Este o reteta de dificultate medie, relativ laborioasa, dar resultatul final este delicios, suculent, aromat si, mai ales, spectaculos. Este una dintre retetele care va vor incanta familia si musafirii.


Bucatarie: franceza
Cantitate: 2 portii
Dificultate: medie
Timp de preparare: 25 minute
Timp de gatit: 1 ora 15 minute

Ingrediente:
1 piept de pui dezosat, fara piele (350 g)
1 lingura de boabe de fistic, curatate de coaja
8 felii de bacon
2 linguri de unt, moale
2 catei de usturoi, pisati
1 lingurita de paprika
4 linguri de ulei de masline
4-6 caise (sau alte fructe) uscate, tocate marunt
2 lingurite de amestec Herbs de Provence
sare
piper negru, macinat
1 mana de frunze de patrunjel, tocate
4 linguri de otet de mere
4 linguri de vin rosu, dulce
4 linguri de fond de pui

Instructiuni:
Se taie fiecare piept de pui in jumatate; se taie micile fileuri de dedesupt. Se despica pieptii si se desfac. Se asaza fiecare jumatate de piept intre doua folii de plastic si se ruleaza, presand bine, cu o sticla, ca sa se intinda si sa se subtieze.

Se toaca marunt micile fileuri, folosind un satar sau un cutit cu lama lata, pana se obtine o pasta. Se combina pasta de carne cu fistic, usturoi, unt, paprika, fructe uscate, jumatate din amestecul de Herbs de Provence si patrunjel. Se amesteca bine si se asezoneaza cu sare si piper.

Se asaza o jumatate de piept pe un fund de lemn, desfacuta. Se asaza jumatate din umplutura deasupra si se ruleaza carnea ca sa includa umplutura cat mai bine. Se procedeaza identic cu cealalta jumatate de piept.

Se intinde pe suprafata de lucru o foaie metalica, indeajuns de mare incat sa poata infasura de cateva ori rulourile de pui. Se presara peste ea sare si piper si se stropeste cu 1 lingura de ulei de masline. Se asaza, una langa alta, cate 4 felii de bacon, bine intinse.

Se pune un rulou de pui peste feliile de bacon, chiar in centru. Se ruleaza folia, avand grija ca feliile de bacon se inveleasca ruloul de pui cat mai strans. Se strange bine ruloul la capete, ca sa fixeze cat mai strans feliile de bacon. Ruloul obtinut are forma unui salam. Se repeta operatia cu cealalta jumatate de piept de pui, folosind restul de umplutura, 1 lingura de ulei si cele 4 felii de bacon ramase.

Se umple cu apa o oala indeajuns de mare ca in ea sa incapa rulourile de folie. Se da apa in clocot, se adauga rulourile si se fierb 25 de minute, la foc mediu. Se scot apoi rulourile si se asaza pe o farfurie. Se pun in frigider si se racesc minim 30 de minute.

Se scot rulourile si se desface folia metalica. Trebuie ca rulourile sa-si pastreze forma si sa fie ferme. Se presara peste ele restul de Herbs de Provence, sare si piper.

Se incinge o tigaie, se adauga restul de ulei si se prajesc rulourile, rotindu-le ca sa se rumeneasca uniform. Cand este rumenit dupa dorinta, se scoate ruloul din tigaie si se pune pe un fund de lemn, la odihna, pana se prepara sosul.

Se toarna otetul in tigaia fierbinte si se fierbe 30 de secunde, racaind bine tigaia ca sa se desprinda orice reziduuri prajite. Se adauga apoi vinul si fondul si se amesteca bine. Se da in clocot si se fierbe mixtura 2 minute, pana se reduce putin.
Se feliaza apoi carnea pe diagonala, ca sa ofere o cat mai buna expunere a umpluturii. Se servesc feliile stropite cu sos si ornate cu frunze proaspete de patrunjel.