Pui Tikka Masala

Iata una dintre cele retetele clasice ale bucatariei anglo-indiene, preparat aici intr-o varianta adaptata la ingredientele usor disponibile in Romania. Aromat si delicios, puiul Tikka in varianta de mai jos este preparat cu conserve de rosii, produse de Cirio.


Bucatarie: indiana
Dificultate: medie
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute plus marinare
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
6-8 pulpe superioare de pui dezosate, fara piele, circa 350 g, taiate bucati de 3 cm
1 lamaie, sucul proaspat stors
1 lingurita de boia iute
2 lingurite de boia dulce
1 lingurita de seminte de chimen
1 lingurita de boabe de coriandru
1 ceapa, tocata grosier
4 catei de usturoi, tocati grosier
4 cm bucata de ghimbir, tocata grosier
2-3 cm bucata de ghimbir, ras
1 ardei iute verde, curatat de seminte si tocat grosier
1 lingurita de curry
1 lingura de ulei
1 lingurita de otet
400 g rosii tocate Cirio Polpa
1 lingura de pasta de rosii Cirio
1 mana de frunze proaspete de patrunjel, tocate
1/2 lingurita de zahar
125 ml iaurt
Instructiuni:
Sareaza pulpele si combina-le cu suc de lamaie, boia dulce si boia iute. Pune deoparte cateva minute.
Intre timp prajeste uscat semintele de chimen si coriandru, fara ulei. Astfel gustul si aroma lor vor fi mai puternice. Lasa sa se raceasca 2-3 minute, apoi piseaza-le intr-o piua.
Pune intr-un blender ceapa, usturoi, ghimbir tocat si ardei iute. Scurge in blender si marinada de la pui. Proceseaza pana se omogenizeaza. Transfera intr-un castron, adauga iaurt, curry si jumatate din mixtura de chimen si coriandru. Amesteca bine.
Toarna mixtura de iaurt peste pui. Amesteca bine. Acopera cu film alimentar si lasa la marinat 1-2 ore, in frigider.
Incinge cuptorul la maxim. Scoate puiul din marinada de iaurt si aranjeaza-l pe o tava de copt. Stropeste-l cu ulei si coace-l 5-10 minute pe fiecare parte, pana ce este facurt si rumenit. Pune carnea la cald pana ce se prepara sosul.
Combina in procesor rosiile din cutie cu pasta de rosii, patrunjel, ghimbir ras, zahar si restul de chimen si coriandru. Proceseaza pana ce se omogenizeaza.
Incinge untul intr-o tigaie si adauga mixtura de rosii si marinada de iaurt de la pui. Mijoteaza cateva minute, apoi adauga sucul lasat de carne in tava si bucatile de pui. Incinge carnea si serveste-o fierbinte.

Un comentariu pe “Pui Tikka Masala

  1. pansy spune:

    folosesti chimen,nu chimion ,la ingrediente ?aromele sunt total diferite.chimion se gaseste la magazinele gen plafar,poate si in marile magazine,dar nu stiu ca n-am cautat.n-am facut inca puiul asta,dar am sa-l execut pana la urma, in vara asta.

    • Radu Popovici spune:

      @pansy: Fiind o reteta indiana, se foloseste chimion, o aroma care este specifica acestei bucatarii. Chimion se gaseste la Ki-Life si Bacania Veche, poate si la plafar.

  2. Adriana spune:

    in loc de radacina de ghimbir am ghimbir pudra :). ce fel de otet sa folosesc ? ( am otet de orez daca ii da un alfel de gust fata de otetul din vin )

    • Radu Popovici spune:

      @Adriana: Ghimbirul pudra nu poate inlocui ghimbirul proaspat. Acesta se gaseste in orice supermarket. Poti folosi otet de orez in loc de otet alb.
      Cum iti merge cu Bun Cha?

  3. Sylvia spune:

    Cu mare drag Radu. Ai modificat ceva in spate la site ? ( la partea de administare ma refer) la mine apare totul pe partea stanga si in dreapta o coloana mare goala. Parca toata partea de continut s-a mutat in stanga si ramane jumatate de ecran in dreapta gol.

    • Radu Popovici spune:

      @Sylvia: Cred ca ai schimbat tu versiunea de Internet Explorer. Tema de blog este veche, are cativa ani si trebuie s-o refac. Am dat-o in lucru unui programator si ma tot duce cu vorba de 2-3 luni. 🙁

  4. Sylvia spune:

    Eu una trebuie sa recunosc ca mi se pare foarte interesanta reteta asta, daca retin bine in Seinfeld am auzit de ea :)))) chiar o voi testa si revin cu impresii. Comenatriul lui Cristi mi se pare total aiurea ….asa , sa ne aflam in treaba dar poate are si partea asta farmecul ei, nu stiu 🙂 .
    Radu, in alta ordine de idei, am cumparat de la un magazin de condimente si produse marocane niste condimente deosebite. Un amestec f bine proportionat pt tajine si pt cuscus , coriandru si chimen macinat proaspat dupa ce a fost prajit la sec inainte, sunt de vis …la vara cand ajung si eu in Romania o sa iti aduca cateva sa le testezi in bucataria ta.

