Pui Vindaloo

Carnea preparata in stil Vindaloo (preparat derivat din “carne vinha d’alhos”, reteta adusa in India de portughezii din Goa), gatita initial cu carne de miel, rosii, usturoi si vin. Indienii au preluat preparatul si l-au transformat intr-un curry, prin adaus de condimente specifice. Desi vindaloo nu este un preparat popular in India, cu exceptia provinciei Goa, exista mai multe variante ale retetei, atat cu carne de pui, cat si de miel.
pui Vindaloo - Pui Vindaloo 1 - Retetele lui Radu

Se pare ca versiunile originale nu includeau cartofi (ingredient adus inIndia de portughezi), dar eu am ales aceasta varianta tocmai pentru ca tocanita de pui cu cartofi este un preparat foarte comun al bucatariei romanesti. Cred ca putem realiza astfel mai bine diferenta dintre tocanita noastra si “tocanita” (curry) gatita de indieni.

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 45 minute

Ingrediente:
2 lingurite de seminte de chimion
2-3 ardei iuti rosii, uscati
1 lingurita de boabe de piper negru
1 lingurita de seminte de cardamom (scoase din pastai)
3 lingurite de scortisoara macinata
1 1/4 lingurita seminte de mustar
1 lingurita de seminte de schinduf, macinate (optional)
1 lingurita de nucsoara, data prin razatoare
4-5 linguri de otet de vin alb
1 lingurita de sare
1 lingura de zahar brun
10 linguri de ulei de floarea-soarelui
2 cepe medii, tocate foarte marunt
2-3 cani de fond de pui (sau supa preparata din cubulete de concentrat)
4 cartofi, circa 350 g, curatati si taiati cubulete
850 g piept de pui dezosat, fara piele
3 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, tocata
6-8 catei de usturoi, tocati
1 lingura de boabe de coriandru, macinate
1 lingurita de curcuma, macinata
frunze de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
1 ardei iute rosu, taiat rondele, pentru ornat

Instructiuni:
Se spala carnea, se scurge si se sterge prin tamponare cu prosoape de hartie. Se indeparteaza pielitele si grasimea si se taie cubulete de 2-3 cm.
Se piseaza intr-o piua semintele de chimion, cardamom si mustar, ardeii iuti si boabele de piper. Se pune amestecul intr-un castron, se adauga otetul, sarea, scortisoara, schinduful, nucsoara si zaharul; se amesteca bine de tot pana sa obtine o pasta omogena.

Citeste si articolul →   Carnati in stil ardelenesc

Se incing 2 linguri de ulei intr-o tigaie mare, la foc mic. Se adauga ceapa si 1/3 cana de apa, se acopera tigaia si se caleste, amestecand frecvent, pana ce se inmoaie foarte tare, aproape de dezintegrare. Se ia capacul, se mareste un pic flacara si se prajeste pana ce lichidul se evapora, iar ceapa se rumeneste. Se scoate cu o spumiera, scurgand-o de ulei si se adauga in castronul cu mixtura de condimente; se amesteca bine. Se obtine astfel pasta vindaloo.

Se pun usturoiul si ghimbirul intr-o piua si se piseaza cu 1-2 linguri de apa, pana se obtine o pasta omogena.

Se sterge tigaia cu prosoape de hartie. Se incinge restul de ulei, la foc destul de iute. Cand uleiul este fierbinte, se adauga cubuletele de carne, cat sa stea neinghesuite in tigaie, si se prajesc pana se rumenesc uniform, 5-7 minute; acest lucru se face in 2-3 transe. Pe masura ce se rumenesc, se scot cubuletele cu o spumiera si se pun intr-un castron mare.
Dupa ce toata carnea este facuta, se micsoreaza flacara putin si se adauga in tigaie pasta de usturoi si ghimbir; se prajeste cateva secunde, se adauga coriandrul si curcuma si se amesteca alte cateva secunde.

Se adauga carnea si sucul lasat de ea in castron, pasta vindaloo, cartofii si fondul. Se da in clocot la foc iute, se acopera tigaia si se fierb ingredientele 20-30 de minute, la foc mic, amestecand ocazional. Cand carnea este facuta si cartofii sunt fragezi, se ia capacul si se fierbe la foc iute, pana ce lichidul se evapora partial iar mancarea ajunge la consistenta dorita. Se potriveste de sare, se transfera pe farfurii individuale, se orneaza si se serveste imediat, alaturi de lipie indiana (naan).

17 comentarii pe “Pui Vindaloo

  1. lorymachedon spune:

    Excelenta reteta..mi-a iesit ca in poza..gustul deosebit, aromele se imbina perfect, mai ramane sa ne inveti sa facem si painea …
    Multumim mult..nu stiu cum am putea sa va rasplatim ;)), vin sa va ajut la spalat vase, curatenie in urma dumneavoastra..nu stiu exact unde si cum gatiti ..dar daca aveti nevoie de ajutoar cu cea mai mare placere.

  2. cristi-j spune:

    @ada . nu inteleg de unde ai inteles tu ca as fi incercat sa ma dau expert . nu a fost in nici un fel un atac si cu atit mai putin fata de tine . nu are rost sa iei lucrurile prea personal . sunt doar schimburi de pareri si uneori sunt in gluma . scuze ca am intervenit , nu o s-o mai fac .

