Teriyaki este o tehnica de gatit japoneza in care alimentele sunt prajite, fripte sau gatite la cuptor intr-o marinada cu gust dulce, preparata pe baza de sos de soia, numita “tare”; carnea este marinata inainte, si/sau stropita cu marinada in timp ce se gateste.

Termenul “teriyaki” este format din “teri”, care se refera la luciul dat de continutul de zahar din “tare”, iar “yaki” se refera prepararea pe gratar sau in cuptor.

Bucatarie: japoneza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 20 minute

Instructiuni:
8 pulpe inferioare de pui, circa 1 kg in total
2 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
100 ml sake
100 ml mirin (sau vin de orez, sau vin alb aromat)
100 ml sos de soia dark
1 lingura de zahar brun
1 lingurita de faina, dizolvata in putina apa
1 lingurita de boia iute (optional)
orez fiert, pentru servit
1 mango, taiat feliute, pentru servit

Ingrediente:
Se spala pulpele, se scurg si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Folosind un cutit ascutit, se practica 2-3 incizii pe fiecare pulpa. Aceste incizii fac ca pulpele sa se gateasca mai repede si mai uniform.

Se prajesc pulpele in putin ulei (in doua transe daca este nevoie), intr-o tigaie mare, intorcandu-le pe toate fetele, pana se rumenesc uniform. Se scot cu o spumiera si se scurg de ulei pe prosoape de hartie.

Se adauga in aceeasi tigaie sake, boia iute (daca se foloseste), mirin, mixtura de faina si apa, sos de soia si zahar. Se da in clocot si se fierbe mixtura la foc mic pana ce se ingroasa putin.

Se aduc din nou pulpele in tigaie si se caramelizeaza in sos. Se scot pulpele, iar sosul se scurge intr-un castronel. Se servesc pulpele imediat, asezate pe foi de salata, alaturi de sos, orez fiert si feliute de mango.

Nota:
In culturile culinare non-japoneze veti intalni termenul teriyaki asociat oricarui preparat care foloseste sos teriyaki (adesea cu diverse alternative occidentale la sake si mirin), sau cu adausuri de alte ingrediente ca usturoi (ingredient nespecific bucatariei japoneze) sau susan.

Sfaturi:
Daca ati citit nota de mai sus, va veti da seama ca pentru multi gasirea de sake si mirin este marea problema a acestei retete. Sake (bautura alcolica asemanatoare vinului de orez, cu continut de alcool de 18-20%) se gaseste uneori in supermarketuri. Se poate comanda insa pe Internet.
Este si o bautura foarte scumpa si marturisesc ca daca nu as fi primit cadou o sticla, probabil ca m-as fi lipsit de el. Daca nu gasiti sake, folositi o combinatie de 2 parti vin alb cu 1 parte brandy, coniac, sau distilat de vin invechit.

Mirin (un vin de orez cu 14% alcool si cu 40-50% continut de zahar – este folosit in bucatarie drept condiment) se gaseste si mai greu. Practic, nu l-am vazut niciodata pe piata. Poate fi insa substituit cu un alt vin de orez (acesta se gaseste in Dragonul Rosu 1 si 2) sau chiar cu un vin alb si dulce, dar la acestea se adauga zahar din belsug (cam 5 linguri la 750 ml).