Va marturisesc din start ca am o mare slabiciune pentru masline. De fapt, si pentru masline, caci, daca ma gandesc mai bine, am o gramada de astfel de slabiciuni.
Aveam in frigider niste masline „dezosate” (adica deja curatate de samburi) si m-a cuprins cheful sa gatesc cu ele ceva pe gustul meu: cu sos, bine aromat, delicios, satios; pe scurt, un preparat menit sa joace rolul de fel principal la proxima masa de pranz.

Fiind vorba de masline, gandul m-a dus, in mod logic, spre Mediterana. Am dat o raita prin camara si una mai mica prin frigider, am adunat ce se potrivea ideii mele, iar rezultatul final este cel de mai jos.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute + marinare + temperare
Timp de gatit: 30 minute + odihna

Ingrediente:
12 pulpe de pui medii, dezosate, fara piele
sare
piper negru, proaspat macinat
2 catei de usturoi, pisati
4 catei de usturoi, tocati marunt
2 linguri de suc proaspat de lamaie
2 linguri de ulei de masline extra virgin
2 lingurite de coaja rasa de lamaie
3 lingurite de Herbes de Provence
1 ceapa rosie mare, taiata fasiute
2 ardei grasi rosii mari, curatati si taiati fasiute
2 ardei grasi galbeni mari, curatati si taiati fasiute
2 linguri de otet balsamic
6 linguri de vin rosu, dulce
20-30 de masline negre, curatate de samburi, sau intregi, ori taiate petale
250 ml fond de pui
1/2 legatura de patrunjel proaspat, tocat marunt
frunze proaspete de patrunjel, pentru servit

Instructiuni:
Se spalabine pulpele de pui si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se sareaza si se pipereaza. Se amesteca intr-un castron sucul de lamaie cu ulei de masline, coaja rasa de lamaie, usturoi pisat si 1 lingurita de Herbes de Provence. Se adauga pulpele asezonate si se amesteca bine, intorcandu-se de cateva ori, ca sa se acopere uniform cu marinada.
Se acopera vasul si se lasa carnea la marinat minim 1 ora, in frigider.

Se scoate castronul cu pulpe din frigider si se lasa la temperat 30 de minute. Se scot pulpele din marinada si se curata, cat de bine se poate, de particulele solida (coaja rasa de lamaie, usturoi, herbes de Provence). Acestea se pot arde in timpul gatitului si pot lasa un gust neplacut.

Se incinge bine o tigaie mare, la foc mediu. Se adauga putin ulei daca este nevoie (in principiu, pulpele fiind marinate si cu ulei, ar putea avea grasimea necesara ca sa se rumeneasca frumos) si, cand acesta este incins, se rumenesc pulpele cate 1-2 minute pe fiecare parte, la foc iute. Daca nu aveti o tigaie mare, faceti acest lucru in doua transe.
Se transfera pulpele intr-un castron curat si se pastreaza calde.

Se face flacara mica si se adauga in tigaie ceapa tocata. Se sareaza ceapa si se caleste 5 minute, pana ce este frageda si sticloasa. Se adauga usturoiul si se continua 1 minut.
Se adauga ardeii grasi si se amesteca bine. Se continua gatitul 2-3 minute, sau pana ce ardeii incep sa se inmoaie si sa se coloreze.

Se adauga otetul balsamic si vinul dulce. Se amesteca, racaind fundul tigaii cu o spatula, astfel ca reziduurile caramelizate lasate de carne sa se desprinda si sa se dizolve in lichid. Se gateste la foc mic 2-3 minute, sau pana ce lichidul se reduce aproape total.

Se adauga fondul de pui, maslinele si restul de Herbes de Provence. Cand lichidul da in clocot molcom, se readuc pulpele d epui in tigaie, impreuna cu lichidul lasat de ele in castron. Se da mixtura in clocot, se face flacara mica de tot, se acopera tigaia si se mijoteaza mixtura 15 minute, sau pana cand pulpele sunt facute si fragede.
Se stinge flacara si se lasa preparatul sa se odihneasca 5-10 minute, acoperit cu un capa, astfel ca aromele sa aiba timp sa se amestece.

Se adauga patrunjelul tocat, se amesteca, se gusta si se potriveste de sare si piper. Se serveste preparatul ornat cu frunze proaspete de patrunjel, eventual alaturi de o garnitura de cartofi (prajiti ori natur) sau orez, si de un pahar cu vin rosu, robust.

Nota:
Vorbeam de caracterul mediteranean al preparatului. Am folosit herbes de Provence din Franta, otet balsamic si ulei de masline din Italia si un vin spaniol: un Malaga Virgen de la Pedro Ximenez, cu 15% alcool si foarte mult zahar, primit cadou de la un prieten, care doar ce a sosit din Spania.
Din punctul meu de vedere nu este un companion de cursa lunga, si nici macar medie sau scurta (ma refer la vin, nu la prieten), dar este excelent la gatit si marinat.
Sper ca Pedro Ximenez sa nu se supere, dar avem fiecare preferintele noastre.

Pentru aceasta reteta cautati un vin corpolent, aromat si foarte dulce. Daca nu-l gasiti, folositi un vin rosu cat mai aromat si reglati-i dulceata cu un pic de zahar.