Iata o reteta interesanta, care ilustreaza multiplele influente suferite de bucataria jamaicana. Ea combina modul francez de a gati cu ingrediente chinezesti (seminte de susan, sos de soia), mediteraneene (cimbru) si locale (ienibahar). Rezultatul este un preparat delicios, plin de gust si aroma.

Cei care vor sa se informeze asupra bucatariei jamaicane o pot face aici.

Bucatarie: jamaicana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
8 pulpe superioare de pui, fara piele
60 g miere
1 lamaie, sucul
2 catei de usturoi, dati prin razatoare
1 lingura de sos de soia
3 linguri de seminte de susan (vezi Sfaturi)
1 lingurita de cimbru uscat
1 lingurita de ienibahar, macinat
1/2 cana cu faina
1-2 linguri de unt
1-2 linguri de ulei
2-3 linguri de vin alb
2-3 linguri de fond de pui
sare
piper
patrunjel proaspat, pentru ornat
2 rosii, taiate rondele, pentru servit
salata verde, pentru servit

Instructiuni:
Se spala si se scurg pulpele de pui. Se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se foloseste un cutit ascutit pentru a se practica 2-3 taieturi oblice pe fiecare pulpa (taietura trebuie sa ajunga pana la os). Astfel se eficientizeaza marinarea si se micsoreaza timpul de gatit.

Se combina intr-un castron mierea cu sos de soia, suc de lamaie si usturoi. Se sareaza si se pipereaza pulpele de pui, apoi se adauga in castron. Se amesteca bine si se lasa la marinat 45-60 de minute, in frigider. In acest timp se amesteca ocazional.

Intre timp se amesteca intr-un castron faina cu sare, piper, ienibahar, cimbru si seminte de susan.

Se scurg pulpele de pui de marinada si se ruleaza prin mixtura de faina, pana se acopera uniform.

Se incinge untul intr-o tigaie mare. Cand incepe sa sfaraie, se adauga pulpele de pui. Se rumenesc uniform la foc mediu iute, apoi se micsoreaza flacara si se gatesc circa 10 minute, pana ce sunt gata. Se incearca prin intepare cu varful cutitului: sucul ce curge trebuie sa fie limpede, fara urme de sange. Se scot pulpele pe un grilaj metalic asezat deasupra unei farfurii si se acopera lejer cu folie de aluminiu.

Se scurge grasimea din tigaie, cat sa ramana doar 1-2 lingurite. Se incinge tigaie si se adauga vinul. Se racaie fundul tigaii, ca sa se adune resturile caramelizate lasate de carne. Se adauga fondul, marinada si sucul lasat de carne pe farfuria de sub grilaj. Se amesteca si se mijoteaza mixtura pana se reduce la jumatate. Se gusta si se potriveste asezonarea (sare, piper).

Se asaza pe farfuriile individuale rondele de rosii si salata verde. Se sareaza, se pipereaza, se stropesc cu putin suc de lamaie si ulei.
Se servesc pulpele pe un pat de rondele de rosii si salata verde, stropite cu sosul din tigaie. Eu am potrivit langa preparat si o carafa cu vin alb, sec si rece. Totusi, atat culoarea cat si savoarea puternica a pulpelor fac ca acestea sa poata suporta ca partener si un vin rozé, sau chiar unul rosu, nu foarte robust

Sfaturi:
In reteta eu am folosit doar 1 lingura de seminte de susan. Cred ca nu am gandit indeajuns de mult acest aspect; cand pulpele erau deja puse la prajit, mi-am dat seama ca este o cantitate insuficienta si ca reteta este mai buna daca folosesc o cantitate mai mare de susan, sa zicem tripla, adica 3 linguri. Obtineti astfel un plus de textura si de gust.

Cei carora le place gustul picant, pot adauga la marinada 1-2 lingurite de pasta de ardei iute. Nu recomand o marire a cantitatii de usturoi, sau un adaus de ghimbir ras, caci aceste ingrediente au arome puternice care ar putea acoperi aroma ienibaharului.