Pokora, pakoda sau bhajia sunt diversele denumiri sub care sunt cunoscute aceste gustari. La origine indiene, ele s-au raspandit in intreaga Asie de sud. Denumirea “pakora” provine din sanscrita, “pakvavata”, un cuvant compus, in care “pakva” inseamna “gatit”, iar “vataka” denumeste un fel de crochete din linte, prajite in ghee (unt clarificat).

Sunt convins ca acesti bulgarasi de ceapa crocanta si picanta va vor merge la suflet. Sunt o gustare excelenta si merg foarte bine cu un chutney picant si o bere rece.
Pyaz ke pakore

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4-6 portii
Timp de preparare: 10 minute + odihna
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
3 cepe, taiate solzisori
2 ardei iuti verzi, feliati subtire pe diagonala
2 ardei iuti rosii, feliati subtire pe diagonala
5 cm bucata de ghimbir, taiate firisoare
500 g faina de naut
1 lingurita de boia iute
1 lingurita de garam masala
1 lingurita de curcuma
1 lingurita de seminte de ajwain
1 lingurita de chimion negru
1/2 lingurita de asafoetida
2 lingurite de frunze uscate de schinduf, tocate marunt
sare
piper negru, proaspat macinat
ulei, pentru prajit
chutney, sau un sos picant, pentru servit (optional)
Pyaz ke pakore
Instructiuni:
Se combina faina de naut cu apa, cat sa se obtina un aluat cu consistenta ceva mai groasa ca a celui pentru clatite.

Se adauga boia, garam masala, asafoetida, sare, ajwain, piper, frunze de schinduf si curcuma si se amesteca bine. Se adauga solzisorii de ceapa si feliile de ardei iute. Se amesteca.

Se incinge uleiul intr-o cratita, sau wok. Se rupe aluatul bucati cu mainile; bucatile nu trebuie sa fie omogene ca forma sau dimensiuni, dar nu depasiti dimensiunea unei nuci. Se prajesc bulgarasii de ceapa si aluat cateva minute, intorcandu-i ca sa se rumeneasca uniform.
Pyaz ke pakore
Se servesc cu un chutney ori alt sos picant si, eventual, cu paine indiana.

Nota:
Reteta contine cateva mirodenii greu de gasit la noi: ajwain, chimion negru, asafoetida, frunze uscate de schinduf (atentie, nu confundati cu schinduc), curcuma. Aceste mirodenii se gasesc uneori in Bucuresti magazine specializate, ca Bacania Veche, Ki-Life, Magazinul de mirodenii… poate si in alte locuri pe care nu le stiu eu. Nu se gasesc insa intotdeauna. Exista insa solutii pentru inlocuirea lor.
Inlocuiti ajwain-ul si chimionul negru cu chimion simplu. Daca nu aveti nici chimion, folositi chimen.
Inlocuiti frunzele uscate de schinduf cu seminte de schinduf, macinate fin.
Daca nu aveti asafoetida, omiteti-o pur si simplu. La fel si curcuma.
Desigur, toate aceste inlocuiri vor afecta aroma si gustul retetei, chiar si culoarea preparatului, in sensul ca il vor face nu mai putin gustos, ci doar diferit; pakorele vor fi insa tot delicioase.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Pyaz ke pakore
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare: