Aceasta reteta a fost gatita la GUXT, cu ocazia unui eveniment corporate. Este o reteta de inspiratie franceza, dar care se gateste asemanator, sau doar cu mici deosebiri, in multe alte locuri din lumea occidentala.
Pulpe de iepure cu sos de masline
Preparatul este unul plin de gust. Iepurele are gustul sau caracteristic, iar rosiile si maslinele, ajutate putin de ierburile aromate, ii tim piept cu brio, echilibrandu-l si formand impreuna un tot delicios, in acelasi timp robust si rafinat.

Sa nu uitam nici vinul potrivit acestui preparat. Trebuie sa fie si acesta robust si corpolent, cu post gust lung, astfel ca sa nu fie “subjugat”. Vinu, si mancarea trebuie sa se sustina reciproc si sa ofere un efect de sinergie; dominarea vinului de catre mancare, sau vicecersa, nu este de dorit.

Bucatarie: GUXT
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 1 ora + odihna

Ingrediente:
4 pulpe de iepure, bine spalate si uscate cu prosoape de hartie
sare
piper negru, proaspat macinat
2 linguri de ulei de masline
1 ceapa mare, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
2 frunze de dafin
1 lingurita de cimbru uscat
300 ml suc de suc de rosii
2 linguri de pasta concentrata de rosii
2 lingurite de boia dulce
1/4 lingurita de fulgi de ardei iute, sau dupa gust
100 ml vin Merlot sau Cabernet
1 lingurita de zahar
120 g masline negre, curatate de samburi si tocate
4 cartofi, curatati si taiati rondele groase de 6-8 mm
o mana de fetica (valeriana, cum este numita in comert), pentru servit

Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-o cratita mare. Se sareaza pulpele de iepure si se rumenesc uniform, la foc iute. Se scot pe o farfurie, se pipereaza si se pun deoparte.
Se incinge cuptorul la 180 °C.

Se adauga in cratita ceapa, se sareaza si se gateste la foc mic, timp de 5 minute, sau pana ce se fragezeste si se face translucida. Se amesteca bine, racaind cu o spatula reziduurile caramelizate lasate de carne. Se adauga usturoi si se continua 1 minut.

Se adauga vinul si se continua deglazarea cratitei, amestecand bine, la foc mic. Dupa ce vinul s-a redus la o treime din cantitatea initiala, se adauga suc de rosii, pasta de rosii, zahar, boia dulce, fulgi de ardei iute, dafin, cimbru si masline. Se amesteca bine si se fierbe molcom (mijoteaza) mixtura cateva minute.

Se readuc pulpele de iepure in cratita, se stropesc cu sos si se da lichidul in clocot. Se transfera cratita in cuptor, acoperita, si se gatesc pulpele pana ce sunt fragede, cat sa se desprinda foarte usor de pe os. Se gusta sosul si se corecteaza asezonarea (sare, piper, fulgi de ardei iute, zahar), daca este nevoie. Se lasa pulpele sa se odihneasca 5-10 minute, ca aromele sa se amesteca bine.

Cat timp s-au brezat pulpele, se gatesc cartofii. Se sareaza, se pipereaza, se stropesc cu ulei de masline si se gatesc la cuptor pana ce sunt fragezi si incep sa se rumeneasca la muchii.
Se asezoneaza fetica (sare si piper) si se stropeste cu putin ulei de masline si cateva licaturi de otet.

Se servesc pulpele de iepure imbaiate din belsug in sosul de masline, alaturi de rondelele de cartofi si de frunzele de fetica asezonate. Stropiti totul cu un pahar de Merlot sau Cabernet, cel mai bine acelasi pe care l-ati folosit si la gatit. Ideal doua pahare.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Pulpe de iepure cu sos de masline
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)