Aceasta reteta are si varianta video.
Reteta este interesanta prin asezonare si datorita sosului picant, pe baza de cafea. Preparatul este foarte aromat, delicios si cu aspect deosebit.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: mica
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 30 minute
Ingrediente:
1 piept de pui dezosat, fara piele, circa 350 g
sare
piper negru, proaspat macinat
1 cana cu cafea filtru, nu foarte concentrata
2-3 lingurite de zahar brun
1 lingurita de pasta de ardei iute
2 lingurite de boia dulce
2/3 lingurita de scortisoara, macinata
2 lingurite de seminte de chimen
1 lingurita de seminte de coriandru
1 lingurita de seminte de mustar
1/2 lingurita de scortisoara
1 cana cu orez cu bob lung Parboiled, fiert
1 1/2 cana cu apa
2 linguri de ulei de orez (sau de floarea-soarelui)
1 ceapa mica, tocata
4 catei de usturoi, tocati
1 cubulet de unt, rece
1 lingura de amidon sau faina
1/2 ardei iute rosu, feliat, pentru ornat
Instructiuni:
Se prajesc uscat, intr-o craticioara, semintele de chimen, coriandru si mustar. Se lasa sa se raceasca 2-3 minute si se piseaza apoi intr-o piua. Se amesteca apoi cu boia si scortisoara.
Se sareaza si se pipereaza pieptul de pui. Se pudreaza bine cu mixtura de condimente, presand putin ca aceasta sa adere.
Se incinge o tigaie mare si se adauga ulei. Cand acesta este incins, se prajeste carnea 2-3 minute pe fiecare parte, pana ce este rumenita. Se scoate din tigaie si se pune deoparte, pe o farfurie.
Se adauga in tigaie ceapa; se sareaza si se pipereaza. Se caleste la foc mic 3 minute, pana se inmoaie, apoi se adauga usturoi si se continua 2 minute.
Intre timp se combina intr-un castron cafeaua cu zahar brun si pasta de ardei iute. Se amesteca pana ce se topeste zaharul. Se adauga apoi in tigaie, peste mixtura de ceapa si usturoi. Se da in clocot mic, apoi se adauga carnea, se acopera si se mijoteaza circa 20 de minute, intorcand-o de cateva ori, pana ce este facuta. Se scoate pe un fund de tocat si se feliaza oblic.
Sosul se reduce cateva minute, se adauga un cubulet de unt tavalit prin faina si se amesteca pana se topeste. Se serveste carnea stropita cu sos si ornata cu rondele de ardei iute, alaturi de orez fiert.
am gatit si eu prin 2010 o reteta asemanatoare , am folosit pulpe de pui. chiar mi-a placut,avand in vedere ca nu sunt obisnuita sa adaug des in mancare ,scortisoara si zahar brun.
@Carmen-Ana: Este o reteta deosebita, nu de fiecare zi, dar plina de gust si aroma. Merita facuta de 3-4 ori pe an.
Foarte interesanta reteta si o provocare pentru papilele gustative; si eu am cam lipsit de pe situ-ul tau din motive de concediu si conferinta medicala , dar incet-incet recuperez lecturile pierdute.
O zi buna!
@Mihaela: Spor la recuperat. Cum a fost concediul? Mai interesant decat conferinta medicala? 🙂
Interesanta reteta. neasteptata pentru mine. O voi incerca neaparat.
@Laura: Astept parerea ta dupa ce gatesti reteta. 🙂
Inedita combinatia, pentru mine cel putin. Nu reusesc sa imi imaginez aroma rezultata, dar cu siguranta incerc reteta. Ma mai si documentez, fiindca am primit un foarte frumos cadou, o carte despre cafea.Se potriveste bine.
@Corina: Poate in acea carte vei gasi si retete asemanatoare? Oricum, merita incercat; este posibil sa nu te impaci cu aroma de cafea asociata carnii, dar este important sa incerci si sa-ti satisfaci curiozitatea. 🙂
Salut,
Nu am mai poposit de f f mult timp pe aici caci problemele au venit gramada anul acesta. Am citit in urma multe, as fi spus, dar e prea tarziu, o sa incep de acum inainte. Incep pozitiv si spun: “Imi place munca ta la tv, se pliaza pe poftele romanesti, felicitari, felicitari.” As dori sa atrag atentia unui lucru, poate mi se pare doar mie exagerat, si anume ca folosesti prea multe condimente, se cam sperie ochiul cand vede multe-multe castronase in care exista multe denumiri pe care el in mod obisnuit nu le foloseste. In rest, retetele sunt facute cu mult bun simt, iar prietenia cu camera de filmat devine tot mai trainica. Am revenit, nu mai plec de aici:).
@Eugen: Bine ai revenit. Am notat observatia ta, dar cred ca am pastrat o oarecare masura in ce priveste asezonarea. pe de alta parte, trebuie ca fiecare reteta sa aduca ceva nou pentru telespectatorul obisnuit, altfel nu are rost pe lume.
Bravo Radu, recunosc pt mine o reteta inedita, dar promit sa o incerc, sunt convinsa ca are o aroma de apreciat, imi place tare mult si mi se pare interesant felul in care ai combinat ingredientele.
@maria elena: Atentie la cafea, sa nu fie prea concentrata, caci amaraste putin reteta.
multumesc pt reteta o combinatie cu condimente si cafea este interensanta. o incerc duminica multumesc fffffffffffff mult. succes in continuarea. avem multe de invatat de la dv
@Ely: gafta la gatit! Sper sa va placa.
Uimitoare combinatia de condimente si mai ales cafeaua!Sunt curioasa ce gust are!Si cum o fi ajuns in bucataria romaneasca?
@Teo: Toate ingredientele se cultiva la noi (cu exceptia cafelei, piperului si scortisoarei, dar acestea se gasesc pe piata de sute de ani), tehnica de gatit este banala, bucatarul este roman… de ce nu? Orice bucatarie progreseaza si se diversifica prin adoptie si inventie.