Am intalnit de cateva ori acest preparat in restaurantele indiene prin care am fost. Se pare insa ca originea sa este mai curand pakistaneza; eu banuiesc ca este unul dintre acele preparate de “granita”, apartinand de fapt unei zone care se intinde intre cele doua tari.
Pui Jalfrezi

Termenul “jalfrezi” denumeste, in principiu, un curry in care carnea (sau legumele) sunt marinate si apoi prajite si servite intr-un sos gros.

Bucatarie: indiana / pakistaneza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute + marinare
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
4 linguri de ulei de porumb
1 ceapa rosie mare, tocata marunt
4 catei de usturoi, pisati
3 cm bucata de radacina de ghimbir, tocata marunt
1 lingura de pasta de rosii
2 rosii mari, decojite si tocate marunt
1 lingurita de pudra de curcuma
1 lingurita de seminte de chimion
1 lingurita de seminte de coriandru
1/2 lingurita de boia iute
2 lingurite de garam masala
1 lingura de otet de vin rosu
1/2 ardei gras rosu, taiat fasiute
1/2 ardei gras galben, taiat fasiute
250 g fasole rosie din cutie, bine scursa si spalata sub jet de apa rece
700 g piept pui, dezosat, fara piele
1 lingurita de ulei din seminte prajite de susan
sare, dupa gust
piper negru, proaspat macinat
coriandru (sau patrunjel) proaspat, pentru ornat
1/2 ardei iute rosu, curatat de seminte si taiat fasiute subtiri
1/2 ardei iute rosu, tocat marunt
1/2 ardei iute galben, curatat de seminte si taiat fasiute subtiri
1/2 ardei iute galben, tocat marunt
orez Basmati fiert, ca garnitura

Jalfrezi vin din limba bengali, unde “jhal” inseamna mancare iute si picanta, si din limba urdu unde “parhezi” este un termen care se aplica alimentelor potrivite pentru o dieta corecta.

Instructiuni:
Se prajesc uscat semintele de chimion si coriandru, timp de 30 de secunde, la foc mediu, pana ce incep sa pocneasca. Se lasa 5 minute sa se raceasca, apoi se piseaza cat mai fin.

Se spala pieptul de pui si se sterge prin tamponare cu prosoape de hartie. Se taie cubulete. Se sareaza si se pipereaza si apoi se combina intr-un castron cu curcuma, chimion, coriandru, boia si otet. Se lasa la marinat circa 1 ora.

Se incinge jumatate din ulei intr-o tigaie mare si se adauga bucatelele de carne marinate. Se prajesc, amestecand frecvent, 4-5 minute, pana ce sunt rumenite uniform. Se scot apoi pe o farfurie si se pastreaza la cald.

Se adauga restul de ulei in aceeasi tigaie si se incinge, la foc mediu; se adauga ceapa, si se gateste 2 minute, pana ce incepe sa se inmoaie; se adauga apoi ghimbirul, ardeii iuti tocati si usturoiul. Se gatesc la foc mic-mediu 2-3 minute, pana ce se fac aurii.

Se adauga pasta de rosii, rosiile tocate si garam masala. Se amesteca 2-3 minute, apoi se adauga ardeii grasi si fasolea si se amesteca 2 minute, pana cand ardeii se inmoaie.

Se adauga bucatelele de pui si uleiul de susan. Se gatesc ingredientele la foc mic-mediu 2-3 minute, pana cand mixtura este incinsa. Se potriveste asezonarea, daca este nevoie, cu sare si piper. Se orneaza preparatul cu frunze de coriandru si fasiute de ardei iute si se serveste fierbinte, alaturi de orez Basmati fiert.

Sfaturi:
Preparatul meu este relativ iute, fara a fi insa exagerat. Daca aveti o atitudine prudenta fata de iuteala, serviti puiul Jalfrezi alaturi de iaurt rece, care va domoli gustul. Daca vreti ceva mai elaborat, preparati o salata de tip raita.

Puteti, bineinteles, folosi si alte legume, dar pastrati ardeii grasi si rosiile, care sunt tipice acestui preparat. La fel, puteti inlocui pieptul de pui cu copane, sau cu piept de curcan, carne de miel sau chiar peste.