Este o reteta destul de laborioasa, dar rezultatul final justifica desfasurarea de forte. Cu putina grija, poate fi prezentata indeajuns de spectaculos ca sa poate fi servita la o masa festiva cu familia, sau prietenii.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 30 minute
Ingrediente:
12 pulpe de pui (doar partea superioara) dezosate, fara piele
2 linguri de chutney de fructe (de gutui, daca se poate)
2 linguri de rozmarin proaspat, tocat
1 catel de usturoi, tocat marunt
1 lingura de fulgi de boia dulce
2 linguri de boia dulce
2 linguri de ulei de masline
1 ardei iute verde, taiat rondele
1/2 gutuie medie, taiata feliute subtiri
1 ceapa rosie. taiata rondele
1 kg cartofi, curatati si taiati feliute subtiri
1 1/2 cana cu ulei pentru prajit
50g Parmesan ras
sare
piper negru, macinat
1 lingura de amestec verdeturi proaspete, tocate (marar si patrunjel)
24 de castraveciori murati
Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 200 °C.
Se spala pulpele de pui si se usuca cu prosoape de hartie. Se asaza pe o tava de cuptor, indeajuns de mare ca sa incapa toate fara sa se lipeasca una de alta.
Se combina intr-un castronel rozmarinul cu boia fulgi, usturoi si ulei de masline; se amesteca bine.
Se asezoneaza pulpele cu sare si piper, apoi se ung (se foloseste o pensula de bucatarie) cu chutney si, dupa aceea, cu amestecul din castronel. Se asaza peste carne rondele de ceapa, feliute de gutuie si rondele de ardei iute. Se da tava la cuptor timp de 10 minute.
Intre timp se incinge ulei intr-o friteuza, sau un ceaun de tuci, si se pun cartofii la prajit, in doua transe, cate 6-8 minute, pana sunt facuti si rumeniti cat trebuie. Se scurg de ulei pe prosoape de hartie, se sareaza, se pipereaza si se pastreaza la cald.
Se scoate tava din cuptor, se intorc bucatile de carne si se presara cu 1/3 din cantitatea de boia dulce; se readuce tava in cuptor si se tine inca 5 minute. Se scoate, se intorc din nou bucatile si se pudreaza cu inca 1/3 din cantitatea de boia. Se introduce tava din nou la cuptor. Dupa 5 minute, se presara din belsug cu Parmesan ras si cu restul de boia dulce. Se mai da la cuptor pana ce branza se gratineaza (cca. 2-3 minute). De fiecare data cand se introduce tava, se roteste, ca mancarea sa se faca uniform.
Se aranjeaza pulpele pe un platou mare, rotund, pe partea exterioara. Peste ele se asaza rondelele de ceapa si ardei iute, impreuna cu feliutele de gutuie. In mijloc se asaza cartofii prajiti; castraveciorii se infig printre bucatile de carne. Se asezoneaza cu sare si piper, se orneaza cu verdeata tocata si se presara deasupra boia dulce (optional).
Am vazut o singura data, la Mega image, un chutney de mango. Si la acest capitol „alimentarele” noastre stau prost, din pacate…
Un chutney se poate insa prepara acasa, destul de usor. Cea mai simpla metoda este sa amesteci 2 linguri de jeleu de fructe (poate sa contina si bucatele mici de fructe, dar nu prea multe) cu 1 lingurita de piper macinat, putina sare, 2-4 catei de usturoi tocati marunt si 2 lingurite de ierburi uscate (oregano, rozmarin, salvie, cimbru). Poti adauga si 1 lingurita de boabe de coriandru macinate, chiar putin chimen macinat.
Poti fi foarte creativ aici, da-ti frau liber imaginatiei si nu vei regreta.
suna bine, insa nu am vazut nicaieri (insemnand carrefour, mega image, real) „chutney de fructe”. se gaseste in romania?