De fiecare data cand vine vorba despre bucataria thailandeza, ne izbim de lipsa unor ingrediente care ori nu au aparut niciodata pe meleagurile noastre, ori se gasesc sporadic: lemongrass, tamarin, galangal, pasta de creveti, creveti uscati, frunze de limeta kafru etc.
Reteta de fata foloseste si ea unele ingrediente specifice Asiei de sud-est, dar care, de data aceasta si din fericire, se gasesc si pe piata noastra. Orezul este foarte aromat si se potriveste bine cu gustul picant al carnii.
Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 40 minute
Ingrediente:
1 piept de pui (circa 350 g), taiat cubulete
2 lingurite de pasta rosie de curry
1 ceapa mica, tocata
1 cana cu orez Jasmine
400 ml lapte de cocos
1/2 cana cu apa
1/2 lingurita de piper alb, macinat
1/2 lingurita de sare
cateva frunze uscate de pandanus (optional)
3 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
Instructiuni:
Se incinge un wok si se adauga 2 linguri de ulei. Cand acesta este fierbinte, se adauga ceapa si se soteaza pana ce devine transparenta.
Se adauga orezul si se amesteca 2-3 minute, la foc iute, pana ce este bine acoperit cu ulei si usor translucid.
Se adauga apa, lapte de cocos, sare, piper si frunze de pandanus. Se amesteca si se da lichidul in clocot. Se face focul foarte mic si se acopera wok-ul. Se fierbe orezul molcom timp de 10-15 minute, sau pana ce tot lichidul a fost absorbit. Se stinge flacara si se lasa orezul sa stea, acoperit, 10 minute, apoi se scot frunzele de pandanus (optional), si se afaneaza cu o furculita.
Se gusta, se potriveste asezonarea cu sare si piper.
Cat timp fierbe orezul, se incinge un wok, sau tigaie mare, si se adauga restul de ulei de arahide. Cand uleiul este incins se adauga pasta de curry si se amesteca rapid.
Dupa cateva secunde se adauga cubuletele de carne si se stir-fry 3 minute, sau pana ce sunt facute si rumenite dupa preferinta. Se servest alaturi de orez fiert, ornat cu frunze proaspete de coriandru.
Sfaturi:
Pasta rosie de curry si lapte de cocos se gasesc in supermarket. Orez jasmine se gaseste in orice supermarket, produs de Riso Scotti sub denumirea Bob cu Bob Thai.
Pandanus se gaseste la magazinul Ki Lite din Piata Amzei.
Am cumparat si eu , dintr-un supermarket, o pasta de curry rosu, thailandez. Gust usor metalic, aspru, cu o tenta de acru, cu lemon grass suparator in combinatie si peste toate extrem de multa sare.
Nu am mancat curry thailandez original insa cred ca nu asa trebuie sa fie.
Cred ca o reteta pe care sa o putem face noi, acasa, ar merita incercata.
@Nico: Am luat si eu paste de curry din megaImage si nu mi s-au parut atat de rele. Folosesc si din cele aduse de la Bruxelles, care sunt intr-adevar mai bune. Necazul cu pastele de curry thailandeze este ca mai toate folosesc pasta de creveti, ingredient pe care nu cred ca l-am vazut pe piata noastra. Mai exista paste de curry indiene, mai usor de reprodus in casa.
Radu, am vazut ca ai un articol imens despre pastele de curry thailandeze. Ma blocheaza insa caci toate au ingrediente greu de gasit si in Occident, nu doar in Romania. Stiu ca se gasesc relativ usor pasta de curry rosie si verde, dar mi-ar placea sa prepara o astfel de pasta si in casa, sa vad eu cum are gustul una proaspata. Nu ne poti da o varianta adaptata la ce se gaseste usor pe piata, sau in supermarket?
@toni: Nu-mi ceri un lucru simplu, dar voi incerca sa compun o astfel de varianta. Iti dai seama ca nu are cum sa iasa ca cele traditionale, dar voi obtine o pasta condimentata care se poate folosi asa cum se folosesc cele thailandeze. Am deja o idee msi o voi pune in practica chiar astazi. 🙂
S-a nimerit bine, caci am in casa un borcanel cu pasta rosie de curry si ma cam intrebam, ce sa fac cu el. Sper ca nu este o problema daca pun landa mancare un orez cu bob lung simplu, nu jasmine? Deja este foarte cald afara si nu prea mai am chef sa ies la cumparaturi. 🙂
@simina: Bineinteles ca merge cam orice fel de orez. Unul cu bob lung este foarte bun.