Pui jamaican cu fructe

Aceasta reteta are si varianta video

Supermarketurile au inceput sa ofere o gama relativ diversificata de fructe exotice. Pe unele am avut ocazia sa le gust deja, in special in calatorii, pe multe altele abia incep sa le descopar. Le degust crude, dar si gatite, bucataria jamaicana fiind una dintre cele care le foloseste din plin.
pui jamaican cu fructe1 - Pui jamaican cu fructe 1 - Retetele lui Radu
Va propun o reteta pe baza de carne de pui, gatita cu o garnitura de fructe exotice condimentate. Nu este doar inedita si plina de culoare, ci exceleaza si la capitolul aroma-gust.

Bucatarie: jamaicana
Cantitate: 4 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
2 piepti de pui dezosati, fara piele, taiati cubulete
1 ananas mic, curatat si taiat cubulete
1 mango, curatat si taiat cubulete
2 banane, taiate rondele
4 cepe verzi, taiate bucatele, pe diagonala
2 linguri de amidon
1-2 oua, batut
4 linguri de miez de nuca de cocos deshidratat
ulei pentru prajire-in-baie-de-ulei
3-4 linguri de ulei de arahide
2-3 lingurite de pasta de ardei iute
1 lingura de zahar de trestie, sau zahar brun
2 linguri de suc de limeta (sau de lamaie)
2 linguri de rom alb
sare
piper negru, proaspat macinat
2 lingurite de ienibahar, macinat
1 ardei iute uscat, pisat
frunze de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat

Instructiuni:
Se amesteca ienibaharul cu ardei iute pisat si sare. Se combina amidonul cu sare, piper si mixtura de ienibahar. Se tavalesc bucatile de pui prin aceasta combinatie, apoi prin ou batut si, in final, prin miezul de nuca de cocos. Se scutura de exces.

Se incinge uleiul intr-o tigaie adanca (cat sa se formeze un strat de 4-5 cm grosime) si cand incepe sa sfaraie se prajeste carnea 4-5 minute, pana ce este facuta si rumenita uniform. Se scoate si se scurge pe prosoape de hartie.

Citeste si articolul →   Insalata caprese alla diavola

Intre timp, se incinge uleiul de arahide in alta tigaie. Se adauga zaharul, pasta de ardei iute, romul si sucul de limeta. Se amesteca. Se adauga apoi cubuletele de ananas si se gatesc, amestecand cu grija 2-3 minute.

Se adauga apopi mango si banana si se continua 1 minut, pana ce fructele sunt incinse.
Se serveste carnea, ornata cu coriandru, alaturi de fructele gatite, stropite cu sosul lasat in tigaie.


  1. RamonaA spune:

    Ai dreptate in legãturã cu un bucãtar capabil.
    Acelasi fel de mâncare pregãtit cu aceleasi ingrediente de 2 persoane, poate iesi un dezastru sau artã.
    Aici e vorba de mâna omului, este un dar.

  2. Elena Toma spune:

    Mie nu-mi lipseste curajul de a incerca, dar nu pot combina pui+ou+fructe! :((
    Dar, fructele acelea, preparate asa, ma tenteteaza solo, fara nimic langa ele. Dulci, dar un pic picante si cu aere caraibiene (a se citi rom!) imi fac asa cu ochiu’. Felicitari pentru reteta interesanta si un weekend placut, Radu!

    • Radu Popovici spune:

      @elena: Poti renunta la a mai acoperi carnea cu ou. Incearca sa inmoi carnea intr-un aluat fara ou (faina, sare, ienibahar, boia, apa), apoi tavaleste-o in miez de nuca de cocos. 🙂

  3. RamonaA spune:

    Am mâncat la restaurant brazilian, banane prãjite, ananas grill cu carne de vacã (picanha)orez alb,fasole neagrã…toate intr-o farfurie.
    Cât timp nu am iesit din tarã , pot zice cã stiam numai de bucãtãria româneascã…foarte putin din cea internationalã, mã fascina cea francezã, in special sosurile.
    Cu timpul, pânã in ziua de azi pot zice cã nu pot zice de o mâncare cã nu-i bunã pânã nu incerc, delicioasã bucãtãria jamaicanã!

    • Radu Popovici spune:

      @Ramona: Cred ca orice bucatarie etnica este delicioasa daca este gatita corect si cu ingrediente de calitate. Trebuie sa le privim pe toate fara prejudecati si sa speram ca sansa ne va scoate in cale un bucatar bun.

