Reteta poate folosi si un pui intreg, sau portionat, dar si piepti de pui. In mod traditional aceasta reteta este gatita pe gratar de carbuni, dar iese bine si in conditii domestice, gatita in cuptor, sau sub grill.
Bucatarie: marocana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 40 de minute plus odihna
Ingrediente:
1 piept mare de pui (circa 400-500 g), dezosat, fara piele, taiat in jumatate
1 ceapa, tocata
2 catei de usturoi, tocati
2 fire de patrunjel proaspat, tocate
1 fir de coriandru proaspat, tocat
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingurita de boia dulce
1 lingurita de pasta harissa
1 lingurita de seminte de chimion, macinate
2 linguri de unt
2 linguri de suc de lamaie
3 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lamaie, taiata felii
1 cana cu orez cu bob lung
1 rulou de scortisoara
2 linguri de stafide
2 rosii, taiate rondele
10 cm bucata de castravete, taiat rondele
1 ceapa mica, taiata inele
fire proaspete de patrunjel, pentru ornat
firisoare de coaja de lamaie, pentru ornat
Instructiuni:
Se pun intr-un blender ceapa, usturoiul, patrunjelul, coriandrul, sarea, piperul, chimionul si boiaua si se proceseaza pana ce sunt maruntite cat mai fin. Se adauga unt si harissa si se proceseaza pana se obtine o pasta omogena. Se adauga 1 lingura de suc de lamaie si se amesteca bine.
Se practica 3-4 taieturi oblice pe fiecare jumatate de piept. Se freaca jumatatile de piept cu pasta de condimente, insistand la despicaturi, si se lasa la marinat 1-2 ore.
Se incinge cuptorul la 200 °C.
Se asaza pieptii de pui intr-o tava de cuptor. In jurul lor se asaza feliile de lamaie. Se coace carnea 30-40 de minute, sau pana ce este facura si rumenita dupa plac. Se umezeste ocazional cu sucul lasat in tava. Daca se rumeneste prea repede, se acopera cu folie de aluminiu. Se scoate carnea din cuptor si se lasa sa stea 10 minute, in tava.
Intre timp se spala orezul in cateva ape si se lasa la inmuiat 30 de minute. Se scurge si se pune intr-o oala cu fund gros. Se adauga 2 cani de apa, putina sare, scortisoara si stafidele. Se da in clocot, apoi se aduce flacara la minimul posibil, se acopera si se fierbe orezul molcom, timp de 12 minute, sau pana cand apa este absorbita. Se lasa sa stea alte 10 minute, acoperit, dupa care se arunca scortisoara si se afaneaza cu o furculita. Se pastreaza cald.
Se amesteca intr-un castronel rosiile cu castraveti, ceapa, sare si piper. Se stropesc cu ulei de masline si restul de suc de lamaie. Se amesteca bine, se acopera si se pune deoparte.
Se serveste carnea cu orez fiert si salata, ornata cu firisoare de coaja de lamaie si frunze de patrunjel.
cred ca puiul asta marocan a innebunit de atatea arome!
sigur iese o reteta demna de o cina romantica…
ce zici?
@TeoBucatar: Cu siguranta. 😉
Pare delicios dar cum n-am mai folosit niciodata scortisoara alaturi de carne trebuie neaparat s-o incerc.
@Yoyo: Imi amintesc acum cativa ani… aceeasi reactie am avut-o si eu. Scortisoara cu carne!? Cum naiba!? Si cu toate acestea ste o combinatie traznet. 🙂
Hallo,
Salitra este denumirea silitrei in limbile de origine slava.
Are proprietatea de a pastra culoarea rosie a carnii.
O zi frumoasa
Katze
mersi
Hallo,
Salitra, este un nitrat( potasiu, sodiu etc.) folosit la conservarea carnii( sunca, slanina). Etichetat E252. Poate mai bine cunoscut sub denumirea de salpetru.
O zi frumoasa
Katze
@katze: DEX-ul vorbeste despre silitra, nu salitra. Si nu prea ajuta la culoare. 🙂
multumesc frumos
super de tare reteta o sa fac si eu astazi imi place cum arata si are multe condimente vreau sa va intreb salitra pot sa o schimb cu boia am gasit o reteta de salam de casa pe net si scria de salitra pt culoare multumesc frumos
@Ely: Nu stiu ce este salitra. In rest, da, boiaua este buna sa dea culoare. Atentie sa nu exagerezi cu boiaua iute, foloseste boia dulce.