Am ajuns si la ultima reteta preparata de Pasti. Un pui la cuptor, cu cartofi, in cel mai traditional stil.
Stiu, cimbrul are o aroma puternica si plina de personalitate, capabila sa acopere gustul mai “palid” al carnii de pui. Cimbrul merge mai bine cu porc, vita, miel, sau alta carne cu mai multa personalitate, dar am riscat si l-am alaturat cu pui, stiind ca este o situatie la limita si socotind ca o pot depasi cu succes daca fac asezonarea in mod echilibrat.


Am reusit sa obtin un pui delicios, cu piele frumos rumenita si crocanta, iar cu interiorul fraged, suculent si plin de gust. Dupa cum veti vedea in reteta, mi-am luat toate masurile de precautie: am marinat puiul in saramura, am introdus unt aromat ce verdeturi sub pielea sa, l-am frecat cu unt la exterior, am introdus condimente in cavitatea puiului, l-am gatit la foc foarte mic, am “capturat” grasimea care s-a scurs si am folosit-o sa fac un sos delicios. Nu este cea mai sanatoasa mancare (din cauza cantitatii mari de unt si a smantanii folosita la prepararea sosului), dar de 1-2 ori pe an ne putem rasfata si cu asa ceva.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: mediu
Cantitate: 6 portii
Timp de preparare: 10 minute plus racire, plus marinare, plus uscare
Timp de gatit: 50 minute plus odihna

Ingrediente:
1 pui marisor, circa 1,35 g
3 foi de dafin
3 linguri de sare grunjoasa
4 fire de rozmarin
4 fire de cimbru
1 lamaie, taiata in jumatate
1 lingura de boabe de piper negru
4 catei de usturoi, zdrobiti
1 kg cartofi, curatati si taiati in sferturi
sare
piper negru, proaspat macinat
2 catei de usturoi intregi
2 catei de usturoi, dati pe razatoare
1/2 pachet de unt
2 fire de cimbru, frunzele de la
2 fire de rozmarin, frunzele de la
60 ml vin alb
2-3 linguri de smantana de gatit (32% grasime)
1 cubulet de unt rece

Instructiuni:
Se pun intr-o oala 5 litri de apa, sarea grunjoasa, cate 2 fire de cimbru si rozmarin, usturoiul zdrobit, dafinul si piperul. Se da in clocot, apoi se acopera, se stinge flacara si se lasa sa infuzeze pana ce lichidul se raceste complet.

Se introduce puiul in saramura, se acopera si se lasa la marinat peste noapte. Se scoate apoi din saramura, se scurge bine si se sterge cu grija cu prosoape de hartie, pe exterior si in interior. Se lasa apoi sa se zvante, la temperatura camerei, circa 1-2 ore.

Intre timp se alifiaza untul si se combina cu sare, piper, usturoi ras, frunze de cimbru si rozmarin. Se freaca puiul cu o jumatate de lamaie, in interior si pe exterior. Se introduc in cavitatea sa cele doua jumatati de lamaie, firele de cimbru si rozmarin si cateii de usturoi intregi.

Se desprinde pielea puiului, incepand de la gat, si se introduce pe sub ea, in zona pieptului si a pulpelor, untul alifiat, impingand umplutura ca sa se raspandeasca cat mai mult si mai uniform. Se unge puiul cu restul de unt.

Se incinge cuptorul la 180 °C (foc mic-mediu). Se asaza puiul deasupra unei tave de copt in care s-a turnat 1/4 cana de apa (un strat de apa de 2 mm inaltime). Se coace puiul incet, intorcandu-se de 2-3 ori (se asaza cu pieptul in sus si apoi pe fiecare parte laterala) timp de 40-50 de minute, sau cat este nevoie ca sa fie crocant si facut. Se testeaza intepand puiul cu varful unui cutit ascutit, la imbinarea pulpei cu pieptul. Lichidul care curge trebuie sa fie limpede.

Intre timp, se fierb 6-8 minute cartofii in apa cu putina sare, cat sa se gateasca pe jumatate. Se scurg bine si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie. Se ung cu putin ulei si se asezoneaza cu sare si piper. Se presara cu cateva frunzulite de cimbru si se pun in cuptor, cam cu 20-25 de minute inainte ca puiul sa fie gata. Se coc pana ce sunt facuti, fragezi la interior si rumeniti la exterior.

Se scoate puiul, se asaza pe un grilaj metalic asezat deasupra unei fafurii mari, si se lasa la odihna 10 minute, acoperit lejer cu folie metalica.

Se scoate tava de copt din cuptor si se pune pe aragaz, pe flacara mica. Se incinge sucul lasat de pui, racaind cu spatula pentru a desprinde eventualele depuneri caramelizate. Se adauga vinul si se da mixtura in clocot. Se lasa sa bolboroseasca 2 minute, pana ce se ingroasa un pic. Se adauga sosul lasat de pui in farfuria de sub grilaj si se continua reductia inca 1-2 minute.
Se adauga 2-3 linguri de smantana de gatit si se continua 1-2 minute. Se da luciu socului cu un cubulet de unt rece, “plimbat” cu miscari circulare prin sos.
Se serveste puiul cu cartofi, stropiti cu sos, alaturi de o salata verde.