Pui cu usturoi si miere – reteta vietnameza
Dupa atatea retete gatite de Pasti, gatite “europeneste”, mie mi s-a cam facut dor de ceva asiatic. Vreau sa va prezint o reteta vietnameza, extrem de simpla si surprinzator de gustoasa si de aromata.
Bucataria tarilor din sud-estul Asiei mi se pare din ce in ce mai interesanta si mai sanatoasa, incantator de aromata si rafinat de simpla.
-
Reteta de fata nu face exceptie si ne readuce in prim-plan sosul nuoc cham, nelipsit de pe mesele vietnamezilor. Acesta, iute si acrisor, completeaza gustul dulce-sarat-picant al carnii.
- Bucatarie: vietnameza
- Dificultate: usor
- Cantitate: 4 portii
- Timp de preparare: 10 minute plus marinare
- Timp de gatit: 20 minute
Pui cu usturoi si miere – Ingrediente:
- 500 g piept de pui dezosat, fara piele, taiata bucati
- 4 linguri de sos de soia light
- 2 linguri de miere
- 6 lingurite de zahar brun
- 6 catei de usturoi, dati prin razatoare
- 2 catei de usturoi, tocati grosier
- 2 lingurite de boabe de piper negru, macinate grosier
- 2 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
- 2 limete, coaja rasa si sucul de la
- 1 lingura de sos de peste
- 1 ardei iute rosu, tocat marunt
- 1 lingurita de ulei de susan
- orez fiert, pentru servit
- salata verde, pentru servit
Pui cu usturoi si miere – Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron sosul de soia cu miere si 4 lingurite de zahar, pana ce acesta se dizolva. Se adauga usturoiul ras, piperul si uleiul de alune. Se adauga carnea si se amesteca bine. Se acopera castronul si se lasa carnea la marinat minim 3 ore.
Intre timp, se prepara sosul nuoc cham. Se piseaza intr-o piua un usturoiul tocat cu ardeiul iute, pana se obtine o pasta cat mai omogena. Se combina intr-un castronel sucul de limeta, sosul de peste, restul de zahar, uleiul de susan si mixtura de usturoi si ardei iute.
Se amesteca bine pana se dizolva zaharul, se presara apoi cu coaja rasa de limeta si se acopera castronelul; se lasa ingredientele 10 minute, la odihna, ca sa se dezvolte aromele.
Se incinge cuptorul la 230 °C. Se pun fasiile de piept pe o tava de copt, acoperita cu folie de aluminiu. Se frige carnea 10 minute, se scoate tava, se intorc fasiile de carne si se ung cu marinada. Se continua alte 5-10 minute, pana ce carnea este facuta si rumenita.
Se serveste imediat alaturi de orez fiert, salata verde si sos nuoc cham.
Probabil c-o fi teribil de gustos… dar pentru noi, astia mai “romani” si neumblati prin lume, ar mai fi necesare oarece explicatii : de ex ce sunt si unde gasesti LIMETE , sau ULEI DE SUSAN, sau eventual ce poti folosi “in loc de…” 🙂
@curiozitate: Limete sunt asa-zisele lamai verzi si se gasesc in orice supermarket, ba chiar si prin piata. Ulei brun de susan se gaseste si el in orice supermarket. In loc de limeta se poate folosi lamaie, desi nu are nici gust si nici aroma atat d eproaspata ca limeta. In loc de ulei brun de susan, nu aveti ce folosi.
oare merge si cu miel?
@roaming: Ar trebui sa mearga, cu ajustarile de rigoare in ce priveste timpul de gatit.
recent am cumparat un borcan de miere pentru ca am tot vazut retete unde e necesara si mi s-a facut pofta .
nu am mai mincat orez de mai bine de 2 saptamini , pentru mine e foarte mult .
imi place foarte mult setul de vase 4 pentru 1 din fotografie .
combinatia , desi nu e proprie doar acolo , nu stiu de ce dar chiar o asociez cu vietnam .
am un pui de tara adus din vacanta de paste .
asa ca e foarte probabil sa incerc reteta (am mai facut ceva asemanator dar nu chiar asa) .
@cristi-j: N-am mai mancat un pui de tara de nu stiu cand. Are alt gust… 🙂
Foarte interesanta reteta si combinatia de gusturi. Pana de curand la noi in casa nu foloseam mierea decat la deserturi, dar am mai gatit de la dvs. o retea de pui cu miere si ardei iute si mi-a placut foarte mult. Sunt convins ca si aceasta va fi foarte buna la gust.
Nu am calatorit niciodata atat de departe, decat imaginar…Dar, din toate bucatariile incercate pe plan local si prin imprejurimi, cea asiatica mi-a placut cel mai mult : este gustoasa, variata si nu cade greu la stomac. Portiile lor nu sunt foarte mari, dar dau o usoara satietate, fara a avea senzatia ca ai inghitit un bolovan. Iar papilele gustative au si ele motiv de incantare. Ma bucur foarte mult ne prezinti retete asiatice pe care le putem pregati si noi, nespecialistii !
@Mirela Stanescu: Sa inteleg ca ma consideri pe mine specialist? Sunt atat de departe de calitatea asta, din pacate… Sunt insa un pasionat relativ avizat. 🙂
Este bine ca ai revenit la bucataria asiatica. Incep sa fiu de acord cu tine in ce priveste bucataria Asiei de sud-est. Mi se pare simpla, sanatoasa si teribil de buna!
@toni: Ma bucur ca nu ne certam pe tema asta! 🙂 M-as bucura si ai mult daca ai incerca retea!
@Radu: rezultatul trebuie sa fie dulce-iute-acrisor, innebuneste papilele gustative!!! 🙂 … off topic, eu am o mare dilema, e vb de sondajul afisat de tine, inca nu am reusit sa votez pt ca, inafara de vanat si mancare vegetariana, imi face placere sa pregatesc absolut toate celelalte categorii 🙁
@Ada: Trebuie sa alegi ceva, totusi. Sau abtine-te… Sau roaga niste prieteni sa te ajute sa votezi toate optiunile pe care le doresti. 🙂
Interesanta combinatie de ingrediente: miere, zahar, usturoi, ardei iute, limeta si sos de soia. Sunt foarte curios s-o incerc, mai ales ca am incredere si stiu ca nu voi fi dezamagit. 🙂
@mircea: Chestia cu increderea este minunata si ma simt magulit; totusi, fiecare are gusturile sale in ce priveste mancarea, asa ca exista o sansa ca reteta sa-ti displaca. Totusi, cred ca aceasta sansa este foarte mica, iar eu iti urez incercare norocoasa! 🙂