Dupa ce veti citi lista de ingrediente, pun pariu ca ma veti critica. Veti spune ca titlul ei ar fi trebuit sa fie: “Pui cu muuuult usturoi si ghimbir”. Asa este. S-ar zice ca reteta de fata se adreseaza doar admiratorilor neconditionati ai usturoiului. Desi foloseste o cantitate impresionanta din acest ingredient, a carui aroma starneste glandele salivare, dar este, in aceasi masura, respinsa de conventiile sociale, reteta nu este una “puturoasa”.
Modalitatea prin care este gatit usturoiul da preparatului gust si aroma extrem de placute, fara ca acestea sa fie insotite de neplacerile pe care le cauzeaza, de pilda, mujdeiul. Desigur, ar fi recomandat sa nu mergeti imediat dupa masa la o receptie simandicoasa, si nici la vreo intalnire cu iubita/iubitul, dar nici nu veti mirosi a usturoi de la 2 metri si nici a doua zi dimineata.
Bucatarie: vietnameza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
350 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat fasiute
4 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
1 capatana mare de usturoi, cateii decojiti si dati prin razatoare
4 catei de usturoi, curatati si taiati firidoare subtiri
4-5 felii subtiri de ghimbir, taiate firisoare subtiri
5 cm bucata de ghimbir, decojita si data prin razatoare
2 linguri de vin de orez Shiaoxing (sau vin alb demi-sec si aromat)
sare
1 lingura de zahar brun
1/2 ardei gras rosu, curatat si taiat fasiute
1/2 ardei gras galben, curatat si taiat fasiute
1/2 ardei gras verde, curatat si taiat fasiute
3-4 ardei iuti rosii, uscati (optional)
1 lingura de sos de peste
150 ml fond de pui (sau supa preparata din cubulete de concentrat), sau cat este nevoie
1/2 lingurita de amidon, dizolvat in 2 lingurite de apa
2 cepe verzi, taiate bucatele, pe diagonala
Instructiuni:
Se amesteca bine usturoiul ras si ghimbirul ras, impreuna cu putina sare, pana se obtine o pasta omogena.
Se incinge bine un wok, pana ce incepe sa fumege. Se adauga uleiul si se lasa sa se incinga bine. Cand uleiul incepe sa sfaraie, se adauga firisoarele de usturoi si de ghimbir si se prajesc 30 de secunde, pana ce se rumenesc. Se scot cu o spumiera si se pun la scurs, pe prosoape de hartie. Se scurge uleiul din wok, cat sa ramana doar cam 1 lingura.
Se incinge din nou uleiul din wok si se adauga ardeii iuti si pasta de usturoi si ghimbir. Se amesteca, la foc iute, pana ce pasta incepe sa-si schimbe culoarea.
Se adauga fasiutele de carne si se amesteca bine; se gatesc 3-4 minute, pana ce culoarea lor se schimba si devin opace.
Se adauga zahar, vin, sos de peste si fond de pui. Se amesteca bine si se da in clocot. Se micsoreaza flacara cat sa se mentina un ritm de fierbere moderat, se acopera wok-ul si se fierb ingredientele circa 10 minute, pana ce carnea este frageda. Se amesteca ocazional, ca ingredientele sa nu se lipeasca de fundul wok-ului. Se verifica din cand in cand nivelul lichidului si se adauga fond, daca este nevoie. In final, trebuie sa ramana cam 200 ml de lichid.
Se adauga ardeii grasi si amidonul dizolvat in apa si se amesteca 2-3 minute, la foc mediu, pana ce lichidul incepe sa se ingroase.
Se adauga ceapa verde, se amesteca rapid, se acopera wok-ul si se gateste doar 30 de secunde. Se serveste mancarea imediat, alaturi de orez fiert, ornata cu firisoarele de usturoi si ghimbir prajite.
Sfaturi:
Avem in reteta doua ingrediente mai putin obisnuite:
Vin de orez: se gaseste, din cate stiu eu, doar in magazinele de la Draghonul Rosu 1 si 2; poate fi insa inlocuit cu un vin alb aromat, demi-sec sau sec.
Sos de peste: se gaseste in supermarketuri, aproape peste tot. La mare nevoie, daca nu gasiti, inlocuiti-l cu sos de soia; nu este nici pe departe acelasi lucru, dar reteta va functiona.
bun bun!
Am gatit-o si mi-a placut foarte mult. Pana si sotia mea a fost incantata, desi ea nu prea este amatoare de usturoi si a ocolit firisoarele de usturoi prajite. Mi-am notat deja reteta la favorite.
@toni: Inseamna ca ti-ai mai scurtat lista de asteptare. 🙂 Sunt multumit ca v-a placut.
Inca o reteta arestata! Va trebui, ca si Toni, sa incep sa le numar retetele retinute si cele facute la recomandarea ta. Mie imi place mult usturoi, deci nu fac nici cel mai mic retus la ea! Este si potrivita la dieta (fara garnitura de orez), sos de peste am, asa ca “go for it”!
@Elena Toma: Aresteaz-o si execut-o! 🙂
Am gasit din intamplare blogul tau si am ramas vreo doua ore…este extraordinar! Am ales reteta pe care o voi gati – o reteta coreeana.
Felicitari pentru consecventa cu care iti ingrijesti aceasta pasiune!
@ioana: Bine ai venit. Sper sa ramai si in continuare. 🙂
Ala nu e timp liber. In timpul liber mananc. 😛
@toni: 😀
Faina reteta. Tare sunt curios cum se simte usturoiul. Probabil se simte, dar suportabil. Am trecut-o pe lista. Am pana acum 53 de retete de la tine pe lista mea si nu am apucat sa fac decat 16. 🙁 Esti prea rapid pentru mine.
@toni: Pai, in timpul liber ce faci? Nu gatesti? 🙂
imi place foarte mult ! poate pentru ca e in stilul meu de gatit … hehehe . desi n-am folosit niciodata atit de mult usturoi . e vorba de principiul de baza si de secventele plus ordinea la gatit . iar aromele de la usturoi , ghimbir si vin sunt superbe .
si o mica observatie – ai uitat de firisoarele de usturoi si ghimbir scoase cu spumiera , nu le-ai mai adaugat .
@cristi-j: Iata ce se intampla cand scriu in graba. Buna observatie, multzam. Corectez imediat.