Reteta de Pui la cuptor (cu cimbru si cartofi)
Am ajuns si la ultima reteta preparata de Pasti. Un pui la cuptor, cu cartofi, in cel mai traditional stil.
Stiu, cimbrul are o aroma puternica si plina de personalitate, capabila sa acopere gustul mai “palid” al carnii de pui. Cimbrul merge mai bine cu porc, vita, miel, sau alta carne cu mai multa personalitate, dar am riscat si l-am alaturat cu pui, stiind ca este o situatie la limita si socotind ca o pot depasi cu succes daca fac asezonarea in mod echilibrat.
Am reusit sa obtin un pui delicios, cu piele frumos rumenita si crocanta, iar cu interiorul fraged, suculent si plin de gust. Dupa cum veti vedea in reteta, mi-am luat toate masurile de precautie: am marinat puiul in saramura, am introdus unt aromat ce verdeturi sub pielea sa, l-am frecat cu unt la exterior, am introdus condimente in cavitatea puiului, l-am gatit la foc foarte mic, am “capturat” grasimea care s-a scurs si am folosit-o sa fac un sos delicios. Nu este cea mai sanatoasa mancare (din cauza cantitatii mari de unt si a smantanii folosita la prepararea sosului), dar de 1-2 ori pe an ne putem rasfata si cu asa ceva.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: mediu
Cantitate: 6 portii
Timp de preparare: 10 minute plus racire, plus marinare, plus uscare
Timp de gatit: 50 minute plus odihna
Ingrediente:
- 1 pui marisor, circa 1,35 g
- 3 foi de dafin
- 3 linguri de sare grunjoasa
- 4 fire de rozmarin
- 4 fire de cimbru
- 1 lamaie, taiata in jumatate
- 1 lingura de boabe de piper negru
- 4 catei de usturoi, zdrobiti
- 1 kg cartofi, curatati si taiati in sferturi
- sare
- piper negru, proaspat macinat
- 2 catei de usturoi intregi
- 2 catei de usturoi, dati pe razatoare
- 1/2 pachet de unt
- 2 fire de cimbru, frunzele
- 2 fire de rozmarin, frunzele
- 60 ml vin alb
- 2-3 linguri de smantana de gatit (32% grasime)
- 1 cubulet de unt rece
Instructiuni de preparare:
- Se pun intr-o oala 5 litri de apa, sarea grunjoasa, cate 2 fire de cimbru si rozmarin, usturoiul zdrobit, dafinul si piperul. Se da in clocot, apoi se acopera, se stinge flacara si se lasa sa infuzeze pana ce lichidul se raceste complet.
- Se introduce puiul in saramura, se acopera si se lasa la marinat peste noapte. Se scoate apoi din saramura, se scurge bine si se sterge cu grija cu prosoape de hartie, pe exterior si in interior. Se lasa apoi sa se zvante, la temperatura camerei, circa 1-2 ore.
- Intre timp se alifiaza untul si se combina cu sare, piper, usturoi ras, frunze de cimbru si rozmarin. Se freaca puiul cu o jumatate de lamaie, in interior si pe exterior. Se introduc in cavitatea sa cele doua jumatati de lamaie, firele de cimbru si rozmarin si cateii de usturoi intregi.
- Se desprinde pielea puiului, incepand de la gat, si se introduce pe sub ea, in zona pieptului si a pulpelor, untul alifiat, impingand umplutura ca sa se raspandeasca cat mai mult si mai uniform. Se unge puiul cu restul de unt.
- Se incinge cuptorul la 180 °C (foc mic-mediu). Se asaza puiul deasupra unei tave de copt in care s-a turnat 1/4 cana de apa (un strat de apa de 2 mm inaltime). Se coace puiul incet, intorcandu-se de 2-3 ori (se asaza cu pieptul in sus si apoi pe fiecare parte laterala) timp de 40-50 de minute, sau cat este nevoie ca sa fie crocant si facut. Se testeaza intepand puiul cu varful unui cutit ascutit, la imbinarea pulpei cu pieptul. Lichidul care curge trebuie sa fie limpede.
- Intre timp, se fierb 6-8 minute cartofii in apa cu putina sare, cat sa se gateasca pe jumatate. Se scurg bine si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie. Se ung cu putin ulei si se asezoneaza cu sare si piper. Se presara cu cateva frunzulite de cimbru si se pun in cuptor, cam cu 20-25 de minute inainte ca puiul sa fie gata. Se coc pana ce sunt facuti, fragezi la interior si rumeniti la exterior.
- Se scoate puiul, se asaza pe un grilaj metalic asezat deasupra unei fafurii mari, si se lasa la odihna 10 minute, acoperit lejer cu folie metalica.
- Se scoate tava de copt din cuptor si se pune pe aragaz, pe flacara mica. Se incinge sucul lasat de pui, racaind cu spatula pentru a desprinde eventualele depuneri caramelizate. Se adauga vinul si se da mixtura in clocot. Se lasa sa bolboroseasca 2 minute, pana ce se ingroasa un pic. Se adauga sosul lasat de pui in farfuria de sub grilaj si se continua reductia inca 1-2 minute.
- Se adauga 2-3 linguri de smantana de gatit si se continua 1-2 minute. Se da luciu socului cu un cubulet de unt rece, “plimbat” cu miscari circulare prin sos.
Se serveste puiul cu cartofi, stropiti cu sos, alaturi de o salata verde.
Wowww ce bine arata!!!! O cina perfecta cu o cana de vin fiert cu anason, cuisoare, ghimbir, coaja de portocala si zahar 😀
cat de bine arata! trebuie sa fac si eu aceasta reteta!
@Radu: Nu i-am mai facut, mi-a fost teama ca nu vor fi apreciati si decat sa stric orzul pe gaste… Ii pastrez pentru alta ocazie.
@simina: Cred ca ai ales bine. 🙂
Ei, vezi, asa merita. Nu te mutai tu cu toate degeaba.
Ghinion!
Dar cine va avea o bucatarie noua….cred?
@Corina: Nu doar o bucatarie, imi fac un studio de filmari culinare. O sa va trimit poza cand se termina nebunia. 🙂
O mica vacanta de sarbatori.
Ma bucur ca totul merge asa cum stiam, placut.
@Corina: Placut este un cuvant al carui sens imi va scapa pentru urmatoarea luna. Am inceput renovarea casei. 🙁
Mmm, m-am intors, si uite ce nebunie de retete, iar trebuie sa merg la cratita.
Foarte clasic si putin altfel. Cred ca mesenii au fost foarte incantati.
Am facut zilele trecute ceva de genul asta, dar in loc de cimbru am folosit cateva bucatele de lamai murate.
Ma bucur sa va regasesc la fel .
@Corina: Bine ai revenit. Chiar ma intrebam ce este cu tine. 🙂
Cred ca puiul iese minunat, dar mie mi se pare cam complicat intregul proces. Chestia cu bagatul de unt pe sub piele mi se pare grea. 🙁
@toni: Nu este deloc grea! Pielea se desprinde foarte usor si intreg procesul pare mult mai dificil decat este de fapt. Reteta este intr=adevar ceva mai laborioasa, dar nu ca altele: de pilda sarmalele mi se par de zece ori mai greu de facut!
Reteta pare destul de laborioasa, dar cred ca merita efortul. Are intr-adevar cam mult unt, dar nu este o reteta de preparat decat de cateva ori pe an, la mese mai festive. O s-o incerc cat de curand, peste o saptamana este ziua sotului meu. 🙂
@simina: Cum te-ai descurcat de Pasti? Ai facut creveti pana la urma?