Pentru o mare parte a chinezilor preparatele reci sunt nesuferite, dar in climatul cald al provinciei Sichuan, o reteta ca aceasta, indeajuns de condimentata, dar nu iute, racoreste corpul instantaneu.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
200 g taitei subtiri de orez
100 g muguri de fasole din cutie, bine scursi
4 cepe verzi, tocata marunt
200 g carne de pui, gatita si taiata fasiute subtiri
2 lingurite de zahar brun
1 lingura de ulei de susan
30 g pasta chinezeasca de susan
1 lingura de ulei de arahide
1 lingurita de pasta de ardei iute
2 lingurite de sos de soia dark
1 lingura de otet de orez
Instructiuni:
Se gatesc taiteii conform instructiunilor de pe ambalaj. Se scurg bine, se clatesc cu apa rece si se pun deoparte, intr-un castron mare.
Se combina intr-un castronel zaharul cu pasta de susan, ulei, pasta de ardei iute, sos de soia si otet. Se amesteca bine pana ce se dizolva zaharul, iar sosul este omogen. Consistenta sa trebuie sa fie asemanatoare cu cea a unei smantani mai groase.
Se toarna sosul pste taitei, se adauga mugurii de fasole si carnea si se amesteca. Se presara cu ceapa verde si se serveste.
Sfaturi:
Pasta chinezeasca de susan se poate substitui cu o cantitate dubla de pasta tahini.
Vegetarienii si cei care tin post pot elimina carnea, inlocuind-o cu alte 200 g de taitei.
Daca doriti un gust mai picant, dublati, sau triplati cantitatea de pasta de ardei iute.
Daca doriti un gust dulce-acrisor, dublati cantitatile de zahar si de otet.
Radu, cu tine omul nu se plictiseste niciodata. Dupa ce am cautat peste tot si am si luat in final sos de soia dark, sos de peste, sos de stridii, kecap manis, paste de curry, muguri de fasole, ciuperci shiitake si multe altele, ziceam ca-mi mai trag si eu sufletul. 🙂 Acum ai mai venit cu o bomba: pasta de susan chinezeasca!
Bine ca am varianta cu tahini, chiar am vazut la Mega si vroiam sa te intreb ce este cu ea. Totusi, pasta chinezeasca de susan de unde iau?
Cred ca cei de la magazinele asiatice ar trebui sa-ti dea un comision. 🙂
@simina: Pasta de susan chinezeasca se gaseste la… chinezi. Dragonul Rosu 1 si 2, langa complex Europa. In ce priveste comisionul, imi place ideea! 🙂
Va multumesc pentru lamuriri, oricum nu am nicio sansa sa gasesc pasta chinezeasca, am insa pasta tahini si o voi folosi pe aceasta.
Nu auzisem pana acum de pasta de susan chinezeasca. Sa inteleg ca este mult mai concentrata decat tahini? Am vazut ca recomandati o cantitate dubla de tahini ca inlocuitor.
@Adrian Stefan: Pasta de susan chinezeasca este mult mai aromata decat tahini, de aceea se foloseste o cantitate dubla de tahini in locul pastei chinezesti. Pasta chinezeasca este si mult mai tare, va trebuie o lingura solida pentru a o scoate din borcan.