Jerk este un amestec de condimente (de tip pasta, sau praf) specific jamaican, ale carui ingrediente caracteristice sunt ienibaharul, sarea si ardeii iuti. Exista nenumarate variante de jerk, functie de condimentele suplimentare adaugate. In mod traditional, carnea marinata si asezonata cu jerk se gateste pe gratar, folosind chiar lemn de ienibahar pentru un plus de aroma.


Dupa cum se vede din reteta, jerk-ul reflecta influente culinare indiene, chinezesti si mediteraneene, lucru care ar parea confuz, dar care este in conformitate cu caracterul eclectic al bucatariei jamaicane. Va voi oferi amanunte despre aceasta bucatarie etnica si despre jerk in articolul de maine.

Bucatarie: jamaicana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute plus marinare
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
2 lingurite de ienibahar, macinat
1/2 lingura de cimbru uscat
1 lingurita de ardei iute pisat
1 lingurita piper negru, proaspat macinat
1 lingurita de oregano, uscat
1/2 lingurita de nucsoara, proaspat rasa
1/2 lingurita de scortisoara
2 lingurite de praf de usturoi
2 lingurite de zahar de trestie (sau zahar brun)
2-3 linguri de ulei de masline
2-3 linguri de sos de soia
3 linguri de otet
3-4 linguri de suc de portocala
1 limeta, sucul de la
1 ardei iute, curatat de seminte si tocat
2 cepe verzi, tocate marunt
2 cepe mici, tocate marunt
1 piept de pui (circa 750 g in total)
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se combina intr-un castron mare ienibaharul cu cimbru, ardei iute uscat, piper, oregano, nucsoara, scortisoara, sare, usturoi si zahar. Se incorporeaza, cu un tel, uleiul de masline, sosul de soia, otetul, sucul de portocala si cel de limeta.

Se proceseaza intr-un blender ardeiul iute proaspat, ceapa si ceapa verde, pana se obtine o pasta omogena. Se amesteca bine aceasta pasta cu mixtura de condimente obtinuta mai sus.
Se adauga pieptii de pui si se lasa la marinat minim 1 ora (cel mai bine peste noapte).

Se incinge gratarul (sau grill-ul din tavanul cuptorului). Se captuseste o tava cu folie metalica; peste folie se asaza carnea si se frige cate 5-10 minute pe fiecare parte, pana ce este facuta.

Cat timp se gateste, carnea se unge cu o parte din marinada. Restul de marinada se da in clocot, se fierbe 1 minut si se serveste ca dip, alaturi de carne si orez fiert.