Puiul Do Piaza este extrem de popular in toate restaurantele din afara Indiei. In limba hindi, “do” inseamna doua, iar “piaz” inseamna ceapa, termenul descriind fie o mancare la care se foloseste dublul cantitatii normale de ceapa, fie una in care ceapa este folosita de doua ori in cursul procesului de preparare. Varianta de fata foloseste ceapa chiar in trei feluri diferite.


Do Piaza este o reteta musulmana, originara din Bengal, o provincie ai caror locuitori sunt extrem de mandri de bucatarie lor si despre ai carei barbati se spune ca stiu, in marea lor majoritate, sa gateasca foarte bine.

Bucatarie: indiana
Dificultate: mediu
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 50 minute

Ingrediente:
1 kg pui (pieptul si copanele), curatat de piele, taiat in 8 bucati cu os cu tot
5 cepe rosii mari
8 cartofi mici, curatati
3 lingurite de boia iute
120 g iaurt
130 ml ulei de floarea-soarelui
4 catei de usturoi mari, tocati marunt
3 foi de dafin
5 cm bucata de rulou de scortisoara
12 pastai de cardamom verde, usor zdrobite, cat sa se intredeschida
1 1/2 lingurita de boabe de piper negru
12 cuisoare
2 ardei iuti rosii
3 cm bucata de ghimbir, tocata marunt
1/2 lingurita de curcuma
3 rosii mai mici, decojite si tocate
1 lingura de ghee (sau unt)
1 lingurita de zahar
1 1/2 lingurita de garam masala
sare, dupa gust
cateva fasiute subtiri de ardei gras galben, rosu si verde, pentru ornat (optional)
frunze de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat (optional)

Instructiuni:
Se incing 2 linguri ulei intr-o tigaie mare si se prajesc bucatile de pui, in doua transe, pana se rumenesc uniform. Se scot si se pastreaza la loc cald. Se sterge tigaia cu servetele de hartie.

Se taie 2 cepe felii, se toaca grosier 1 ceapa, iar cele 2 cepe ramase se dau prin razatoare. Se scurge razatura printr-o sita; sucul se pastreaza, pulpa se arunca.
Se amesteca boiaua cu putina apa, cat sa formeze o pasta.

Se incinge restul de ulei in tigaie si se caleste ceapa tocata pana se rumeneste. Se scot din tigaie si se scurg pe prosoape de hartie.

In acelasi ulei se calesc usturoiul si foile de dafin si, dupa 2 minute, se adauga scortisoara si cardamomul.
Se calesc 1-2 minute, apoi se adauga boabele de piper, ghimbirul, cuisoarele si ardeii iuti intregi.

Dupa 30 de secunde, se adauga pasta de boia si curcuma si se amesteca continuu 1 minut. Se adauga bucatile de pui, cartofii si rosiile. Se amesteca.

Se adauga ghee, iaurt si zahar. Se gatesc ingredientele 10-12 minute, amestecand ca sa nu se lipeasca pe fundul tigaii. Daca este necesar, se adauga putina apa.

Se adauga feliile de ceapa, sucul de ceapa si sare, dupa gust. Se amesteca 2-3 minute.
Se transfera mancarea intr-un vas termorezistent si se gateste in cuptor, la 150 °C timp de 20-25 de minute. Cand puiul si cartofii sunt facuti, se adauga garam masala si jumatate din ceapa prajita; se amesteca bine. Chiar inainte de a se servi, se presara deasupra restul de ceapa prajita si se orneaza cu fasiute de ardei gras si cu frunze de patrunjel.