  3. Ada spune:

    @cristi-j: stiu de unde vine cartoful si mai stiu si o gramada de retete care ne-au ramas de la nemti, mai ales in zonele care au fost sub imperiu si, crede-ma, nu e vorba numai de cartofi fierti, asta doar daca vrei iei lucrurile in considerare de o maniera foarte simplista. Pana la urma, eu doream doar sa-i spun lui Radu ca nu ma asteptam sa gasesc cartoful intr-o reteta indiana, deh, nu putem fi toti experti in toate cele ce se afla pe Pamant.

  4. cristi-j spune:

    iti dai seama ca n-am de unde sa stiu de unde vine exact dar vind-aloo si vinha d’alhos suna ca si cum ar trebui pusi ceva cartofi inauntru .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Oricare ar fi adevarul, vindaloo este gustos si cu cartofi. Apropo de retete cu cartofi, curand voi posta… aloo posta. 🙂

  5. cristi-j spune:

    oh , dar cred ca ar mai fi atit de multe de spus …
    vindaloo este primul fel de mincare indiana de care am auzit vreodata . si asta cu mult inainte de a fi interesat de mincare ori de asia . am auzit la tv . pentru ca au petrecut atit de mult timp in india , britanicii au fost pina la urma invadati si cuceriti de mincarea indiana . nici n-a fost prea greu daca ne gindim la cum e mincarea britanica . vindaloo este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mincare indiana si asta in special inafara indiei si asta datorita britanicilor . dar spre deosebire de reteta de aici , vindaloo are reputatia de a fi printre cele mai picante , daca nu cea mai picanta (hot) din meniu , sigur in primele trei . nu stiu care e varianta cea mai populara in india – corect , in special in provincia goa , in rest nu prea mult – dar stiu ca in afara indiei cele mai populare sunt porcul si vita vindaloo . in provincia goa , care a “gazduit” portughezi pentru o lunga perioada , portughezi care au (sau in orice caz aveau) o problema cu religia altora si incearca sa-i faca pe toti niste catolici fanatici , s-a ajuns ca aproximativ o treime din populatie sa fie catolica si de aceea pork vindaloo este o mincare nelipsita de la sarbatori (cam asa cum e si la noi cu porcul) .
    varianta cu cartofi e probabil datorata unei confuzii – aloo insemnind in limba hindi cartof si asociata cu adaptarea din portugheza s-a considerat ca ar trebui pusi si ceva cartofi pe-acolo .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Desi hindi este limba oficiala in India si sunt sigur ca este inteleasa si in Goa, acolo totusi limbile cele mai vorbite sunt marathi si konkani. Este posibil ca varianta de vindaloo cu cartofi sa provina nu din cauza confuziei cu “aloo”, ci ca reminiscenta portugheza. Oricare ar fi adevarul, eu am ales-o tocmai fiindca este specifica provinciei Goa si asemanatoare tocanitei noastre .

  6. cristi-j spune:

    @ada . curry puffs (un fel de placintele) sunt printre cele mai cunoscute si populare gustari pe strazile din asia de sud-est . umplutura e un curry uscat de cartofi . samosas (aproximativ acelasi lucru) sunt cele mai populare gustari de strada in india si de multe ori umplutura e acelasi curry de cartofi . e adevarat ca nu prea e folosit cartoful in asia dar in india exista destule retete de curry cu cartofi si crede-ma ca se potrivesc aromele foarte bine . si sa nu uitam ca de fapt cartofii vin din america de sud unde se folosesc destul de mult tot felul de combinatii de arome (mai exotice pentru noi) . asa ca nemtii cu banalii lor cartofi fierti nici nu ar trebui amintiti aici … hehehe .

  7. Ada spune:

    Combinatia de arome e minunata, numai ca in capul meu nu prea se potriveste cu cartofii, respectiv ghimbir, scortisoara si toate celelalte alaturi de patata..hm, parca am amesteca pe indieni cu nemti 🙂 dar nu contest ca poate fi gustoasa, altfel nu ai fi postat-o 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Ada: Cred ca ai senzatia aceasta din cauza ca nu te gandesti la cartofi ca fiind un ingredient indian. In nordul Indiei, dar nu numai, cartofii se mananca foarte des, iar bucataria indiana are o sumedenie de preparate surprinzatoare cu cartofi. Incearca totusi reteta, vei avea o surpriza placuta; nu degeaba am facut asocierea cu tocanitele romanesti. 🙂

  8. Mirela Stanescu spune:

    Cat de frumos ne plimba o reteta de baza prin diverse continente si culturi, adaptandu-se locului; este o forma de ”globalizare” mult mai veche si mai placuta decat politica si economia actuala.

  9. Elena Toma spune:

    Eu am sa incerc sa ma descurc cu tehnica pentru ca ma inspira teribil condimentarea. Numai ca nu voi folosi cartofi, pentru ca nu-i pot combina cu carne din pacate. Crezi ca va suferi drastic la gust?

    • Radu Popovici spune:

      @Elena Toma: Normal ca se schimba gustul, dar daca te intereseaza doar partea de condimentare poti gati doar carnea pe care apoi o poti servi cu orez fiert, paine, legume fierte in aburi etc.

  10. memphis spune:

    In sfarsit a aparut si o reteta de Vindaloo! Varianta aceasta seamana teribil in fotografie cu o tocanita romaneasca, dar condimentarea este cu totul deosebita si foarte complexa. Se vede ca indienii sunt maestri la acest capitol. Este o reteta de incercat neaparat, mai ales pentru iubitorii de condimente! 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Desi este un curry foarte aromat, nu este prea iute, mai ales daca se renunta la decorul de rondele de ardei. Eu l-am mai servit si cu feliute de lamaie, pentru cine doreste ca mai taie din iuteala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.