Aceasta reteta are si varianta video

Supermarketurile au inceput sa ofere o gama relativ diversificata de fructe exotice. Pe unele am avut ocazia sa le gust deja, in special in calatorii, pe multe altele abia incep sa le descopar. Le degust crude, dar si gatite, bucataria jamaicana fiind una dintre cele care le foloseste din plin.

Va propun o reteta pe baza de carne de pui, gatita cu o garnitura de fructe exotice condimentate. Nu este doar inedita si plina de culoare, ci exceleaza si la capitolul aroma-gust.

Bucatarie: jamaicana
Cantitate: 4 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
2 piepti de pui dezosati, fara piele, taiati cubulete
1 ananas mic, curatat si taiat cubulete
1 mango, curatat si taiat cubulete
2 banane, taiate rondele
4 cepe verzi, taiate bucatele, pe diagonala
2 linguri de amidon
1-2 oua, batut
4 linguri de miez de nuca de cocos deshidratat
ulei pentru prajire-in-baie-de-ulei
3-4 linguri de ulei de arahide
2-3 lingurite de pasta de ardei iute
1 lingura de zahar de trestie, sau zahar brun
2 linguri de suc de limeta (sau de lamaie)
2 linguri de rom alb
sare
piper negru, proaspat macinat
2 lingurite de ienibahar, macinat
1 ardei iute uscat, pisat
frunze de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat

Instructiuni:
Se amesteca ienibaharul cu ardei iute pisat si sare. Se combina amidonul cu sare, piper si mixtura de ienibahar. Se tavalesc bucatile de pui prin aceasta combinatie, apoi prin ou batut si, in final, prin miezul de nuca de cocos. Se scutura de exces.

Se incinge uleiul intr-o tigaie adanca (cat sa se formeze un strat de 4-5 cm grosime) si cand incepe sa sfaraie se prajeste carnea 4-5 minute, pana ce este facuta si rumenita uniform. Se scoate si se scurge pe prosoape de hartie.

Intre timp, se incinge uleiul de arahide in alta tigaie. Se adauga zaharul, pasta de ardei iute, romul si sucul de limeta. Se amesteca. Se adauga apoi cubuletele de ananas si se gatesc, amestecand cu grija 2-3 minute.

Se adauga apopi mango si banana si se continua 1 minut, pana ce fructele sunt incinse.
Se serveste carnea, ornata cu coriandru, alaturi de fructele gatite, stropite cu sosul lasat in tigaie.