Pui vanatoresc

Nu este prima reteta de acest gen pe care o public pe acest blog. Nu va fi nici ultima, caci acest gen de preparate sunt preferatele mele. De fapt, daca ma gandesc bine, mai am in rezerva cel putin alte doua retete de pui “vanatoresc”, “cacciatore” sau “chasseur”, dupa cum vreti sa-l numim.
Pui Vanatoresc
Cred ca aroma maslinelor intr-un sos este imbatabila, poate de aceea prefer sa gatesc puiul “vanatoresc” in variantele sale mediteraneene. Sosul acestei retete este unul plin de savoare. Dulceata morcovului echilibreaza aciditatea rosiilor, iar maslinele, telina, ceapa si usturoiul vin cu un imens plus de gust si aroma. Asezonarea (dafin, oregano, paprika, sare si piper) este una echilibrata si pune in evidenta gustul natural al vegetalelor si al carnii.

Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 40 minute + odihna
Ingrediente:
12 pulpe superioare de pui, cu os dar fara piele
Marinada:
5 linguri de ulei de masline
sare
piper negru, proaspat macinar
1 lingurita de suc de lamaie
1 lingura de vin alb
3 catei de usturoi, pisati
Sos:
1 morcov mediu, ras
6 ciuperci medii, feliate
2 tulpini de telina, feliate
100 g radacina de telina, tocata marunt
1 ceapa mare, tocata marunt
4 catei de usturoi, tocati marunt
30 masline, intepate cu dintii unei furculite
3 linguri de pasta de rosii
2 lingurite de paprika
400 g rosii tocate, din cutie
3 frunze de dafin uscate
2 lingurite de oregano, uscat
120 ml vin rosu
250 ml fond de pui
1 lamaie, taiate feliute
patrunjel proaspat, tocat
Instructiuni:
Imi place sa marinez carnea ori de cate ori am la dispozitie timpul necesar. Obtin astfel nu doar ceva mai gustos, ci imi intind si o “plasa de siguranta”: este mult mai greu sa usuci o carne marinata. Despre marinare si marinade puteti citi aici.
Pentru marinada (atentie, este “marinada”, nu “marinata”; aceasta din urma este un fel de mancare cu peste si sos de rosii) se combina intr-un castron, sau platou, ingredientele listate mai sus. Se adauga pulpele de pui si se amesteca pana ce se acopera uniform cu lichidul aromat. Se acopera vasul cu folie de plastic si se lasa carnea la marinat, in frigider, minim 2 ore.
Se tempereaza apoi pulpele circa 30 de minute, inainte de a fi gatite. Aceasta operatiune este foarte importanta, caci ridica temperatura pulpelor si le scuteste de un soc termic atunci cand sunt puse in cratita fierbinte. Socul termic provoaca pierderi de lichid interior si aburirea carnii, in loc de rumenirea ei.
Se scurg mai intai pulpele, bineinteles, de marinada, eventual chiar se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie. Orice reziduu solid ramas pe carne se poate arde in tigaie
Se incinge pe flacara medie o cratita mare, cu baza groasa, care sa asigure un transfer constant si uniform al temperaturii. Se adauga in cratita putin ulei, se incinge bine, apoi se rumenesc pulpele de pui cate 1-2 minute pe fiecare parte, la foc iute. Daca nu aveti o cratita mare, rumeniti carnea in doua transe. Aglomerarea tigaii duce la fierberea carnii, nu la rumenirea ei.
Se scot din cratita si se pun deoparte, pe un platou, preferabil caldut, ca pulpele sa nu piarda din sucul interior.
Se incinge cuptorul la 100 °C (gradatia MINIM).
Se face flacara mica sub cratita. Se adauga ceapa, se sareaza (ca sa lase apa si sa se gateasca cu un pic de aburi, adica inabusit) si se gateste 5 minute la foc mic, pana ce se fragezeste si se face translucida. Se adauga usturoiul tocat si se continua 1 minut. Nu mai mult, ca acesta, sensibil fiind, sa nu se arda.
Se adauga morcovul, ciupercile, tulpinile si radacina de telina. Se mareste flacara si se soteaza legumele 3-4 minute, amestecand frecvent.
Se adauga paprika si se amesteca bine. Se adauga vinul si se da in clocot. Se mijoteaza apoi 2 minute, sau pana ce lichidul se reduce la jumatate.
Se adauga pasta de rosii, rosiile tocate, frunzele de dafin, feliutele de lamaie, oreganoul si fondul. Se amesteca si se da mixtura in clocot. Se mijoteaza pana ce se reduce cu circa o treime.
Se adauga pulpele de pui rumenite, sucul scurs de la ele pe platou, ca si marinada ramasa in castron. Se da totul in clocot, se acopera cratita cu capacul sau si se transfera in cuptorul incins. Se gateste preparatul 25-30 de minute, sau pana ce carnea este foarte frageda. Timpul poate varia functie de dimensiunile pulpelor, de dimensiunea cratitei si de modul in care lucreaza cuptorul dvs.
Se scoate cratita din cuptor, se adauga patrunjelul tocat si se amesteca. Se acopera din nou cratita si se lasa sa stea 10-20 de minute, ca aromele sa se amestece. Se serveste puiul alaturi de o salata verde si un vin rosu, robust (Merlot sau Cabernet).
Salata nu trebuie sa fie uleioasa, ci mai curand un pic acrisoara, dar nu exagerat. Folositi o vinegreta nu prea acida si diluati-o, eventual, cu putina apa.
Nota:
Folositi, pe cat se poate, ingrediente de cea mai buna calitate: legume proaspete, ulei de masline extra virgin, pui crescut in aer liber (vedeti daca nu trebuie marit cu 5-10 minute timpul de gatit, caci acesti pui au musculatura mai puternica), masline de masa de buna calitate (eu am folosit masline grecesti Kalamata, caci nu am gasit la noi masline italienesti de aceeasi calitate), paprika ungureasca, plina de aroma, pasta de rosii si rosii tocate italienesti (Cirio este o marca decenta si accesibila pentru acest gen de produse), un vin de masa bun (nu luati ceva care costa sub 18-20 lei sticla, caci sunt mari sanse sa iesiti pacaliti… poate doar daca este vorba de vin chilian, care este bun chiar si la acest pret) etc.
Intr-un cuvant, respectati-va! Nu va zgarciti la alimente, si veti fi rasplatiti cu un preparat delicios.

Citeste si articolul →   Salata de pui cu masline si capere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.