Iata una dintre cele retetele clasice ale bucatariei anglo-indiene, preparat aici intr-o varianta adaptata la ingredientele usor disponibile in Romania. Aromat si delicios, puiul Tikka in varianta de mai jos este preparat cu conserve de rosii, produse de Cirio.



Bucatarie: indiana
Dificultate: medie
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute plus marinare
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
6-8 pulpe superioare de pui dezosate, fara piele, circa 350 g, taiate bucati de 3 cm
1 lamaie, sucul proaspat stors
1 lingurita de boia iute
2 lingurite de boia dulce
1 lingurita de seminte de chimen
1 lingurita de boabe de coriandru
1 ceapa, tocata grosier
4 catei de usturoi, tocati grosier
4 cm bucata de ghimbir, tocata grosier
2-3 cm bucata de ghimbir, ras
1 ardei iute verde, curatat de seminte si tocat grosier
1 lingurita de curry
1 lingura de ulei
1 lingurita de otet
400 g rosii tocate Cirio Polpa
1 lingura de pasta de rosii Cirio
1 mana de frunze proaspete de patrunjel, tocate
1/2 lingurita de zahar
125 ml iaurt

Instructiuni:
Sareaza pulpele si combina-le cu suc de lamaie, boia dulce si boia iute. Pune deoparte cateva minute.

Intre timp prajeste uscat semintele de chimen si coriandru, fara ulei. Astfel gustul si aroma lor vor fi mai puternice. Lasa sa se raceasca 2-3 minute, apoi piseaza-le intr-o piua.

Pune intr-un blender ceapa, usturoi, ghimbir tocat si ardei iute. Scurge in blender si marinada de la pui. Proceseaza pana se omogenizeaza. Transfera intr-un castron, adauga iaurt, curry si jumatate din mixtura de chimen si coriandru. Amesteca bine.

Toarna mixtura de iaurt peste pui. Amesteca bine. Acopera cu film alimentar si lasa la marinat 1-2 ore, in frigider.

Incinge cuptorul la maxim. Scoate puiul din marinada de iaurt si aranjeaza-l pe o tava de copt. Stropeste-l cu ulei si coace-l 5-10 minute pe fiecare parte, pana ce este facurt si rumenit. Pune carnea la cald pana ce se prepara sosul.

Combina in procesor rosiile din cutie cu pasta de rosii, patrunjel, ghimbir ras, zahar si restul de chimen si coriandru. Proceseaza pana ce se omogenizeaza.

Incinge untul intr-o tigaie si adauga mixtura de rosii si marinada de iaurt de la pui. Mijoteaza cateva minute, apoi adauga sucul lasat de carne in tava si bucatile de pui. Incinge carnea si serveste-o fierbinte.