Puiul Do Piaza este extrem de popular in toate restaurantele din afara Indiei. In limba hindi, “do” inseamna doua, iar “piaz” inseamna ceapa, termenul descriind fie o mancare la care se foloseste dublul cantitatii normale de ceapa, fie una in care ceapa este folosita de doua ori in cursul procesului de preparare. Varianta de fata foloseste ceapa chiar in trei feluri diferite.
Do Piaza este o reteta musulmana, originara din Bengal, o provincie ai caror locuitori sunt extrem de mandri de bucatarie lor si despre ai carei barbati se spune ca stiu, in marea lor majoritate, sa gateasca foarte bine.
Bucatarie: indiana
Dificultate: mediu
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 50 minute
Ingrediente:
1 kg pui (pieptul si copanele), curatat de piele, taiat in 8 bucati cu os cu tot
5 cepe rosii mari
8 cartofi mici, curatati
3 lingurite de boia iute
120 g iaurt
130 ml ulei de floarea-soarelui
4 catei de usturoi mari, tocati marunt
3 foi de dafin
5 cm bucata de rulou de scortisoara
12 pastai de cardamom verde, usor zdrobite, cat sa se intredeschida
1 1/2 lingurita de boabe de piper negru
12 cuisoare
2 ardei iuti rosii
3 cm bucata de ghimbir, tocata marunt
1/2 lingurita de curcuma
3 rosii mai mici, decojite si tocate
1 lingura de ghee (sau unt)
1 lingurita de zahar
1 1/2 lingurita de garam masala
sare, dupa gust
cateva fasiute subtiri de ardei gras galben, rosu si verde, pentru ornat (optional)
frunze de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat (optional)
Instructiuni:
Se incing 2 linguri ulei intr-o tigaie mare si se prajesc bucatile de pui, in doua transe, pana se rumenesc uniform. Se scot si se pastreaza la loc cald. Se sterge tigaia cu servetele de hartie.
Se taie 2 cepe felii, se toaca grosier 1 ceapa, iar cele 2 cepe ramase se dau prin razatoare. Se scurge razatura printr-o sita; sucul se pastreaza, pulpa se arunca.
Se amesteca boiaua cu putina apa, cat sa formeze o pasta.
Se incinge restul de ulei in tigaie si se caleste ceapa tocata pana se rumeneste. Se scot din tigaie si se scurg pe prosoape de hartie.
In acelasi ulei se calesc usturoiul si foile de dafin si, dupa 2 minute, se adauga scortisoara si cardamomul.
Se calesc 1-2 minute, apoi se adauga boabele de piper, ghimbirul, cuisoarele si ardeii iuti intregi.
Dupa 30 de secunde, se adauga pasta de boia si curcuma si se amesteca continuu 1 minut. Se adauga bucatile de pui, cartofii si rosiile. Se amesteca.
Se adauga ghee, iaurt si zahar. Se gatesc ingredientele 10-12 minute, amestecand ca sa nu se lipeasca pe fundul tigaii. Daca este necesar, se adauga putina apa.
Se adauga feliile de ceapa, sucul de ceapa si sare, dupa gust. Se amesteca 2-3 minute.
Se transfera mancarea intr-un vas termorezistent si se gateste in cuptor, la 150 °C timp de 20-25 de minute. Cand puiul si cartofii sunt facuti, se adauga garam masala si jumatate din ceapa prajita; se amesteca bine. Chiar inainte de a se servi, se presara deasupra restul de ceapa prajita si se orneaza cu fasiute de ardei gras si cu frunze de patrunjel.
Radu, avem pasiuni comune: si mie imi place si sunt interesata de bucataria chineza si cea indiana. Am mai citit pe pagina ta de cateva condimente si uleiuri specifice acelor zone. Intrebarea mea: sunt usor de gasit aceste produse si in Romania? sau, poti sa prepari un stir-fry autentic si in Romania, spre ex?
@ardeiute: Poti, daca ai un aragaz sau arzator, fie si improvizat, care sa-ti ofere minim 230 °C si daca ai un wok care sa reziste la aceasta temperatura. Wok-uri se gasesc, arzatoare mult mai greu.
In ce priveste ingredientele, cele necesare bucatariilor indiena si chinezeasca se mai gasesc, cel putin in Bucuresti. Cam umbli dupa ele, dar exista cateva locuri de unde le poti cumpara. Nu stiu cum sta treaba in privinta asta in restul tarii, probabil mult mai prost.
Vreau, nu vreau, trebuie sa renunt la iaurt. Chiar nu pot sa le combin… asta e, o sa fie cu fond si nu atat de gustoasa, dar tot o fac maine (sambata). Si zic asta dupa ce am vazut reteta jamaicana! Un weekend placut sa ai!
@Elena: Bafta si un weekend placut si tie!
Radu superba reteta ai facut ! Sincera sa fiu mi-a furat si mie vasul tau ochii :))))) initial am crezut ca este ceva vas de tajine dar am vazut mai apoi ca nu are capacul conic. E superb sa il folosesti cu placere , mi-as achizitiona si eu unul daca gasesc pe net ca in Bulgaria nu stiu zau cand ajung 🙂
@Sylvia: Nu stiu daca pot sa te ajut. Tocmai vin din Cora si m-am uitat dupa el. Din pacate, nu mai era…
Am mancat do piaza la un restaurant indian din Berlin, acum vreo 2 ani. Stiu ca mi-a placut mult. Multumesc ca mi-ai reamintit de asta, amintirile placute sunt pretioase.
