Dupa vizita la Ki-Life, unde am dat nas in nas cu atatea produse asiatice, s-a intamplat un lucru previzibil: m-a palit dorul de gatit. Va propun astazi o reteta coreeana, cu adevarat deosebita. Desi are o lista lunga de ingrediente, nu este deloc complicata si nici mare consumatoare de timp.
Preparatul final este extrem de gustos si indeajuns de neobisnuit ca sa merite efortul de a va surprinde in mod placut familia sau prietenii.
Bucatarie: coreeana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute + marinare si rehidratare
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
500 g piept de pui dezosat, fara piele, feliat
8 ciuperci shiitake uscate
150-200 g pesmet, sau amidon
ulei pentru prajit
1 ardei iute mare, verde, curatat de seminte si taiat fasiute subtiri
1 ardei iute mare rosu, curatat de seminte si taiat fasiute subtiri
putin ardei iute tocat, de ambele culori
4 mieji de nuca, tocati
sare
piper negru, macinat
1 lingura de vin de orez (sau vin alb, sec)
4 catei de usturoi, pisati
1/2 ceapa, tocata marunt
2 cm bucata de ghimbir, data prin razatoare
1 limeta, sucul de la
1 lingura de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
1 lingurita de kochujang (sau orice fel de pasta de ardei iute)
3 linguri de sos de soia dark
15 catei de usturoi, decojiti si lasati intregi
1 lingura de miere
taitei de celofan, sau de orez, pentru servit
Instructiuni:
Se combina intr-un castron mare vinul de orez cu 1 lingura de sos de soia, ghimbir, suc de limeta, usturoi pisat si ceapa tocata. Se adauga feliutele de carne si se amesteca bine. Se lasa carnea la marinat 30 de minute.
Se spala bine ciupercile uscate si se pun la inmuiat, intr-o craticioara cu apa clocotita, timp de 30 de minute. Cand s-au rehidratat, se scurg (se pastreaza lichidul in care au fost inmuiate), se indeparteaza coditele tari, iar palariile se taie fasiute.
Se scot feliutele de carne din castron si se tavalesc prin pesmet, cu grija, ca sa se acopere in mod uniform.
Se pune ulei intr-un wok, la foc mediu, cat acesta sa fie plin pe sfert. Se incinge bine uleiul. Se adauga feliile de carne si se prajesc 3-5 minute, pana se rumenesc uniform. Se scot si se scurg de ulei pe prosoape de hartie.
Se amesteca intr-o cratita uleiul de arahide cu pasta de ardei iuti, catei de usturoi intregi, miere, restul de sos de soia si lichidul in care au fost inmuiate ciupercile (se pune tot, sau doar o parte, cat sa regleze consistenta sosului). Se incinge mixtura, pe flacara medie. Cand sosul bolboroseste, se adauga carnea prajita si ciupercile si se amesteca bine de tot.
Se lasa mixtura sa fiarba pana ce sosul formeaza o glazura groasa deasupra bucatilor de pui. Se adauga ardeii iuti si nuca tocata si se amesteca rapid. Se transfera carnea in farfurii individuale, si se serveste cu taitei de celofan ori de orez, sau chiar cu orez fiert.
Sfaturi:
Reteta contine mult usturoi. Acesta este gatit, asa ca gustul lor nu mai este picant, si nici mirosul atat de puternic. Cateii intregi pot fi dati deoparte, daca doriti, caci principalul lor rol este acela de a da aroma sosului. Mie imi place mult usturoiul, in toate formele sale, si i-am mancat cu placere. Mi s-au parut deliciosi, dar daca aveti probleme cu usturoiul, ii puteti da deoparte.
Cei care mentin fata de ardeii iuti o distanta prudenta, pot reduce la jumatate (dar nu mai mult, caci reteta nu mai are niciun haz si devine dezechilibrata) cantitatea de ardei iute. Daca reduceti mai mult de jumatate, corectati reducand cam cu un sfert si cantitatile de usturoi, miere si sos de soia.
Daca nu va plac nici ardeii iuti si nici usturoiul, mai bine sariti aceasta reteta.
Multumim pentru inca o reteta extraordinara!
Radu, este extraordinara reteta 🙂 Prietenul meu, imi zice, dupa ce o gusta :”e de la Radu,nu?” :))
Iti multumim!
@motoimaria: Placerea este de partea mea. 🙂 Ma bucur mult ca v-a placut.
De nu mãnancã imi rãmane mie 🙂
Sotul zice cã e alergic la caril sau sofran, cã asa ceva nu mãnancã…dar eu la majoritatea retetelor pun sofran de exp. si ii place, oops 🙂
Ce bunãtate ne-ai pregãtit! 🙂 imi place picant si cu muuult usturoi, de multe ori gãtesc cu usturoi intregi chiar.Am retinut reteta…
@Ramona: Bafta. Crezi ca-i va placea sotului?
Nu prea poti rezista tentatiei, privind poza atasata. Imi place mult cum arata.
@maria elena: Nu te opune atunci. Invinge caldura si gateste-o! 🙂
Eu zic doar atat: miam-miam! Sotul meu va fi incantat, adora usturoiul. Imi place si mie, dar cred ca voi sari acei catei de usturoi intregi. Mai toti vor ajunge probabil in farfuria lui.
@simina: S-ar putea sa-ti para rau. Incearca macar o jumatate de catel, macar sa renunti la usturoi in cunostinta de cauza.
Uau! Iata o reteta pe gustul meu. Mult usturoi, o gramada de ardei iute si miere! Plus nuca tocata. Totul combinat cu carne si ciuperci shiitake. Stiu ca o sa razi de mine ca iar imi pun deoparte o reteta, dar pe aceasta o gatesc chiar astazi. Am tot ce-mi trebuie pentru ea, plus pofta si chef de gatit! 🙂
@toni: Astazi chiar ca esti “blindat”. 🙂 Bafta!