Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.
Se spune ca aceasta reteta a fost creeata pentru Napoleon, dupa batalia victorioasa de la Marengo, de bucatarul sau, Dunant. Acesta a gatit cu ce a avut la indemana, in tabara militara. Reteta de fata este una dintre variantele moderne ale preparatului, cea originala incluzand, se pare, pe langa ingredientele listate si de mine, si raci.
Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
2 jumatati de piept de pui (fara fileurile mici)
1/4 cana cu faina
1 lingurita de usturoi, pudra
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingura de unt
2-3 linguri de ulei de masline
1 ceapa mica, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingurita de boia dulce
1/2 cana cu vin rosu, sec
400 g rosii tocate, din cutie
1-2 linguri de pasta de rosii
1-2 lingurite de pasta de ardei iute
20 masline negre
2 lingurite de cimbru, proaspat
250 g ciupercute, feliate
2 cartofi, curatati si taiati felii de 5 mm grosime
1 lingura de frunze proaspete de patrunjel, tocate
Instructiuni:
Se amesteca 1-2 linguri de ulei de masline cu sare, piper si boia. Se ung cartofii cu aceasta mixtura. Se incinge un gratar, se asaza cartofii pe gratarul incins si se acopera cu un capac. Se gatesc la foc mediu pana ce sunt fragezi.
Intre timp se amesteca intr-un platou faina cu pudra de usturoi, sare si piper. Se trec pieptii de pui prin aceasta mixtura si se scutura de exces. Se incinge o tigaie, se adauga untul si uleiul si se incing. Se rumenesc pieptii de pui la foc mediu, apoi se pun deoparte.
Se adauga in tigaie ceapa, se sareaza si se gateste 4-5 minute, pana se inmoaie. Se adauga usturoi si se continua 1 minut. Se adauga vin si se racaie resturile caramelizate lasate de carne, ca sa se incorporeze in sos.
Se adauga rosiile, pasta de rosii, pasta de ardei iute si cimbrul si se amesteca. Se inteapa maslinele cu dintii unei furculite. Se adauga carnea, ciupercile si maslinele si se mijoteaza 10-12 minute, sau pana ce ciupercile si carnea sunt fragede. Se adauga patrunjel si se amesteca.
Se serveste puiul cu sos, alaturi de feliile de cartofi si de un pahar de vin rosu, sec.
Vinul potrivit: Alira Merlot 2009
WineRo pe FaceBook.
Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.
Tocmai a la cuptor vita marengo 🙂 fac sa testez reteta pt examen, reteta frantuzeasca de veau marengo are spre deosebire de reteta ta vin alb 200 ml, 1,5 l bouillon de vita , 200 gr ceapa , concetrat de tomate , 4 catei de usturoi,un bouchet garni,sos fitrat dupa si adaudat ciuperci sotate in unt si ceapa mica glasata à brun ( in unt, cu putina apa, sare, piper alb si zahar) . Este servita cu cartofi turnati facuti la vapori si tavaliti prin patrunjel. Maslinele sunt clar influenta bucatariei italiene, cred ca sunt binevenite, imi place f mult reteta descrisa de tine o voi testa .
@Sylvia: Varianta ta este una, sa-i zicem, de restaurant; as zice ca varianta mea este una domestica, mai simpla si mai rapida. Si nu m-as mira nici daca ar fi mai gustoasa. 🙂
@Eli: Cum ziceam si in film, mancare taraneasca, robusta si plina de gust, fara fitze. Ma bucur ca v-a placut.
buna super delicioasa pui marengo multumesc
am intrebat de usturoi pulbere pentru ca mie nu-mi spune nimic, ba dincontra.
am incercat sa aflu cand si cum a aparut , ceva date despre istoric si raspandire dar n-am gasit. eu l-am intalnit mult in bucataria americana si nu-mi e simpatic. plus ca de cate ori am luat (de vreo 2) nu mi-a placut si n-am inteles de ce sa nu folosesc usturoi „proaspat” .
dar daca e productie proprie se schimba lucrurile … hahaha
@cristi-j: Usturoiul uscat este de multe ori folosit in rub-uri si am vrut, pur si simplu, sa vad cum se comporta in retete ca acestea. Am cumparat si din comert usturoi uscat sub forma de felii subtiri si s-a comportat neasteptat de bine. Cel din productie proprie, am catei intregi uscati si mai macin din ei pe masura ce am nevoie, este insa mai bun. Nu-mi explic de ce, poate doar fiindca l-am folosit proaspat uscat, nu a apucat sa-si piarda din aroma.
Apropo de lucrurile uscate in casa, si boiaua incepe sa-si piarda aroma dupa cateva luni… ma rog, vreo 5-6, adica destule.
Am si eu o intrebare.Ce praf de usturoi folosesti,pentru ca eu am luat din comert un praf de usturoi care sincer nu mi-a inspirat deloc ca ar fi demn de aceasta denumire.A fost prima si ultima oara cand am folosit,dar unele retete necesita usturoi praf si nu stiu ce sa caut si unde sa caut.Felicitari pentru reteta!
@Carmen: Este usturoi uscat de mine si apoi pisat. Foarte aromat timp de cateva luni, daca se pastreaza ferit de lumina, aer si umezeala.
retete israeliene ?
bucataria italiana ?
franceza nu ?
usturoi pudra ?
vin rosu sau alb ?
oua nu ?
paine prajita nu ?
(pentru a fi mai aproape de varianta originala, pe langa raci mai erau si oua cu paine)
@cristi-j: Eu am gatit o varianta moderna, expusa dintr-o carte de retete italiene traditionale. Sigur ca reteta figureaza si in bucataria franceza, dar nu si varianta asta. Deci nu israeliana (cand am bifat subcategoria, italiana este sub israeliana si am dat clic putin alaturi). Multumesc pentru observatie, altfel incepea lumea sa creada ca Dunant era evreu. 🙂
In ce priveste restul intrebarilor, iata raspunsurile: usturoi pudra da, vin rosu da, oua nu, paine prajita nu. Asa am ales eu.
Imi place mult modul in care folosesti condimentele si avem aceeasi preferinta pentru mancarea simpla si gustoasa asa ca ma astept ca acest pui sa fie un deliciu. In week-end ma ocup de el sper sa gasesc si vinul potrivit.
@Miroslav: Dupa ce o gatesti, revino, te rog, cu impresii. Sper sa gasesti Alira, ai in reteta, la sfarsit, lista magazinelor unde se gasesc vinurile Alira si Enira.
Cat ma bucur de aceasta reteta! Auzisem de ea si imi propusesem s-o incerc, iar acum mi-ai pus-o la dispozitie. Este atat de simpla si cu ingrediente usor de gasit.
@Yoyo: Este o reteta clasica si foarte gustoasa, simplu de preparat, cel putin in varianta sa moderna. 🙂
buna superba reteta o fac si eu astazi multumesc pt reteta succes in continuare
@Eli: Cu placere. Si dvs. mult spor la gatit!