@memphis: Ma bucur ca ti-am redesteptat o astfel de amintire. 🙂
Foarte faina reteta. pare destul de complicata la prima vedere dar are doar multe ingrediente. Nu am mai gatit ceapa in acest fel, ca sa-i storc sucul. Cat gatesc voi purta ochelarii de schi caci nu am chef sa plang taind si razand ceapa. 🙂
@mircea: Am incercat si eu ochhelarii de schi si sunt destul de eficienti. 🙂 Daca faci reteta, te astept cu impresii.
Dupa cum arata cred ca este si buna rau. O reteta care cere multe ingrediente iese nemaipomenit de buna. Vad ca multora le place vasul tau printre care si mie. 😀
@Daniela: Este nostim faptul ca vasul, desi este bulgaresc, are un aer usor oriental, atat cat sa nu deranjeze ca este folosit la un preparat indian. 🙂
Eu n-am nici o problema cu ceapa, asa ca… se va presta. Eu am alta problema, care cred ca va schimba gustul putin, dar n-am ce face: iaurtul. Nu-l pot folosi in combinatie, deci se cheama ca voi maltrata iremediabil reteta? Cat despre vas, eu am luat din Auchan chiar ceva mai mare, tot, smaltuit, dar m-a costat 45 ron.
@Elena: Pai iaurtul da sosul cel minunat… este pacat. Te-as sfatui sa nu renunti la el.
Daca vrei o alta reteta cu multa ceapa, diferita si probabil inferioara, foloseste in loc de iaurt fond, supa sau zeama de carne.
@Lia: Dap la Cora au sigur, de acolo mi-am cumparat eu unul la cam la fel, am dat 90 RON daca mai tin bine minte. Merita, este chiar foarte bun la gatit.
Si ca sa fiu la subiect, ce este cardamomul si unde se gaseste? pe cuvant daca am mai auzit vreodata denumirea aceasta.
@Mihaela: Cardamom este o mirodenie. Se gaseste in Bucuresti la Ki-Life, Bacania Veche si probabil la multe dintre magazinele de delicatese sau naturiste. Amanunte despre cardamom aici.
In alta ordine de idei, cred ca la Balcic vasul meu a costat vreo 25 lei.
hahaha … daca mi-ai aratat cum se scrie acum inteleg perfect
@cristi-j: Fiind atat de complicat, poate de aceea au si lasat tot do piaza si nu s-au mai chinuit sa schimbe numele. 🙂
pentru mine e un pic cam mult din toate … hahaha . si mie imi place vasul si trebuie sa fie mare daca au incaput 1 kg de pui , 8 cartofi , 3 cepe si 3 rosii
desi imi place ceapa , e un pic cam multa pentru mine , la fel mi se pare mult 12 pastai de cardamom si 12 cuisoare . si se pare ca si pentru tine a fost cam multa pentru ca ai incurcat un pic explicatiile . prima data spui “Se taie 2 cepe felii, se toaca grosier 1 ceapa” apoi spui “se calesc cele 2 cepe tocate ” iar mai incolo spui “Se adauga jumatatile de ceapa” . ceva nu se leaga prea bine . si daca ai folosit ceapa in 3 feluri diferite de ce se cheama reteta tot do piaza ? hehehe
@cristi-j: Corect, am cam incurcat explicatiile. Am corectat. Intre atatea jumatati de ceapa facute fiecare in felul ei m-am cam incurcat in notite. Trebuie sa fiu ceva mai atent cand le transcriu.
Daca ceapa ti se pare multa, poti adapta dupa cum crezi. Insa ea este tot spilul retetei. In orice caz, cepele de subintelege ca fiind de dimensiune medie, asa ca 3/4 de ceapa la o portie nu este mare lucru, iar ceapa gatita si ceapa prajita au un gust dulce si deosebit, foarte putin iute.
In ce priveste cantitatile de cardamom si cuisoare, eu nu cred ca sunt prea mari. Reteta este foarte fain aromata, dar si aici stii tu ce sa faci. 🙂
Oala da, este marisoara, poti gati lejer in ea 4-6 portii.
De ce se cheama tot do piaza desi se foloseste si sucul de ceapa? Asa vor indienii, se pare. 🙂 Cred ca le-a fost peste mana sa ii zica “teen piaza”, sau cum s-o spune “trei” in hindi, ca nu prea m-am prins. In orice caz, cei care vorbesc hindi il scriu asa: तीन
Ce reteta deosebita. Nu m-am gandit ca ceapa se poate folosi in atatea ipostaze in aceeasi reteta. Mi-a placut indeosebi ideea cu sucul de ceapa. Mi-ar placea s-o incerc si eu. Pot gati si intr-o cratita normala, nu?
@simina: Da, poti folosi si o cratita normala. De fapt, poti gati reteta in ea cap-coada. 🙂
Puiul,ca puiul,dar eu ,ca o femeie superficiala ce sunt,am
ramas cu ochii la vasul tau.
Splendid.:)
@Lia: L-am luat din Bulgaria, de la Balcic, superficialo! 🙂 Am vazut insa si pe la noi, in Bucuresti, nu mai stiu in care supermarket, parca la Cora.