M-am distrat ieri inventand o reteta mai deosebita si care sa prezinte mesenilor mai multe optiuni gustative in aceeasi farfurie. Denumirea “negalbro” vine de la cele trei culori (negru, galben, rosu) capatate de carnea de pui prin marinare.
Reteta este simpla, rapida, plina de culoare si arata foarte decorativ. Mai presus de orice este insa aromata si delicioasa. Fiecare bucata de carne are gust si aroma diferita, oferind mesenilor o placuta surpriza gustativa.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 3 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
3 jumatati de piept de pui dezosate, fara piele, circa 425 g in total
1 lingurita de boia iute
1 lingura de boia dulce
1 1/2 lingurita de sare
1 lingurita de seminte de chimen, macinate
1/2 lingurita de sumac
1 lingurita de cafea, macinata
1/2 lingurita de piper negru, proaspat macinat
1/2 lingurita de scortisoara, macinata
2 lingurite de curcuma
1/2 lingurita de piper alb, macinat
1 lingurita de praf de curry
1/2 lingurita de coaja rasa de lamaie
1 lingura de ulei de floarea-soarelui
250 g orez fiert, pentru servit
2-3 linguri de fulgi de porumb, pentru ornat
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat
Instructiuni:
Se spala si se sterg pieptii de pui prin tamponare cu prosoape de hartie. Se taie apoi fiecare jumatate de piept in trei bucati cat mai egale. Se practica pe fiecare dintre cele 9 nucati cate 2 despicaturi, de 5-6 mm adancime.
Se amesteca intr-un castronel boiaua iute cu cea dulce, o treime din sare, pudra de chimen si cea de sumac. Se adauga 3 bucati de carne si se amesteca bine, insistand la despicaturi.
In alt castronel se combina cafeaua cu scortisoara, o treime din sare si piper negru. Se adauga 3 bucati de carne si se amesteca bine, insistand la despicaturi.
Intr-un al treilea castronel se combina curcuma cu restul de sare, piper alb, curry si coaja de lamaie. Se adauga 3 bucati de carne si se amesteca bine, insistand la despicaturi.
Se acopera cele trei castronele si se lasa carnea la marinat minim 1 ora, cal mai bine intreaga noapte, in frigider.
Se incinge uleiul intr-o tigaie si se prajesc bucatile de carne, in mai multe transe daca este nevoie, cate 2 minute pe fiecare parte, sau pana ce sunt facute si rumenite dupa preferinta.
Se servesc cate 3 bucati de portie, cate una de fiecare culoare, alaturi de orez fiert. Se peresara orezul cu fulgi de porumb si frunze de patrunjel.
Bine venite noutãtile!delicios si foarte aromat!
Interesanta combinatie de arome si culori! Bineinteles ca am notat si voi incerca cat de curand, pentru ca voi fi plecata pana luni. Un sfarsit de saptamana placut!
Galbrone suna si mai si 🙂
Faina reteta ta tricolora, eu voi inlocui pieptul (mi s-a acrit de el de la o cura de slabire 🙁 ) cu pulpe de pui dezosate si mai am o problema cu cafeaua care nu prea imi place in alte combinatii, inafara de cea cu apa din ibric sau expresor, as combina scortisoara, cuisoare si piper, ce zici? se pastreaza numele retetei? 🙂
@Ada: Am renuntat la galbrone fiindca am vrut ca numele retetei sa respecte ordinea culorilor. Galben da mai bine daca este asezat intre negru si rosu. Cuisoarele sunt foarte puternice ca gust si aroma si eu te-as sfatui sa pui foarte putin. Ai putea pune cu mai mult folos ienibahar si ienupar.
Arata excelent! Am notat-o! Felicitari pentru inventie! 🙂
@simina: Multumesc, dar mai bine felicita-ma doar dupa ce o gusti. 🙂