Reteta de astazi a pornit de la o sticla de Pinot Noir Kronos din 2010, care imi facea cu ochiul ori de cate ori deschideam debaraua. Am decis ca, de Pasti, pe langa bucatele traditionale, sa incerc si unele care nu au legatura cu sarbatoarea respectiva, ci doar cu cheful meu de a manca ceva care mi se parea deosebit in acel moment, si care sa-mi permita, in acelasi timp, sa ma bucur si de ochioasa sticla cu vin.
Pinot Noir nu este, in sine, un vin prea robust. Kronos 2010 este un vin baricat 14 luni, bine echilibrat, cu un buchet interesant (fructe de padure, ierburi aromate si mirodenii) si cu un post gust lung. Aveam nevoie langa el de un preparat destul de robust, mediu asezonat. M-am hotarat pentru niste pulpe de rata, mai ales ca nu mai gatisem asa ceva de multisor. Am gasit in piata si niste cartofi noi de dimensiunea unei imbucaturi, sau chiar mai mici, care mi s-au parut (si chiar au fost) minunati.
In ce priveste asezonarea, am hotarat sa merg pe ceva simplu: sare, piper, usturoi, un pic de boia si… cimbru, sau asa mi-am dorit. Doar ca aprovizionarea dulcei noastre capitale imi joaca, uneori, feste neasteptate. Mi-a fost imposibil sa gasesc cimbru, desi am cautat in cel putin 12 piete si magazine. Nu am gasit nici rozmarin, asa ca am optat, ca solutie de avarie, pentru salvie. Pana la urma salvia s-a dovedit a fi foarte buna, cu o aroma mai blanda decat a cimbrului, chiar mai potrivita, deci, cu catifelatul Pinot Noir. Dar, de ajuns cu vorba, haideti sa trecem la reteta.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 1 1/2 ora
Ingrediente:
2 pulpe de rata, cu os si piele, circa 600 g in total, spalate si uscate
sare
piper negru, proaspat macinat
ulei de masline
boia iute (optional)
12 catei de usturoi, separati de capatana, dar necuratati
20 frunze de salvie proaspata
500 g cartofi noi, spalati si scursi
salata verde, pentru servit (optional)
Instructiuni:
Se sterg cartofii cu prosoape de bucatarie, ca sa fie cat mai uscati.
Se perforeaza de cateva ori pielea pulpelor cu o scobitoare. Se incinge cuptorul la 180 °C. Se unge cu ulei de masline o tava de copt, sau un platou termorezistent, indeajuns de mare ca sa cuprinda cele doua pulpe si cartofii, asezate intr-un singur strat.
Se adauga cartofii si cateii de usturoi (pe acestia din urma i-am lasat necuratati, ca sa nu se arda; pulpa din interior este incredibil de dulce si de aromata, asa ca “pescuiti-i” din platou si delectati-va cu ea cand pulpele sunt gata), se sareaza si se pipereaza, apoi se amesteca bine, folosind mainile, ca sa fie acoperiri cu un strat subtire de ulei. Se sareaza si se pipereaza pulpele de rata. Se dau cartofii spre laturi, ca sa faca loc pentru pulpe. Se adauga pulpele pe platou si se presara deasupra cu jumatate din frunzele de salvie. Se transfera platoul in cuptor si se gateste 40 de minute, apoi se intorc pulpele si se continua alte 20 de minute.
Se mareste temperatura cuptorului la 210 °C si se gatesc pulpele, pe ambele fete, cate 15 minute, sau pana cand sunt fragede si rumenite frumos. Se stropesc din cand in cand cu grasimea lasata in platou, dar nu des, caci fiecare deschidere a cuptorului micsoreaza temperatura din interior si intarzie gatitul.
Se scoate platoul si se lasa pulpele la odihna 15 minute, acoperite lejer cu folie metalica. Se servesc pulpele cu cartofi, stropite cu cate 1-2 linguri din grasimea lasata in platou, ornate cu frunze proaspete de salvie si presarate cu boia, alaturi de 1-2 pahare de Pinot Noir Kronos 2010, de la Halewood Romania.
Nota:
Cu alta ocazie am uscat cartofii noi folosind un foen. Mi-a luat doar 3 minute si metoda s-a dovedit a fi foarte buna. Tineti-o minte si aplicati-o daca simtiti nevoia.
Un alt mod de a gati pulpele este sa se rumeneasca mai intai intr-o tigaie, pe partea cu piele, la foc mediu, pana se rumenesc si lasa o parte din grasime. Se intorc apoi si se pune tigaia deoparte cateva minute, pana ce se pregateste platoul cu cartofi. Se pun apoi pulpele pe platou si se procedeaza ca in reteta.
Puteti alatura pulpelor si cartofilor o salata verde, dreasa cu o vinegreta usor acrisoara, care sa “taie” putin din onctuozitatea preparatului. Atentie la echilibrarea gusturilor, caci o vinegreta prea acra face ca Pinotul Noir sa nu mai fie potrivit pentru preparat.
Pentru un preparat condimentat mai puternic (cimbru in loc de salvie, mai mult usturoi, boia iute, vinegreta mai acrisoara si mai picanta), as recomanda un Merlot sau chiar un Cabernet Sauvignon. Din cele pe care le cunosc, as recomanda un Cabernet din gama Hyperion, tot de la Halewood, sau chiar o Feteasca Neagra din aceeasi gama, caci Halewood matureaza acest excelent vin timp de un an in baricuri de stejar, si apoi il invecheste 6 luni in sticla, ceea ce ii da o robustete neasteptata, potrivita cu scopul nostru.
@Cristian Pusca: Kronos este un vin sec. Nu cred ca unul demisec ar fi pe gustul meu alaturi de aceasta reteta. Desigur, depinde si de cum a fost vinificat.
Imi face cu ochiul pulpa aia , un vin demisec gasesc prin camara.