Va propun astazi o reteta simpla si destul de rapida, care sa nu va tina langa aragaz, pe aceasta vreme caniculara, mai mult de 15 minute. Este o reteta de inspiratie mediteraneana, potrivita pentru vremea insorita, usor de gatit si de digerat, frumos colorata si delicioasa.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 2 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 5 minute + temperare
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
2 jumatati de piept de pui dezosat, fara piele, circa 700 g in total
sare
piper negru, proaspat macinat
14 rosii cherry, taiate in jumatate
100 g frunze de rucola
2 linguri de suc de lamaie
4 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lingurita de zahar
4 linguri de vin alb, sec
6 catei de usturoi, feliati subtire
cateva frunze proaspete de busuioc, tocate

Instructiuni:
Se spala carnea si se sterge cu prosoape de hartie. Se tempereaza circa 30 de minute, sau pana ce ajunge la temperatura camerei. Se sareaza si se pipereaza.

Se incinge o tigaie la foc mediu. Cand este incinsa, se adauga 2 linguri de ulei si se mareste flacara. Se adauga pieptii si se prajesc la foc iute circa 3 minute, sau pana se rumenesc frumos pe toate partile. Se transfera pieptii pe o farfurie.

Se face flacara mica. Se adauga vinul si se deglazeaza tigaia 1 minut, racaind resturile caramelizate lasate de carne. Se adauga rosiile cherry, usturoiul si zaharul si se readuce carnea in tigaie, impreuna cu sucul lasat in farfurie. Se strivesc putin rosiile cu o spatula, ca sa elibereze lichid si sa se inmoaie. Se adauga putina apa, ca sa se formeze un strat de lichid de cativa milimetri. Se da in clocot lichidul, se face flacara mica de tot, se acopera tigaia si se gatesc pieptii circa 8-10 minute, sau pana ce carnea este facuta.

Se scot jumatatile de piept din tigaie si se transfera pe farfurii individuale. Se da in clocot molcom sosul, zdrobind inca outin rosiile, ca sa fie moi, si se reduce lichidul pana la o consistenta siropoasa. Se adauga jumatate din sucul de lamaie si busuiocul si se amesteca.

Intre timp se stropeste rucola cu restul de 1 lingura de suc de lamaie si restul de 2 linguri de ulei de masline. Se sareaza si se pipereaza si se imparte intre cele doua farfurii, asezand-o langa pieptii de pui. Se asaza peste pui rosiile cherry si se stropesc acestia, din belsug, cu sos.