Dupa atatea retete de Pasti, gatite “europeneste”, mie mi s-a cam facut dor de ceva asiatic. Vreau sa va prezint o reteta vietnameza, extrem de simpla si surprinzator de gustoasa si de aromata. Bucataria tarilor din sud-estul Asiei mi se pare din ce in ce mai interesanta si mai sanatoasa, incantator de aromata si rafinat de simpla.

Reteta de fata nu face exceptie si ne readuce in prim-plan sosul nuoc cham, nelipsit de pe mesele vietnamezilor. Acesta, iute si acrisor, completeaza gustul dulce-sarat-picant al carnii.

Bucatarie: vietnameza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
500 g piept de pui dezosat, fara piele, taiata bucati
4 linguri de sos de soia light
2 linguri de miere
6 lingurite de zahar brun
6 catei de usturoi, dati prin razatoare
2 catei de usturoi, tocati grosier
2 lingurite de boabe de piper negru, macinate grosier
2 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 limete, coaja rasa si sucul de la
1 lingura de sos de peste
1 ardei iute rosu, tocat marunt
1 lingurita de ulei de susan
orez fiert, pentru servit
salata verde, pentru servit

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron sosul de soia cu miere si 4 lingurite de zahar, pana ce acesta se dizolva. Se adauga usturoiul ras, piperul si uleiul de alune. Se adauga carnea si se amesteca bine. Se acopera castronul si se lasa carnea la marinat minim 3 ore.

Intre timp, se prepara sosul nuoc cham. Se piseaza intr-o piua un usturoiul tocat cu ardeiul iute, pana se obtine o pasta cat mai omogena. Se combina intr-un castronel sucul de limeta, sosul de peste, restul de zahar, uleiul de susan si mixtura de usturoi si ardei iute. Se amesteca bine pana se dizolva zaharul, se presara apoi cu coaja rasa de limeta si se acopera castronelul; se lasa ingredientele 10 minute, la odihna, ca sa se dezvolte aromele.

Se incinge cuptorul la 230 °C. Se pun fasiile de piept pe o tava de copt, acoperita cu folie de aluminiu. Se frige carnea 10 minute, se scoate tava, se intorc fasiile de carne si se ung cu marinada. Se continua alte 5-10 minute, pana ce carnea este facuta si rumenita.
Se serveste imediat alaturi de orez fiert, salata verde si sos nuoc cham.