Iata o reteta foarte simpla, care foloseste un ingredient extrem de popular in bucatariile asiatice, in special in cea chineza si cele influentate de aceasta: ciupercile urechi-de-lemn. Pentru a le cumpara ma tem ca trebuie sa faceti un drum la Dragonul Rosu sau in Piata Amzei, la K-Lite, caci nu le puteti inlocui cu nimic altceva. Au textura si culoare cu totul specifice si fac tot hazul acestei retete.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute plus marinare
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
1 piept de pui (circa 350 g), taiat cubulete
1/2 lingurita de piper alb, macinat
1 lingura de suc de lamaie
1 lingurita de ulei brun de susan
3 linguri de sos de soia light
2 lingurite de zahar de trestie, sau zahar brun
2 catei de usturoi, dati prin razatoare
2 cm bucata de ghimbir, data prin razatoare
250 g orez fiert
10 ciuperci urechi-de-lemn uscate
2 cepe verzi, taiata bucatele pe diagonala
1 lingura de ulei de arahide
2 cm bucata de ghimbir, dat prin razatoare
1 ceapa, feliata
2 catei de usturoi, tocati marunt
2 linguri de sos de soia
1 lingura de vin de orez
1 lingura de sos de stridii
1 lingura de seminte de susan, prajite
Instructiuni:
Se combina intr-un castron sosul de soia cu suc de lamaie, piper alb, ulei de susan, zahar, usturoi si ghimbir. Se amesteca bine si se adauga cubuletele de carne. Se amesteca, se acopera castronelul si se lasa carnea la marinat minim 3 ore (cel mai bine peste noapte).
Intre timp se spala ciupercile si se pun pun la inmuiat in apa rece, timp de minim minim 1 ora. Se scurg bine si se pun deoparte.
Se incinge uleiul de arahide intr-un wok. Se adauga carnea si se prajeste la foc iute, amestecand frecvent, pana ce este facuta si rumenita dupa dorinta. Se scoate din wok cu o spumiera, scurgandu-se de ulei, si se pastreaza la cald.
Se adauga in wok ceapa tocata si se prajeste 1 minut. Se adauga usturoi si ghimbir si se continua 1 minut. Se adauga ciupercile, se amsteca si se continua 1 minut.
Se adauga in wok sos de soia, vin de orez, sos de stridii si se da in clocot. Se readuce carnea in wok si se fierbe incet, la foc mediu, cateva minute, pana ce lichidul se reduce la jumatate.
Se adauga ceapa verde si se amesteca rapid. Se serveste puiul alaturi de orez fiert, presarat cu seminte de susan.
Sfaturi:
In principiu rehidratarea ciupercilor uscate se poate face si in apa rece, si in apa fierbinte. Cu cat apa este mai rece, cu atat rehidratarea se face mai lent, dar cu atat mai mult se pastreaza gustul ingredientului. O rehidratare in apa fierbinte poate dura doar 10 minute, dar se pierde din gust. Una in apa rece are nevoie de minim 1 ora, dar are avantajul ca ciupercile sunt foarte gustoase. Eu am ales varianta de inmuiere in apa rece, caci intervalul de marinare al carnii imi oferea destul timp.
Pentru o varianta de rehidratare mai rapida, dar care sa si pastreze bine gustul ciupercilor, utilizati apa calduta si lasati ciupercile circa 30 de minute la inmuiat.
Sos de soia, ulei brun de susan, sos de stridii, ghimbir si zahar brun se gasesc aproape in orice supermarket.
Vin de orez se gaseste la Dragonul Rosu. Poate fi insa inlocuit cu vin alb, aromat.
Urechile de lemn pot sa spun sa sunt preferatele mele din bucataria asiatica, oricum ar fi preparate. Mi-ar fi placut mai multe retete cu acest ingredient. Iti multumesc Radu pentru retetele minunate pe care mi le-ai oferit (am incercat o multime)…. si astept si mai multe din bucataria chinezeasca.
@Jaspat: Fac si eu cat pot. 🙂 Am atatea ingrediente pe care as dori sa le folosesc… De, pacatul curiozitatii.
Gasesti insa retete cu urechi de lemn pe Internet, cu sutele.
Divin!!!!!
@Florina: Ma bucur ca puiul “urecheat” v-a fost pe plac. 🙂
Retetele tale ma inspira si-mi fac pofta! Bucatar profesionist? Eu sunt o amatoare. Deocamdata…e doar pasiune. Retete cat mai bune!
@Gabriela: Am facut scoala de bucatari, dar ma consider amator si autodidact. Pasiunea conteaza, pana la urma. Multumesc de urare.
Foarte interesanta reteta. Nu am folosit niciodata astfel de ciuperci. Voi da o raita prin piata Amzei neaparat!
@simina: Ma bucur ca te-am facut curioasa!
Ca de obicei, f buna, apreciez talentul.
@maria elena: Ma bucur ca va “suna” bine. 🙂
O retetã deosebitã, deja salivez 🙂
Am remarcat condimentele si sosurile, cam ce tine de bucãtãria asiaticã nu vã “scapã”…
@Ramona: As vrea eu. Cred ca nu stiu nici 10% din cat mi-as dori. 🙁
Am citit reteta, dar nu am reusit sa-mi dau seama cum sa folosesc ciupercile! Cred ca partea aceasta a fost sarita. Oricum musai pregatesc si eu reteta. E una din favoritele mele
@Florin: Mai, ai mare dreptate. Am corectat. Scuzele mele.
Ciupericle le am, uleiul de susan la fel, sos de soia este, pui gasesc la orice supermarket….Timpul lipseste dar sper sa imi fac in curand pentru ca este unul din felurile preferate ale sotiei mele.
Multumim pentru reteta
@Cristi Gheorghe: Ciupercile sunt cel mai greu de procurat, in afara de timp. Puteti pune la marinat carnea in seara aceasta si o gatiti maine. Nu-i strica deloc mai mult timp de marinare.