Una dintre surprizele extrem de placute pentru mine, a fost descoperirea, facuta acum vreo 9 ani, a prezentei alunelor si arahidelor in preparatele asiatice. Puiul sau porcul cu alune sunt, de atunci, printre preparatele mele preferate, ca si curry-ul panaeng, satay-ul cu sos de arahide si orice altceva care contine alune, arahide, unt de arahide etc.
Pui cu taitei de orez, ciuperci shiitake si alune
Va prezint astazi o reteta simpla si rapida, prezentata si gatita la GUXT, cu ocazia cursului de bucatarie chinezeasca. Acest preparat prezinta un contrast placut de texturi, fragezimea taiteilor si a carnii contrastand cu textura crocant-frageda a legumelor si cu cea foarte crocanta a alunelor.

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
300 g piept de pui, fara os, dezosat, taiat fasiute
150 g taitei de orez
150 g amestec de legume (ardei grasi, morcovi, telina, ridichi daikon, castraveti, dovlecei, zucchini, varza, mazare mange-tout etc.) taiate fasiute
30 g ciuperci shiitake uscate
1 lingura de otet de orez (sau otetbalsamic alb, ori un otet din vin de buna calitate)
1 linguria de ulei brun de susan
2 linguri de sos de soia dark
1 lingurita de zahar brun
1-2 lingurite de sos de ardei iute Guilin (sau alt sos de ardei iuti)
2 catei de usturoi, tocati foarte marunt sau rasi
2 lingurite de amidon
1-2 lingurite de ghimbir tocat foarte marunt, sau ras
3-4 linguri de ulei de arahide
50 g alune decojite, crude si nesarate
2 cepe verzi, taiate fasiute pe diagonala
1 lingura de vin de orez Shiaoxing (sau brandy amestecat cu vin alb)
frunze proaspete de coriandru, pentru servit (optional)

Instructiuni:
Se rehidrateaza ciupercile shiitake in apa fierbinte, timp de 20 de minute. Se storc de apa si se indeparteaza coditele lemnoase. Se taie apoi fasiute.

Se rehidrateaza taiteii de orez in apa fierbinte, timp de 3-4 minute. Se scurg, se racesc sub jet de apa rece, se scurg bine, se stropesc cu putin ulei de susan (ca sa nu se lipeasca si sa capete gust) si se pun deoparte.

Intre timp se desface amidonul cu sos de soia. Se amesteca intr-un castron usturoiul cu ghimbir, otet, zahar brun si restul de ulei de susan, pana ce zaharul se dizolva. Se adauga mixtura de amidon, sosul Guilin si fasiutele de pui. Se amesteca bine, se acopera si se lasa la marinat 30 de minute.

Se incing in wok 2 linguri de ulei. Se prajesc alunele la foc mediu, amestecand frecvent, pana ce se rumenesc putin. Se transfera pe prosoape de hartie.
Pui cu taitei de orez, ciuperci shiitake si alune
Cum gatitul propriu-zis dureaza foarte putin, este important ca, din acest moment, sa aveti la indemana toate ingredientele pregatite: legumele, ciupercile, vinul de orez, alunele, taiteii etc.
Se incinge restul de ulei in wok. Se adauga fasiutele de pui si se gatesc 1 minut, la foc iute. Nu aruncati in wok toate fasiutele odata, gramada, ci pe rand, ca fiecare dintre ele sa vina in contact cu uleiul incins; riscati altfel sa se gateasca inegal.

Se adauga vinul de orez, marinada ramasa in castron, legumele si ciupercile shiitake si se continua inca 1 minut, amestecand frecvent.

Se adauga taiteii de orez, alunele prajite si ceapa verde. Se amesteca rapid, 1 minut, sau pana ce ingredientele se incing bine. Se presara frunze de coriandru, daca folositi (sau frunze de ceapa verde, vezi mai jos).
Se serveste preparatul fierbinte.

Nota:
In mod normal, chinezii acorda o pondere mai importanta legumelor si componentei cu carbohidrati (orez sau taitei) decat carnii. Eu am ajustat putin reteta, mai ales ca nu am gatit-o pentru mine, pentru a se potrivi cu gustul nostru, suplimentand cantitatea de carne.

Sfaturi:
Daca nu va impacati bine cu coriandrul, presarati in locul sau la sfarsit, peste preparat, frunze de ceapa verde tocate foarte marunt.

Daca nu gasiti alune neprajite, folositi alune prajite, dar sariti etapa referitoare la prajirea lor in ulei si adaugati-le direct la sfarsit, impreuna cu taiteii si ceapa verde.
Sau, mai bine, prajiti-le inca o data, cu mare grija, in putin ulei brun de susan, doar pana ce incep sa miroasa puternic. Prajirea aceasta de ultima ora, plus adausul de ulei de susan, le vada un plus semnificativ de aroma si gust.

Daca nu aveti sos de soia dark, folositi sos de soia light, dar suplimentati zaharul: adaugati inca un sfert sau o treime de lingurita.

Daca doriti o aroma mai proaspata, inlocuiti otetul de orez cu suc de limeta sau de lamaie.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Pui cu taitei de orez, ciuperci shiitake si alune
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)