  4. cristi-j spune:

    @Tina : hahaha … daca citeai putin mai atent vedeai in ambele comentarii partea cu „hahaha si hehehe” iar in al doilea comentariu chiar am spus ca e o gluma . esti un pic prea grabita sa judeci pe cineva sarind peste etape de baza cum ar fi atentia si cunoasterea . nu-i problema insa !
    as putea avea si eu cateva observatii la comentariul tau dar nu vreau sa para ca e o replica , in nici un caz nu consider acest blog un loc pentru contre .

  5. Tina spune:

    Cristi J, de unde ideea ca doar copiii trebuie sa manance fructe? Sau ca doar ei ar putea manca combinatia dintre pui si fructe? Sau te referi la chicken nuggets ???? Te-au dus cumva cu gandul la Mac Donalds???
    Daca ne-am hrani doar cu fructe si legume am fi cei mai sanatosi.
    Nu pot sa cred ca s-a denaturat intr-atat conceptia despre ce ne este dat de catre natura, aproape gratis, sa ne hranim.
    Radu, excelenta reteta, desi eu nu prefer sa mananc prajit.
    Nu sunt apreciate lucrurile la adevarata lor valoare…. imi pare rau sa spun asta, dar multi nu au auzit in viata lor de o reteta de pui cu fructe si poate si mai multi nu ar pune gura pe asa ceva in viata lor… mai e mult pana departe

    • Radu Popovici spune:

      @Tina: Cristi a glumit. Nu trebuie sa fiu eu avocatul lui, dar chiar a vazut si a gatit multe in viata lui, inclusiv asociind fructe cu carne. Fiindca ai adus vorba de prajeala, trebuie sa mentionez ca o prajeala efectuata corect nu este nici pe departe atat de „daunatoare” cum se spune. O temperatura corecta de prajire si un timp optim de prajire nu lasa uleiul sa patrunda in aliment.

  6. Mirela Stanescu spune:

    Mango si ananas am folosit si eu cu carne de pui, porc si vita, dar nu am avut curaj sa folosesc si banane la gatit pentru ca nu eram sigura ca cele care ajung la noi in tara pot fi preparate termic. Oricum in ceeace am pregatit eu, lipsesc jumatate din ingredientele prezentate de tine. Dar, omul ,cat traieste , invata…
    PS. Foarte interesante si celelalte articole ! Le-am citit, chiar daca nu m-am exprimat ! Parol !

    • Radu Popovici spune:

      @Mirela: Te cred, parol! 🙂 Incearca reteta asta, candva cand ai timp si chef. Este deosebita. Ca sfat, nu lua banane prea coapte.

  7. mircea spune:

    Imi place retea, mi se pare si nostima si gustoasa. Vorba lui cristi-j, cred ca ar placea si copiilor; al meu nu este mofturos, poate il conving macar sa guste. 🙂

  8. cristi-j spune:

    le-am lasat la o parte ca sa iasa gluma … hehehe
    interesante propuneri dar prefer totusi varianta de jamaica cu gustul mai proaspat si potrivit pentru iute si picant , cea orientala are un gust prea greu / plin pentru mine iar cea romaneasca un gust prea obisnuit .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Normal ca cea jamaicana este cea mai interesanta, dar am vrut sa ofer variante pentru situatia in care cineva nu are la indemana fructe exotice, sau n-are chef sa dea bani pe ele. Sau se sperie de prea mult exotism. 🙂

  9. cristi-j spune:

    cocktail de fructe picant cu chicken nuggets ! nuca de cocos , ananas , mango , banane , esti sigur ca nu e mancare de copii ? hahaha .
    nu am aproape nimic dintre ingrediente asa ca … si oricum as fi singurul amator de asa ceva … hehehe
    dar mie mi-ar placea , o s-o tin minte .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: La fel de bine ai putea aprecia ca o reteta cu pasta de ardei iute, ienibahar, piper si rom nu este indicata pentru copii. 🙂 Cred ca nu ar fi rea nici o varianta cu smochine, curmale, caise uscate si stafide. Din Jamaica am muta reteta spre Orientul Apropiat, dar cred ca ar iesi ceva gustos. Sau mai spre noi, cu mere, gutui si prune. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.