  5. Mihaela11 spune:

    Foarte bun puiul tau Tikka; eu consider ca in ultima instanta conteaza calitatea mancarii obtinute, indiferent de provenienta ingredientelor.

    • Radu Popovici spune:

      @Mihaela: Cum ziceam,reteta, chiar daca nu respecta in totalitate tehnologia ei clasica, este onesta: gatita corect din punct de vedere tehnologic si foarte gustoasa. 🙂

  6. memphis spune:

    Asa este, suna nostim. 🙂
    Radu, cred ca ai facut bine sa adaptezi reteta; trebuie sa tii seama cui te adresezi. Campania Cirio se adreseaza marii mase de consumatori iar un profesionist trebuis sa stie sa se adapteze in orice situatie si sa ofere ceea ce este cel mai convenabil pentru clientul sau. Reteta trebuie apreciata in contextul in care a fost facuta. Este a treia pe care o postezi si vad ca una a fost italieneasca, una romaneasca si una exotica, mai vrut deci sa abordezi o tipologie diversa ca sa demonstrezi versatilitatea produsului.
    Imi place si filmarea, cu accent pus la maxim pe produs, dar si cu cateva cadre cu tine, ca sa se vada cine recomanda produsul. Se putea si mai bine, dar cred ca ai actionat in limitele unui bugat restrans.
    Mi-ar placea sa vad cu tine si niste reteta mai “vorbite”, in care sa vorbesti un pic despre ingrediente si despre tehnicile de gatit. Sper sa poti acoperi costurile unor astfel de retete.

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Asa este, suna nostim. Bine ca mai si zambim. 🙂
      In rest, ai mare dreptate si ai intuit destul de exact conditiile in care au fost filmate aceste retete. In plus, timpul avut la dispozitie a foost foarte scurt, mai ales ca s-a suprapus si peste concediul meu.
      Si mie mi-ar placea altfel de retete, in care sa fiu mai precis si mai indemanatic (aici trebuie sa lucrez eu sa-mi imbunatatesc prestatia) si sa pot da mai multe informatii culinare. Bugetul ramane o problema, caci sa investesc eu nu se justifica, iar un eventual client ar dori ca acceptul sa fie pus pe ceea ce il intereseaza pe el. Functie de client, s-ar putea gasi insa o solutie de compromis.

  7. cristi-j spune:

    hahaha … nu am o problema cu marca sau cu rosiile italienesti , stiu ca sunt foarte bune .
    de fapt era vorba despre altceva , am mentionat fraza doar pentru amuzament . nu stiu cum va suna voua dar mie imi suna ciudat . repet “o capodopera a bucatariei anglo-indiene al carei ingredient principal sunt rosiile italienesti cirio” .

  8. Yolanda spune:

    @ Cristi Ca sa importi rosii din India e cam greu 🙂 si indiferent daca gatesti tocanita romaneasca, gulas, Boeuf Bourguignon, sau Tikka Masala, rosiile de la Cirio sint o alegere f buna (de fapt, e singurul brand pe care il folosesc).
    Ador mincarea indiana, si ca sa ma exprim mai specific, mincarea anglo-indiana, asa cum spunea Radu (si nu fara motiv). Intimplator sau nu, folosesc si eu aceleasi ingrediente atunci cind fac Chicken Tikka Masala, insa modul de executie difera. Obisnuiam sa prajesc carnea sau sa o gatesc la cuptor intr-un vas de argila cu capac. Varianta lui Radu mi s-a parut mult mai light si cu siguranta ca o voi incerca/copia si eu.

  9. cristi-j spune:

    cred ca mai sus nu era “a carui …” , mai curand “a carei …” scuze .
    la ingrediente parca e mai clar , la executie insa nu prea.

  10. cristi-j spune:

    mi se pare ca in reteta scrisa ai uitat sa folosesti otetul.
    foarte ciudat modul de realizare al acestei retete . nu am inteles multe din alegerile tale , nici la ingrediente nici la executie .
    cum spuneai , o capodopera a bucatariei anglo-indiene a carui ingredient principal sunt rosiile italienesti cirio ? hahaha…
    parerea mea e ca se putea mult mai bine , dar repet , nu am inteles alegerile tale .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Trebuie inteleasa in context. Este o reteta care face reclama la conservele de rosii Cirio… dar este o reteta onesta: rosiile sunt de calitate, iar preparatul este foarte gustos. Pana la urma, acum din asta traiesc si la atatea sute de retete care nu mi-au adus foloase financiare, am si eu dreptul la cateva din categoria celor aducatoare de venit.
      Rosiile sunt un ingredient principal, imprejurarea face sa fie italienesti. Chiar daca nu spuneam asta, ele ar fi putut proveni de oriunde, caci la noi nu se gasesc nici rosii indiene, si chiar si alea romanesti sunt o raritate.
      Restul alegerilor sunt destinate publicului larg, care nu are acces la garam masala, coriandru si altele asemenea. Cum ziceam si in introducere, este o varianta adaptata la piata noastra. Tu nu esti in “target”, cum se spune. Pentru alte categorii de public, insa, reteta poate fi folositoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.