De fiecare data cand vine vorba despre bucataria thailandeza, ne izbim de lipsa unor ingrediente care ori nu au aparut niciodata pe meleagurile noastre, ori se gasesc sporadic: lemongrass, tamarin, galangal, pasta de creveti, creveti uscati, frunze de limeta kafru etc.

Reteta de fata foloseste si ea unele ingrediente specifice Asiei de sud-est, dar care, de data aceasta si din fericire, se gasesc si pe piata noastra. Orezul este foarte aromat si se potriveste bine cu gustul picant al carnii.

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 40 minute

Ingrediente:
1 piept de pui (circa 350 g), taiat cubulete
2 lingurite de pasta rosie de curry
1 ceapa mica, tocata
1 cana cu orez Jasmine
400 ml lapte de cocos
1/2 cana cu apa
1/2 lingurita de piper alb, macinat
1/2 lingurita de sare
cateva frunze uscate de pandanus (optional)
3 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat

Instructiuni:
Se incinge un wok si se adauga 2 linguri de ulei. Cand acesta este fierbinte, se adauga ceapa si se soteaza pana ce devine transparenta.

Se adauga orezul si se amesteca 2-3 minute, la foc iute, pana ce este bine acoperit cu ulei si usor translucid.

Se adauga apa, lapte de cocos, sare, piper si frunze de pandanus. Se amesteca si se da lichidul in clocot. Se face focul foarte mic si se acopera wok-ul. Se fierbe orezul molcom timp de 10-15 minute, sau pana ce tot lichidul a fost absorbit. Se stinge flacara si se lasa orezul sa stea, acoperit, 10 minute, apoi se scot frunzele de pandanus (optional), si se afaneaza cu o furculita.
Se gusta, se potriveste asezonarea cu sare si piper.

Cat timp fierbe orezul, se incinge un wok, sau tigaie mare, si se adauga restul de ulei de arahide. Cand uleiul este incins se adauga pasta de curry si se amesteca rapid.

Dupa cateva secunde se adauga cubuletele de carne si se stir-fry 3 minute, sau pana ce sunt facute si rumenite dupa preferinta. Se servest alaturi de orez fiert, ornat cu frunze proaspete de coriandru.

Sfaturi:
Pasta rosie de curry si lapte de cocos se gasesc in supermarket. Orez jasmine se gaseste in orice supermarket, produs de Riso Scotti sub denumirea Bob cu Bob Thai.

Pandanus se gaseste la magazinul Ki Lite din Piata Amzei.