Pui cu usturoi si rosii cherry

Va propun astazi o reteta simpla si destul de rapida, care sa nu va tina langa aragaz, pe aceasta vreme caniculara, mai mult de 15 minute. Este o reteta de inspiratie mediteraneana, potrivita pentru vremea insorita, usor de gatit si de digerat, frumos colorata si delicioasa.
Pui cu usturoi si rosii cherry - Pui cu usturoi si rosii cherry 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 2 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 5 minute + temperare
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
2 jumatati de piept de pui dezosat, fara piele, circa 700 g in total
sare
piper negru, proaspat macinat
14 rosii cherry, taiate in jumatate
100 g frunze de rucola
2 linguri de suc de lamaie
4 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lingurita de zahar
4 linguri de vin alb, sec
6 catei de usturoi, feliati subtire
cateva frunze proaspete de busuioc, tocate
Instructiuni:
Se spala carnea si se sterge cu prosoape de hartie. Se tempereaza circa 30 de minute, sau pana ce ajunge la temperatura camerei. Se sareaza si se pipereaza.
Se incinge o tigaie la foc mediu. Cand este incinsa, se adauga 2 linguri de ulei si se mareste flacara. Se adauga pieptii si se prajesc la foc iute circa 3 minute, sau pana se rumenesc frumos pe toate partile. Se transfera pieptii pe o farfurie.
Se face flacara mica. Se adauga vinul si se deglazeaza tigaia 1 minut, racaind resturile caramelizate lasate de carne. Se adauga rosiile cherry, usturoiul si zaharul si se readuce carnea in tigaie, impreuna cu sucul lasat in farfurie. Se strivesc putin rosiile cu o spatula, ca sa elibereze lichid si sa se inmoaie. Se adauga putina apa, ca sa se formeze un strat de lichid de cativa milimetri. Se da in clocot lichidul, se face flacara mica de tot, se acopera tigaia si se gatesc pieptii circa 8-10 minute, sau pana ce carnea este facuta.
Se scot jumatatile de piept din tigaie si se transfera pe farfurii individuale. Se da in clocot molcom sosul, zdrobind inca outin rosiile, ca sa fie moi, si se reduce lichidul pana la o consistenta siropoasa. Se adauga jumatate din sucul de lamaie si busuiocul si se amesteca.
Intre timp se stropeste rucola cu restul de 1 lingura de suc de lamaie si restul de 2 linguri de ulei de masline. Se sareaza si se pipereaza si se imparte intre cele doua farfurii, asezand-o langa pieptii de pui. Se asaza peste pui rosiile cherry si se stropesc acestia, din belsug, cu sos.

  1. Dorina spune:

    Mi-a placut tare mult , foarte usor , aromat . Rucola e una dintre “ierburile” mele preferate si s-a potrivit perfect langa carne si sos .

  2. Flavio spune:

    ei DA ,deja e pe gustul meu, dar imi permit sa mai vin cu un usor tunning : ar mai merge o feliutza de mozzarella intre pui si rosii si un Gewurtztraminer de Jidvei rece ca sa alunece mai bine.

    • Radu Popovici spune:

      @Flavio: Este o parere. Eu nu prea vad rostul mozzarellei aici, dar chiar si cu ea nu as alege deloc un vin demi-sec, mai ales de la Jidvei. As zice, mai curand, o Tamaioasa 2011 de la Domeniile Coroanei, Segarcea, fiindca se leaga bine cu busuiocul, sau un rose sec, asa cum este Leat 6500 de la Murfatlar, care echilibreaza bine totul, inclusiv usoara amareala de la rucola.
      Pana la urma, cum am mai zis de nenumarate ori, consider retetele de oriunde doar ca puncte de pornire; fiecare le va adapta gustului propriu si le va servi cu ce isi doreste.

  3. karaoke spune:

    Am facut si reteta aceasta. Simpla si rapida. Noroc cu tine ca mi-ai dat idei pentru doua retete de vara, adica cu gatit putin. Asta si salata de paste cu mozzarella, rosii si pere. Musafirii au fost incintati, au lins tot iar eu am avut mare succes. Multumesc!

    • Radu Popovici spune:

      @karaoke: Oho, dar te-ai pus pe treaba, nu gluma! 🙂 Cu placere, este bucuria mea sa aud ca te-ai descurcat gatind retete de pe blogul meu.

  4. Freya spune:

    Foarte frumos arata, si cred ca e foarte bun. Mi s-au copt cateva rosii in gradina, asa ca voi incerca la sfarsitul saptamanii fiindca imi place mult combinatia!

    • Radu Popovici spune:

      @Freya: Rosii adevarate… mi-e dor de ele. Imi amintesc din copilarie ca facea mama salata de rosii si punea doar ulei de floarea-soarelui, din cel rafinat, sare si putin piper, adica nimic deosebit; aveau un gust divin si inmuiam bucati de paine in sos. Mi se parea ca nu poate exista ceva mai bun.
      Acum, pun ulei de masline de cea mai buna calitate, branza, suc de lamaie etc. si tot nu reusesc sa “prind” acel gust.

  5. Roxana spune:

    Un preparat care imi aminteste de stilul mamei de a gati si de vremea in care nu intram asa des in bucatarie. 🙂 Asa dor imi e!
    Foarte, foarte bine arata!

  6. Mirela Stanescu spune:

    Gustul putin fad al pieptului de pui este “racorit” de lamaie ,
    vin si rosii si ia o tenta de prospetime de la busuioc, rucola…O
    combinatie placuta, o reteta usoara de vara. Ca de obicei : co-
    mentariul foarte bun si fotografia prea frumoasa.

  7. Gabriela spune:

    Eu nu ma mai joc… imi plang papilele gustative pe tastatura…. abia astept sa ma intorc la mine acasa si sa o incerc…. de curiozitate in loc de rosii cherry se pot folosi rosii de gradina? Toate cele bune.

    • Radu Popovici spune:

      @Gabriela: Cu cherry arata mai bine, dar sigur ca poti folosi orice fel de rosii, cu conditia sa aiba gust. Ai grija un pic la sos, daca rosiile sunt mari ar putea lasa mai mult lichid.

Dă-i un răspuns lui Dorina Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.