Aceasta reteta are si varianta video.

Reteta este interesanta prin asezonare si datorita sosului picant, pe baza de cafea. Preparatul este foarte aromat, delicios si cu aspect deosebit.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: mica
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
1 piept de pui dezosat, fara piele, circa 350 g
sare
piper negru, proaspat macinat
1 cana cu cafea filtru, nu foarte concentrata
2-3 lingurite de zahar brun
1 lingurita de pasta de ardei iute
2 lingurite de boia dulce
2/3 lingurita de scortisoara, macinata
2 lingurite de seminte de chimen
1 lingurita de seminte de coriandru
1 lingurita de seminte de mustar
1/2 lingurita de scortisoara
1 cana cu orez cu bob lung Parboiled, fiert
1 1/2 cana cu apa
2 linguri de ulei de orez (sau de floarea-soarelui)
1 ceapa mica, tocata
4 catei de usturoi, tocati
1 cubulet de unt, rece
1 lingura de amidon sau faina
1/2 ardei iute rosu, feliat, pentru ornat

Instructiuni:
Se prajesc uscat, intr-o craticioara, semintele de chimen, coriandru si mustar. Se lasa sa se raceasca 2-3 minute si se piseaza apoi intr-o piua. Se amesteca apoi cu boia si scortisoara.
Se sareaza si se pipereaza pieptul de pui. Se pudreaza bine cu mixtura de condimente, presand putin ca aceasta sa adere.

Se incinge o tigaie mare si se adauga ulei. Cand acesta este incins, se prajeste carnea 2-3 minute pe fiecare parte, pana ce este rumenita. Se scoate din tigaie si se pune deoparte, pe o farfurie.

Se adauga in tigaie ceapa; se sareaza si se pipereaza. Se caleste la foc mic 3 minute, pana se inmoaie, apoi se adauga usturoi si se continua 2 minute.

Intre timp se combina intr-un castron cafeaua cu zahar brun si pasta de ardei iute. Se amesteca pana ce se topeste zaharul. Se adauga apoi in tigaie, peste mixtura de ceapa si usturoi. Se da in clocot mic, apoi se adauga carnea, se acopera si se mijoteaza circa 20 de minute, intorcand-o de cateva ori, pana ce este facuta. Se scoate pe un fund de tocat si se feliaza oblic.

Sosul se reduce cateva minute, se adauga un cubulet de unt tavalit prin faina si se amesteca pana se topeste. Se serveste carnea stropita cu sos si ornata cu rondele de ardei iute, alaturi de orez fiert.