Pulpe de pui cu miere si ienibahar

Iata o reteta interesanta, care ilustreaza multiplele influente suferite de bucataria jamaicana. Ea combina modul francez de a gati cu ingrediente chinezesti (seminte de susan, sos de soia), mediteraneene (cimbru) si locale (ienibahar). Rezultatul este un preparat delicios, plin de gust si aroma.
pulpe de pui cu miere si ienibahar1 - Pulpe de pui cu miere si ienibahar 1 - Retetele lui Radu
Cei care vor sa se informeze asupra bucatariei jamaicane o pot face aici.

Bucatarie: jamaicana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
8 pulpe superioare de pui, fara piele
60 g miere
1 lamaie, sucul
2 catei de usturoi, dati prin razatoare
1 lingura de sos de soia
3 linguri de seminte de susan (vezi Sfaturi)
1 lingurita de cimbru uscat
1 lingurita de ienibahar, macinat
1/2 cana cu faina
1-2 linguri de unt
1-2 linguri de ulei
2-3 linguri de vin alb
2-3 linguri de fond de pui
sare
piper
patrunjel proaspat, pentru ornat
2 rosii, taiate rondele, pentru servit
salata verde, pentru servit

Instructiuni:
Se spala si se scurg pulpele de pui. Se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se foloseste un cutit ascutit pentru a se practica 2-3 taieturi oblice pe fiecare pulpa (taietura trebuie sa ajunga pana la os). Astfel se eficientizeaza marinarea si se micsoreaza timpul de gatit.

Se combina intr-un castron mierea cu sos de soia, suc de lamaie si usturoi. Se sareaza si se pipereaza pulpele de pui, apoi se adauga in castron. Se amesteca bine si se lasa la marinat 45-60 de minute, in frigider. In acest timp se amesteca ocazional.

Intre timp se amesteca intr-un castron faina cu sare, piper, ienibahar, cimbru si seminte de susan.

Citeste si articolul →   Mousse-mozaic din ficat de gasca, servit cu dulceata de ceapa si piper roz

Se scurg pulpele de pui de marinada si se ruleaza prin mixtura de faina, pana se acopera uniform.

Se incinge untul intr-o tigaie mare. Cand incepe sa sfaraie, se adauga pulpele de pui. Se rumenesc uniform la foc mediu iute, apoi se micsoreaza flacara si se gatesc circa 10 minute, pana ce sunt gata. Se incearca prin intepare cu varful cutitului: sucul ce curge trebuie sa fie limpede, fara urme de sange. Se scot pulpele pe un grilaj metalic asezat deasupra unei farfurii si se acopera lejer cu folie de aluminiu.

Se scurge grasimea din tigaie, cat sa ramana doar 1-2 lingurite. Se incinge tigaie si se adauga vinul. Se racaie fundul tigaii, ca sa se adune resturile caramelizate lasate de carne. Se adauga fondul, marinada si sucul lasat de carne pe farfuria de sub grilaj. Se amesteca si se mijoteaza mixtura pana se reduce la jumatate. Se gusta si se potriveste asezonarea (sare, piper).

Se asaza pe farfuriile individuale rondele de rosii si salata verde. Se sareaza, se pipereaza, se stropesc cu putin suc de lamaie si ulei.
Se servesc pulpele pe un pat de rondele de rosii si salata verde, stropite cu sosul din tigaie. Eu am potrivit langa preparat si o carafa cu vin alb, sec si rece. Totusi, atat culoarea cat si savoarea puternica a pulpelor fac ca acestea sa poata suporta ca partener si un vin rozé, sau chiar unul rosu, nu foarte robust

Sfaturi:
In reteta eu am folosit doar 1 lingura de seminte de susan. Cred ca nu am gandit indeajuns de mult acest aspect; cand pulpele erau deja puse la prajit, mi-am dat seama ca este o cantitate insuficienta si ca reteta este mai buna daca folosesc o cantitate mai mare de susan, sa zicem tripla, adica 3 linguri. Obtineti astfel un plus de textura si de gust.

Citeste si articolul →   Pui cu mazare si mujdei

Cei carora le place gustul picant, pot adauga la marinada 1-2 lingurite de pasta de ardei iute. Nu recomand o marire a cantitatii de usturoi, sau un adaus de ghimbir ras, caci aceste ingrediente au arome puternice care ar putea acoperi aroma ienibaharului.

15 comentarii pe “Pulpe de pui cu miere si ienibahar

  1. ophelia1983 spune:

    ador susanul! si sosul de soia! si puiul!…ce manacare delicioasa! ienibaharul nu prea l-am pus eu in actiune, desi am o cutiuta aproape plina cu boabe..o reteta aceasta e sigur pe placul meu si cu siguranta o voi incerca! Multumim d-le Radu !!!

  2. doru spune:

    N-am mai gatit cu ienibahar, desi am in casa un pliculet cu boabe. Daca mai sunt bune caci cred ca au deja cativa ani. Ma tenteaza sa incerc reteta asa ca o sa arunc o privire in plicul cu pricina sa vad daca-l pot folosi sau nu.

    • Radu Popovici spune:

      @doru: Cred ca mai sunt bune. Boabele intregi se pastreaza mult timp.
      Mi-ai adus aminte cu comentariul tau ca am vazut astazi in carrefour un plic cu cienibahar etichetat “piper dulce”. Cine nu cunoaste mirodenia, va fi serios pus in incurcatura. In alte limbi i se spune, intr-adevar, si piper dulce, si probabil eticheta in limba engleza asa era scrisa, dar daca faci eticheta in limba romana trebuie sa folosesti o denumire care sa fie inteleasa de toti. Mi se pare stupefiant cum un supermarket mare chiar nu are niciun consultant culinar, ca sa-i ajute macar sa eticheteze corect produsele. Cazul “chivas” in loc de “cepsoara” (eroare provenind de la “chives”, din engleza) a mai fost discutat pe blog.

  3. alison spune:

    executate azi la prinz,cu pulpe dezosate(altfel nu aveam,cu os sunt mai savuroase,stiu!),asa ca ,marinare in mai putin timp,fond de pui lipsa,inlocuit tot cu vin.servite de mine si copilul cu gilcile superumflate (si in greva foamei de vreo 3 zile!)cu o salata simpla de fenicul si sferturi de portocala:ne-au placut!forte!:)
    inca o data,multumim!

    • Radu Popovici spune:

      @mitinita; Daca le faci la cuptor, fa sosul punand tava de copt pe ochiul de aragaz. Incearca sa deglazezi si sa capturezi reziduurile lasate de carne. Sosul nu va iesi la fel de bun, caci nu prea are din ce sa-si traga gust. Poti folosi cimbru salbatic, si cimbrisor, si alte arome. Reteta se schimba un pic, dar preparatul va fi gustos.

    • Radu Popovici spune:

      @alison: Pentru putin. Acelasi lucru il faci si tu pe blogul tau, asa ca stii ca este o bucurie sa imparti cu ceilalti ideile si cunostintele. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.