Pui Tikka cu sos verde

Dupa atatea discutii cate au fost in ultimele zile, haideti sa ne relaxam cu o reteta. Vine week-endul si poate ne hotaram sa gatim ceva. Va propun un preparat indian, la care am folosit, din comoditate tortillas de grau, care seamana destul de mult cu lipiile care se prepara in India. Aceste tortillas se incalzesc doar cateva secunde la microunde si devin fragede si elastice. Sunt destul de gustoase si se pot rula cu usurinta.

Tikka este un preparat in care carnea, de obicei dezosata si taiata bucati, este gatita intr-un cuptor numit tandoor, dupa ce a fost marinata intr-un amestec de iaurt si condimente. Variantele domestice ale retetei imita tandoor-ul incalzind la maxim cuptorul, dupa aceea coborand temperatura la mediu si gatind apoi bucatile de carne.

Bucatarie: indiana
Dificultate: mediu
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute plus marinare
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
2 piepti de pui (circa 700 g in total), dezosati si fara piele, taiati cubulete, pentru frigarui
3-4 linguri de ulei de porumb
180-200 g iaurt gros, de oaie si bivolita
sare
piper negru, proaspat macinat
1 ceapa mica, taiata bucati
6 catei de usturoi, taiati in sferturi
4 cm bucata de ghimbir proaspat, curatat si taiat bucati
2 linguri de amestec garam masala, sau curry
1 ardei iute verde, tocat grosier
1 legatura proaspata de coriandru, sau patrunjel, tocata marunt
1 lingurita de seminte de coriandru, macinate
1 lingura de alune, curatate
2 lingurite de seminte de chimion, macinate
1 lingura de boia dulce
1 lingura de boia iute
2 lingurite de curcuma
6 lipii din faina de grau (sau tortillas)
amestec de foi de salata diferite, taiate bucatele

Citeste si articolul →   Curry de peste cu migdale

Instructiuni:
Se piseaza intr-o piua, sau se proceseaza intr-un blender, 4 catei de usturoi cu jumatate din ardeiul iute, ceapa, ghimbirul si 4-5 linguri de iaurt. Se amesteca aceasta mixtura cu sare, piper, chimion, curcuma, boia si garam masala. Acest amestec se combina cu carnea, intr-un castron mare. Se amesteca bine cu mainile, se acopera castronul si se lasa la marinat cateva ore, in frigider.

Se piseaza intr-o piua, sau se proceseaza intr-un blender, ardeiul iute ramas impreuna cu frunzele de coriandru, cu restul de usturoi, sare, alune si ulei. Se amesteca cu restul de iaurt, se acopera si se lasa ca sa se amestece aromele.

Se tapeteaza o tava de cuptor cu folie metalica. Se infig bucatile de carne in frigari, iar acestea se asaza in tava, sprijinite cu capatul bont de marginea tavii. Se gateste carnea in cuptor, sau sub grill-ul cuptorului, pana ce este facuta si rumenita.

Se ia lipia in mana stanga, se pune o frigaruie pe mijlocul ei, se strange lipia in jurul bucatilor de carne si se trage frigarea de lemn. Bucatile de carne raman pe lipie. Se ung din belsug cu sosul de coriandru. Deasupra se asaza bucatele de salata verde. Se ruleaza lipia si se serveste.


11 comentarii pe “Pui Tikka cu sos verde

  1. cristi-j spune:

    da , groaznic de scump coriandrul la noi . eu am incercat anul trecut si am plantat pe balcon coriandru dar nu a iesit prea grozav , plantele au fost cam mici , firave si cu frunze putine si mici . probabil e si vorba de asezarea balconului meu si alte chestii „tehnice” . in schimb aroma extraordinara era acolo si face toti banii . coriandrul e de departe „iarba” mea favorita .
    exista mai multe feluri de pui tikka , eu nu am mincat niciodata asa desi mai vazusem stilul asta . si nici nu am gatit niciodata pui tikka , sau ce am gatit eu nu se putea chema asa … hahaha . ideea e ca prima oara cind am mincat , intr-un restaurant din mica indie in singapore , a fost momentul cind am spus ca mincarea indiana e cea mai buna din lume si ala a fost cel mai bun pui pe care l-am mincat vreodata sau cel putin asa a ramas in memoria mea . si a fost servit cu mai multe sosuri , tin minte foarte clar pentru ca erau foarte ciudate , de culori foarte ciudate si aprinse , unul portocaliu si unul mov !!! de atunci n-am reusit sa aflu ce sosuri erau dar totul a fost grozav .
    ce vreau sa spun e ca pentru mine retetele sunt in strinsa legatura cu amintiri , senzatii si asocieri de locuri , intimplari care ma fac sa-mi placa anumite feluri . nu doar gustul bun . iar retetele prezentate de tine imi amintesc de tot felul de lucruri frumoase , pe linga ca sunt ele in sine grozave si foarte bine si atent prezentate si dezvaluite .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Eu am spus mereu ca retetele sunt un mod de a povesti mesenilor despre lumea necuprinsa. Ma bucur ca ai simtit acest lucru si ca gusturile si aromele sunt capabile sa-ti destepte amintiri, ca si cum te-ai intoarce, pentru o fractiune de secunda, in locurile care ti-au jalonat memoria.

  2. toni spune:

    Am o slabiciune pentru clatitele de orice fel, mai ales cele ne-dulci, asa ca sunt deja cucerit pe jumatate de aceasta reteta. Arata bine si cred ca este foarte aromata. O trec pe lista de asteptare.

  3. simina spune:

    Interesanta reteta si chiar am toate ingredientele, cu exceptia chimionului, dar il voi inlocui cu chimen. De mult vroiam sa incerc aceste tortillas, am vazut unele la Mega Image si cautam o ocazie sa le cumpar. Te voi anunta cum imi iese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.