Pulpe de rata la cuptor
Mai niciodata, de Pasti, nu ma concentrez doar pe miel. Rata este, pentru mine, cel putin la fel de importanta. Intre pulpe de miel la cuptor si pulpe de rata la cuptor, intre drob de miel si rillette de rata, de exemplu, voi alege cel mai adesea rata. Chestie de gust…
Gatesc des pulpe de rata (in general le prefer pieptului), fie gatite in grasime proprie, stil confit, fie la cuptor, asezonate in diferite moduri.
Imi place gustul carnii de rata alaturata aromelor usor asiatice, de anason stelat si portocala de exemplu, si m-am hotarat sa va pun la indemana o astfel de reteta. Sper sa va placa si sa apelati la ea atunci cand doriti ceva fraged, gustos si foarte aromat.
- Bucatarie: Retetele lui Radu
- Dificultate: usor
- Cantitate: 2 portii
- Timp de preparare: 10 minute
- Timp de gatit: cca. 3 ore
Pulpe de rata la cuptor – Ingrediente:
- 2 pupe de rata, spalate si uscate bine cu prosoape de hartie;
- 6 fire de usturoi verde;
- 1 capatana de usturoi;
- 1 portocala, feliata rondele groase de 3-4 mm;
- 2-3 cuisoare;
- 4-5 pastai de cardamom verde, usor zdrobite;
- 2-3 bucati de anason stelat;
- 2 foi de dafin;
- sare;
- piper negru, proaspat macinat.
Cum se prepara pulpele de rata la cuptor – Instructiuni
Se incinge cuptorul la 100 °C (sau gradatia minim).
Se taie in jumatate firele de usturoi verde si se asaza pe fundul unei tavi de cuptor, potrivita ca sa cuprinda cele doua pulpe de rata.
Se astern, peste usturoiul verde, rondelele de portocala.
Se sareaza si se pipereaza bine pulpele de rata. Se asaza apoi peste portocale si usturoi verde.
Se curata cateii de usturoi si se lasa intregi. Daca unii dintre ei sunt mari, se taie in jumatate. Se presara printre pulpele de rata cateii de usturoi, foile de dafin si mirodeniile.
Se acopera tava cu folie de aluminiu si se transfera in cuptor, astfel ca sa se gaseasca in centrul acestuia. Se gatesc pulpele la foc foarte mic circa 3 ore, sau pana cand sunt foarte fragede. Timpul acesta de gatit poate diferi functie de modul in care functioneaza cuptorul si de dimensiunea pulpelor. In principiu, nu ar trebui sa depaseasca 3 ore.
Se dezveleste tava si se porneste broilerul din partea superioara a cuptorului. Se pozitioneaza tava la circa 12-15 cm distanta de sursa de caldura si se rumenesc frumos pulpele timp de 5 minute, sau cat este nevoie.
Se scoate tava din cuptor si se acopera lejer cu folie metalica. Se practica o serie de gauri in aceasta, folosind o furculita. Se lasa pulpele de rata la odihna timp de 5-10 minute.
Se servesc apoi cu varza calita, piure de cartofi, cartofi la cuptor, orez fiert, cuscus, bulgur.
Nota:
Gatiti pulpele de rata la foc cat mai mic posibil. Se vor face fragede si delicioase, o adevarata placere. Aveti rabdare cu ele, mai ales ca manopera este foarte redusa odata ce le asezati in tava. Trebuie doar sa le incercati fragezimea dupa primele doua ore de gatit. Infigeti varful unui cutit subtire si bine ascutit in partea cea mai groasa a pulpei.
Trebuie ca acesta sa patrunda foarte usor si daca incercati sa ridicati pulpa odata cu cutitul, aceasta trebuie sa cada inapoi in tava.
Puteti forta nota si lasa pulpele mai mult de trei ore in cuptor. Practic, daca ridicati pulpa tragand de os, veti vedea cum carnea se desprinde si veti ramane cu bucata d eos in mana, in timp ce restul pulpei va cadea inapoi in tava.
Si pentru mine rata bate mielul in multe ocazii. Poate cu exceptia unui biryani. 🙂
@memphis: Sau al unui pilaf, ori un tajin marocan… Bun si mielul, nimic de zis.