Ma enerveaza teribil cand oamenii spun “baby morcovi” in loc de “morcovi tineri”, sau “baby sepii” in loc de “pui de sepii”. Slava Domnului, desi nu avem o limba la fel de complexa si de bogata ca altele, in aceste cazuri chiar gasim lesne cuvinte care sa denumeasca corect ingredientele.

Va ofer, deci, o reteta cu pui de sepie gatiti in stil chinezesc; este foarte simpla, iar rezultatul final este delicios.

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: simplu
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
500 g pui de sepie
sare
2 lingurite de piper de Sichuan
1/2 lingurita de amestec „5 arome chinezesti”
1 lingura de seminte de susan
1/2 cana cu faina
1/2 cana cu ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
1/2 castravete Fabio
1 morcov mediu
1/2 ardei iute rosu, tocat marunt
2 linguri de vin de orez Shiaoxing
1 lingura de otet de orez
2 lingurite de ulei brun de susan
1/2 lingurita de piper alb
1 1/2 lingurita de zahar de trestie (sau zahar brun)
2 linguri de frunze de coriandru proaspat, tocate

Instructiuni:
Se prajesc semintele de susan timp de 20-30 de secunde, pana se rumenesc putin, intr-o tigaite, fara ulei, la flacara mica.

Se taie fasii subtiri, cu un cutit econom, castravetele si morcovul. Se combina fasiutele de legume, intr-un castron mare, cu vin de orez, otet de orez, ulei brun de susan, sare, piper alb, ardei iute, zahar si coriandru. Se presara cu seminte de susan prajite.

Se incinge din nou tigaita, la foc mediu. Se prajeste uscat, fara ulei, piperul de Sichuan, pana ce incepe sa miroasa. Se lasa sa se raceasca 1-2 minute. Se piseaza apoi cu sare, cat mai fin. Se adauga “5 arome chinezesti” si faina si se amesteca bine.

Se amesteca sepiile cu mixtura de faina si se scutura bine de exces. Cel mai bine, transferati intr-o sita toata combinatia de pui de sepii cu mixtura de faina si scuturati sita usurel. Excesul de faina asezonata va cadea prin sita; faceti asta deasupra unui castron, caci faina asezonata se poate folosi la altceva.

Se incinge un wok la foc iute. Se adauga uleiul si se incinge. Se transfera sepiile in wok si de prajesc 2-3 minute, sau pana ce sunt rumenite si crocante. Se scot si se scurg de ulei pe prosoape de hartie.
Se servesc sepiile crocante pe salata de castravete si morcov.

Nota:
Interesant este faptul ca avem de-aface aici cu una dintre putinele retete chinezesti care nu foloseste sos de soia printre asezonatori. Sigur, puteti strecura cateva picaturi in dressing-ul salatei, dar sosul de soia va afecta putin culoarea ei.

Daca doriti o condimentare mai pregnanta, presarati peste preparat, inainte de a-l servi, un praf de piper de Sichuan amestecat cu sare.

Piperul de Sichuan, prajit in prealabil si apoi pisat impreuna cu sare este un amestec asezonator destul de popular in regiunea Sichuan, din China. Gustul sau este deosebit, specific, amestecand nuante sarate, picante, usor acrisoare si salcii, un pic afumate. Iuteala este blanda, tarzie in a se manifesta, si lasa pe limba o senzatie de amorteala.