Marea placere culinara, cel putin pentru mine, a calatoriilor in zona Mediteranei sunt fructele de mare. Este o placere pe care incerc s-o recreez, ori de cate ori am ocazia, si acasa la mine. Aceasta reteta se incadreaza in categoria preferatelor mele: pui de caracatita rumeniti in ulei de masline extra virgin si apoi brezati lent intr-un sos robust de vin rosu si passata, aromatizat cu ceapa, usturoi si ierburi aromate, servit cu un topping crocant de seminte de pin.


Bucatarie: greceasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute plus decongelare
Timp de gatit: 70 minute

Ingrediente:
1 kg pui de caracatita, congelati
300 g ceapa, feliata subtire
2 foi de dafin
400 g passata
4 linguri de ulei de masline
4 catei de usturoi, pisati
1 lingurita de zahar
1 lingura de rozmarin proaspat, tocat
2 linguri de patrunjel proaspat, tocat
150 ml vin rosu
2 linguri de otet de vin rosu
patrunjel proaspat, pentru ornat
seminte de pin prajite, pentru ornat
paine proaspata, sau orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se decongeleaza puii de caracatita lent, in frigider, timp de 12-18 ore.
Se incinge uleiul intr-o cratita mare, cu pereti grosi, prevazuta cu un capac potrivit.
Se gatesc caracatitele la foc mediu, pana ce se rumenesc putin. Se adauga ceapa, se sareaza si se gateste la foc mic timp de 5 minute, sau pana ce se inmoaie si se face translucida. Se adauga usturoiul si se continua circa 1 minut, sau pana ce se face puternic mirositor.

Se adauga passata, zahar, rozmarin, vin si otet si se gateste mixtura 5 minute, amestecand ocazional. Se acopera cratita si se face flacara cat mai mica posibil. Se gatesc puii de caracatita 1 ora, sau pana ce sunt foarte fragezi iar sosul este gros. Daca sosul scade prea repede, pe durata gatitului se poate adauga in cratita vin, fond de legume sau apa, ca sa i se regleze consistenta.

Intre timp se prajesc uscat, fara ulei, semintele de pin; acest lucru se face la foc mic-mediu, pana ce semintele se rumenesc putin. Atentie sa nu se arda. Amestecati-le continuu si nu le uitati pe foc.

Se ia cratita de pe foc, se adauga patrunjelul tocat si se amesteca. Se acopera la loc si se lasa sa stea 5 minute, ca aromele sa se amestece.
Se servesc caracatitele presarate cu frunze de patrunjel si seminte de pin prajite, alaturi de orez fiert sau paine cu coaja crocanta.

Nota:
V-am povestit acum cateva zile de colaborarea inceputa de mine cu RFamily, unul dintre distribuitorii importanti de peste si fructe de mare de pe piata noastra.

Am folosit pentru aceasta reteta pui de caracatita congelati, de foarte buna calitate, de la RFamily. Se decongeleaza lent, in frigider, timp de 12-24 ore.