Aceasta reteta are si varianta video.
Cunoscuta si sub denumirea de Pui Kung Pao, aceasta mancare este originara din Sichuan si poarta numele unui guvernator al acestei provincii, din perioada dinastiei Qin. Din cauza originii sale, legate de perioada imperiala, in timpul revolutiei culturale gatitul ei a fost interzis; astazi insa a revenit puternic si este una dintre retetele prezente practic in oferta oricarui restaurant chinezesc. Gustul ei este destul de iute, mai ales daca se gateste cu cantitatea maxima de ardei. Este excelenta insotita de orez alb cu bob lung, fiert.


Bucatarie: chinezeasca
Grad de dificultate: usor
Cantitate: 4-6 portii
Timp de preparare:30 minute
Timp de gatit:10 minute

Ingrediente:
2 piepti de pui dezosati, fara piele, taiati bucatele
1 lingura de ulei de alune
2-10 ardei iuti rosii, uscati (functie de cat de iute doriti sa fie mancarea)
3 catei de usturoi tocati marunt
2,5 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, feliata foarte subtire
2 cepe verzi, tocate (doar partea alba)
85 g alune caju, prajite
4 lingurite sos de soia
1 lingurita vin de orez Shiaoxing, sau vin alb, demi-sec
1 1/2 lingurita de zahar brun
1 lingurita de otet de orez
1 lingurita de ulei de susan
2 linguri de supa de pui (preparata din cubulete de concentrat), sau cata este nevoie
1/2 ardei iute rosu, curatat de seminte si taiat fasiute foarte subtiri, pentru ornat
1 ceapa verde (doar partea alba), taiata fasiute foarte subtiri, pentru ornat
1 fasie de coaja de limeta, taiata fasiute foarte subtiri, pentru ornat
orez alb cu bob lung, fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se combina intr-un castron 2 lingurite sos de soia cu vinul de orez si cu 1/2 lingurita zahar. Se adauga carnea de pui si se lasa la marinat 30 de minute, acoperind castronul.

Se incinge uleiul si se prajesc la foc iute, amestecand permanent, ardeii iuti uscati, pana ce sunt crocanti si mirositori.

Se adauga bucatelele de carne si se prajesc 2 minute, pana incep sa se se faca brun-aurii.
Se adauga usturoiul, ghimbirul si ceapa verde. Se stir-fry 3-4 minute, pana ce carnea este facuta.

Se combina, ca sa formeze un sos, restul de sos de soia, otetul de orez negru, uleiul de susan, supa de pui si restul de zahar.
Se toarna sosul in wok si se amesteca bine.

Se adauga alunele si se amesteca. Daca mancarea este prea uscata, se mai pot adauga 1-2 linguri de supa. Se orneaza cu fasiute subtiri de ardei iute, ceapa verde si coaja de limeta si se serveste alaturi de orez fiert.