Aceasta reteta simpla are aroma fructata si gust complex dulce-acrisor-picant. Extractul de tamarin este cel care da acestei retete savoarea specific sud-est asiatica.
Reteta contine o cantitate mare de legume, frumos colorate, care insotesc o cantitate relativ mica de proteine si una relativ mare de orez, lucru care ii da calitatea de preparat bine echilibrat nutritional.


Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
1 jumatate de piept de pui dezosat (cca. 200 g), fara piele, taiate fasiute subtiri
1 lingura de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
1/3 ardei gras galben, curatat si taiat fasiute
1/3 ardei gras rosu, curatat si taiat fasiute
1/2 morcov, taiat fasiute subtiri
1 lingura de vin de orez (sau vin alb demi-sec)
1 lingura de sos de peste
1 lingura de sos de stridii
1 lingura de pasta de tamarin, desfacuta in 2 linguri de apa fierbinte si apoi strecurata
2 cm bucata de ghimbir, tocat marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
1/2 ardei iute verde, curatat de seminte si tocat marunt
100 g muguri de fasole, din cutie, bine scursi
100 g ciuperci de paie, din cutie, bine scurse
50 g porumbi tineri, taiati in jumatate, pe lungime
2-3 cepe verzi, taiate bucatele pe diagonala
frunze proaspete de coriandru, pentru ornat
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare, la foc foarte iute. Se adauga fasiutele de carne si se prajesc amestecand continuu (stir-fry) timp de 2-3 minute, pana ce carnea incepe sa se rumeneasca. Se scoate si se pune deoparte, pe o farfurie.

Se adauga in wok ghimbir, usturoi si ardei iute si se continua 1 minut, pana ce ingredientele isi dezvolta aroma.

Se adauga ardeii grasi si morcovul si se continua 1 minut. Se readuce carnea in wok. Se adauga sosul de stridii, mixtura de tamarin si sosul de peste si se amesteca. Se adauga vinul de orez si se da in clocot. Se micsoreaza apoi flacara si se fierb ingredientele incet, timp de 2 minute.

Se adauga mugurii de fasole, ciupercile si porumbul tanar si se amesteca rapid, pana ce ingredientele se incing bine. Se ia wok-ul de pe foc. Se adauga ceapa verde si se amesteca. Se orneaza cu coriandru si se serveste preparatul alaturi de orez fiert.