Va propun astazi o gustare condimentata. Se prepara rapid, este aromata, foarte buna la gust, crocanta la exterior si frageda in interior. Gustul picant face ca pulpele de pui sa mearga bine cu o bere rece, sau cu un vin alb si sec.
Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 1 portie
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
3 pulpe de pui, fara piele
3 catei de usturoi, tocati grosier
2 cm bucata de ghimbir, tocata grosier
sare, dupa gust
6 boabe de piper negru
1 lingurita de boabe de coriandru
1/2 lingurita de seminte de chimion
1/4 lingurita de seminte de mustar alb
1/2 lingurita de boia iute
1 lingurita de boia dulce
1 lingurita de curcuma
1/2 lingurita de scortisoara, macinata
1 lingura de suc de lamaie
ghee (sau ulei de floarea-soarelui), pentru prajit
cateva linguri de faina (sau amidon, faina de orez, faina de naut, pesmet etc.)
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
feliute de lamaie, pentru servit
Instructiuni:
Se prajesc semintele de chimion, mustar, piper si coriandru fara ulei, la foc mic, timp de 30-40 de secunde, pana ce incep sa pocneasca si sa miroasa. Se piseaza apoi intr-o piua, pana se obtine o pudra fina.
Se adauga usturoi, sare si ghimbir, si se continua pisatul pana ce se obtine o pasta omogena. Se amesteca pasta cu boia dulce si iute, curcuma, scortisoara si suc de lamaie. Se adauga si 1-2 lingurite de ghee (sau ulei), sau cat este nevoie, ca sa se obtina o pasta mediu-groasa.
Se practica despicaturi pe pulpele de pui. Se sareaza. Se ung cu pasta de condimente, insistand la despicaturi. Se lasa pulpele la marinat minim 20 de minute. Restul de pasta se transfera intr-un castronel si se pastreaza in frigider, unde poate rezista cateva zile.
Se incinge ghee-ul intr-un strat de 3-4 cm grosime. Se tavalesc pulpele prin faina si se prajesc la foc mediu-iute timp de 6-10 minute, sau pana ce sunt facute, rumenite si crocante.
Se scurg de excesul de ulei pe un grilaj metalic. Se servesc ornate cu verdeata si feliute de lamaie.
Sfaturi:
Daca nu aveti ghee, folositi ulei de floarea-soarelui.
Daca va este foarte lene, sariti direct la pasul 2 al retetei si inlocuiti toate mirodeniile cu 2-3 linguri de garam masala sau cu curry. Adaugati la acest amestec sucul de lamaie si ghee-ul si procedati apoi ca in reteta.
Am incercat si eu reteta. Au iesit foarte, foarte gustoase! Multumesc.
@Alina: Ma bucur ca v-au placut. 🙂
multumesc ffffffffffffffff mult
Foarte aromate, dar chiar asa , numai o portie??????
Mi se pare practic sa-ti pregatesti acasa condimentele; poti astfel satisface preferintele diferite ale oaspetilor…
@Mihaela: Da, o portie mare, ce-i drept. Poate am exagerat, dar am mancat-o singur. 🙂
reteta e un pic cam … hmmm … hehehe
iar ultimul sfat nu-mi place … hahaha
la ce te gandeai cand ai scris 1/8 l = 800 ml ? hehehe
ca sa nu ramana asa poate ai vrea sa corectezi
@crisri-j: Naiba stie la ce ma gandeam. In ce priveste ultimul sfat, sa stii ca functioneaza. Mai ales cu curry. Desigur este mai bine sa folosesti aceste amestecuri altfel, dar in situatii speciale…
super tare reteta oincerc si eu mersi de reteta as avea o rugaminte la dv daca vreti sa ma ajutati cu cantitatile pt coctei 2/10 lichor 1/10 suc 3/10suc 6/10 suc 4/10 suc 5/10 suc as vrea sa stiu cit este 40mi sau 200ml
3/4l lapte cit este 300 ml sau mai mult 1/4l suc 1/8 l suc
scuzatima ca va intreb dar dv aveti mai multa experienta va multumesc din suflet o zi buna sa aveti
@eli: 2/10 inseamna 20% din cantitatea totala, de ex. la o 100 ml inseamna 20 ml. Similar si celelalte fractii de 10.
3/4 litru lapte inseamna 750 ml
1/4 litru inseamna 250 ml
1/8 litru inseamna 125 ml
super tare reteta, o incerc si eu. mersi de reteta
@eli: Spor la lucru! 🙂