Pui cu tamarin si legume

Aceasta reteta simpla are aroma fructata si gust complex dulce-acrisor-picant. Extractul de tamarin este cel care da acestei retete savoarea specific sud-est asiatica.
Reteta contine o cantitate mare de legume, frumos colorate, care insotesc o cantitate relativ mica de proteine si una relativ mare de orez, lucru care ii da calitatea de preparat bine echilibrat nutritional.
Pui cu tamarin si legume - Pui cu tamarin si legume 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
1 jumatate de piept de pui dezosat (cca. 200 g), fara piele, taiate fasiute subtiri
1 lingura de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
1/3 ardei gras galben, curatat si taiat fasiute
1/3 ardei gras rosu, curatat si taiat fasiute
1/2 morcov, taiat fasiute subtiri
1 lingura de vin de orez (sau vin alb demi-sec)
1 lingura de sos de peste
1 lingura de sos de stridii
1 lingura de pasta de tamarin, desfacuta in 2 linguri de apa fierbinte si apoi strecurata
2 cm bucata de ghimbir, tocat marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
1/2 ardei iute verde, curatat de seminte si tocat marunt
100 g muguri de fasole, din cutie, bine scursi
100 g ciuperci de paie, din cutie, bine scurse
50 g porumbi tineri, taiati in jumatate, pe lungime
2-3 cepe verzi, taiate bucatele pe diagonala
frunze proaspete de coriandru, pentru ornat
orez fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare, la foc foarte iute. Se adauga fasiutele de carne si se prajesc amestecand continuu (stir-fry) timp de 2-3 minute, pana ce carnea incepe sa se rumeneasca. Se scoate si se pune deoparte, pe o farfurie.
Se adauga in wok ghimbir, usturoi si ardei iute si se continua 1 minut, pana ce ingredientele isi dezvolta aroma.
Se adauga ardeii grasi si morcovul si se continua 1 minut. Se readuce carnea in wok. Se adauga sosul de stridii, mixtura de tamarin si sosul de peste si se amesteca. Se adauga vinul de orez si se da in clocot. Se micsoreaza apoi flacara si se fierb ingredientele incet, timp de 2 minute.
Se adauga mugurii de fasole, ciupercile si porumbul tanar si se amesteca rapid, pana ce ingredientele se incing bine. Se ia wok-ul de pe foc. Se adauga ceapa verde si se amesteca. Se orneaza cu coriandru si se serveste preparatul alaturi de orez fiert.

12 comentarii pe “Pui cu tamarin si legume

    • Radu Popovici spune:

      @Roxana: Nu stiu ce sa zic. Pierde sigur si la gust si la aroma; dar daca va sunt neplacute, pentru dvs. aceasta pierdere se poate transforma, cel putin in teorie, intr-un castig. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Cum ziceam, cand mi s-or incrucisa drumurile cu vreun lemongrass, o sa aplic si eu chestia cu congelatorul. Mi-ai adus aminte ca am in congelator cateva frunze de banana si o cutie cu frunze de limeta kafir. Poate este timpul sa le folosesc. 🙂

  1. cristi-j spune:

    pentru ca si eu am facut azi ceva thailandez (pad thai cu creveti, tofu si ceva vegetale) mi-a venit in minte o paralela cu reteta ta. e bine si cu tamarin (desi sincer sa fiu parca nu e chiar aroma mea preferata) dar mult mai caracteristica pentru bucataria thai e aroma data de lemongrass. de fiecare data (inca) ma minunez de frumusetea combinatiilor si de aromele superbe ale mancarurilor thailandeze (si mai pe larg ale celor sud-est asiatice). nu zic ca tamarinul si lemongrass se substituie unul pe altul dar mi se pare ca nu prea bagi in seama aceasta iarba a carei prezenta transforma un preparat obisnuit intr-unul exotic. din cele 600 de retete doar vreo 6 folosesc lemongrass (ultima oara pe 4 august 2011) si cred ca e pacat … hahaha
    se gaseste destul de des la metro si e cam 40 si ceva de lei/kg.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: As baga in seama lemongrass-ul, dar, ca un facut, la fiecare drum al meu in Metro si Selgros, lipseste cu desavarsite. Pretul nu ar fi un impediment, caci nu gatesc zilnic cu lemongrass. Am mai avut la borcan, dar s-a terminat. 🙁

Dă-i un răspuns lui catkitchen Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.