Va propun o reteta care, desi listeaza un sir lung de ingrediente, este foarte simpla si, mai ales, foarte gustoasa. Reteta provine din Singapore, iar ingredientele folosite si modul in care sunt gatite dovedesc influenta puternica exercitata de bucataria chinezeasca.
Bucatarie: singaporeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
200 g piept de pui dezosat, taiat fasiute
2 lingurite de suc de ghimbir
1 lingura de sos de soia
1 lingurita de pasta de ardei iute
1 lingura de suc de lamaie
1 lingurita de miere
1 lingurita de ulei brun de susan
1 catel de usturoi, ras
1 ardei iute, curatat de seminte si taiat firisoare subtiri
1 ceapa mica, feliata si taiata firisoare subtiri
1/2 morcov, curatat si taiat firisoare subtiri
1/2 ardei gras, curatat si taiat firisoare subtiri
8 catei de usturoi, feliati pe lungime si taiati firisoare subtiri
2 lingurite de sos de stridii
2 cepe verzi, taiate bucati si apoi firisoare subtiri
1 lingura de arahide, curatate de coaja si pisate
1 lingura de arahide, curatate de coaja
1 lingura de ulei de arahide
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru servit
Instructiuni:
Se combina sosul de soia cu pasta de ardei iute, usturoi ras, suc de ghimbir, suc de lamaie, miere si ulei de susan. Se adauga carnea si se lasa la marinat peste noapte.
Se incinge uleiul intr-un wok. Se adauga carnea si sosul de stridii si se gatesc la foc iute pana ce carnea isi schimba culoarea.
Se adauga arahide pisate, firisoare de usturoi, ardei iute, ceapa, ardei gras si morcov si se continua 2 minute, pana ce carnea este facuta.
Se adauga arahidele intregi si ceapa verde si se amesteca bine. Se serveste mixtura de carne ornata cu frunze proaspete de coriandru, alaturi de orez fiert.
Sfaturi:
Sos de soia, ulei brun de susan si sos de stridii se gasesc in aproape orice supermarket.
Suc de ghimbir puteti obtine dand pe razatoare o bucata de ghimbir proaspat, curatat de coaja. Stoarceti razatura si veti avea sucul.
desigur ca in singapore sunt 75% de origine chinezi dar influenta mancarii maleziene si indiene e mult mai mare decat proportia acestor populatii . exista si mancare specific singaporeza chiar daca nu limitata la singapore (avand origini si intr-o regiune din malaezia) si ma refer aici la bucataria peranakan .
este o reteta foarte buna dar e mai mult chinezeasca , n-as zice ca are ceva neaparat de singapore , poate fi de oriunde . in orice caz nu o intalnesti prea des in singapore , sunt convins ca exista dar cu siguranta nu e printre primele 100 -200 de retete populare . mai tii minte care e numele original ?
e foarte in stilul meu , are o multime de ingrediente , si eu ma trezesc ca vreau sa pun din toate cate putin … hahaha
@cristi-j: Nu mai stiu numele original si nici nu cred ca l-am stiut vreodata. Reteta este clar de origine chinezeasca, lucru care nu trebuie sa mire pe nimeni cand este vorba despre Singapore. 🙂
Incerc in cantitãti mici…cateva picãturi :))
Am toate ingredientele, numai sos de stridii nu. Am vãzut in magazine dar nu am luat pt. cã nu stiam la ce sã il folosesc…
@Ramona: Am o banuiala ca vei deveni clienta acelui magazin. 🙂 Cum te vei descurca cu sotul sa-i dai mancare din Singapore?
Mi-ai facut pofta! 🙂
@memphis: Bag-o la gatit, nu e bine sa poftesti in gol. 🙂
Da, suna foarte bine si cam toate sunt in frigider, nu are ingrediente inaccesibile. Sa vedem reactiile alor mei, o fac chiar maine. Multumesc.
Sosul de soia nu-l poate înlocui si pe cel de stridii?
@incertitudini: Nu, sunt destul de diferite. Dar se gaseste in aproape toate supermarketurile si nici nu este scump; costa cam la fel cu cel de soia.
Foarte faina reteta. Sper ca nu se schimba mare lucru daca folosesc alune caju, si nu arahide. Asta am in casa si mi-e cam lene sa ma apuc sa caut arahide.
Abia astept s-o incerc. 🙂
@simina: Sa nu-mi zici ca iar iti vine soacra la masa. Sa n-o sperii. 🙂
Iata o reteta foarte pe placul meu! 🙂 Cred ca as manca asa ceva si zilnic. Ai dreptate, suna foarte chinezeste. Nu stiam ca influenta chinezeasca este atat de mare in Singapore, desi daca m-as fi gandit putin as fi vazut ca este logic sa fie asa.
@toni: China a influentat tot in jurul ei. Toate bucatariile din Asia de sud, est si sud-est ii datoreaza enorm.