Pyaz ke pakore

Pokora, pakoda sau bhajia sunt diversele denumiri sub care sunt cunoscute aceste gustari. La origine indiene, ele s-au raspandit in intreaga Asie de sud. Denumirea “pakora” provine din sanscrita, “pakvavata”, un cuvant compus, in care “pakva” inseamna “gatit”, iar “vataka” denumeste un fel de crochete din linte, prajite in ghee (unt clarificat).

Sunt convins ca acesti bulgarasi de ceapa crocanta si picanta va vor merge la suflet. Sunt o gustare excelenta si merg foarte bine cu un chutney picant si o bere rece.
Pyaz ke pakore

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4-6 portii
Timp de preparare: 10 minute + odihna
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
3 cepe, taiate solzisori
2 ardei iuti verzi, feliati subtire pe diagonala
2 ardei iuti rosii, feliati subtire pe diagonala
5 cm bucata de ghimbir, taiate firisoare
500 g faina de naut
1 lingurita de boia iute
1 lingurita de garam masala
1 lingurita de curcuma
1 lingurita de seminte de ajwain
1 lingurita de chimion negru
1/2 lingurita de asafoetida
2 lingurite de frunze uscate de schinduf, tocate marunt
sare
piper negru, proaspat macinat
ulei, pentru prajit
chutney, sau un sos picant, pentru servit (optional)
Pyaz ke pakore
Instructiuni:
Se combina faina de naut cu apa, cat sa se obtina un aluat cu consistenta ceva mai groasa ca a celui pentru clatite.

Se adauga boia, garam masala, asafoetida, sare, ajwain, piper, frunze de schinduf si curcuma si se amesteca bine. Se adauga solzisorii de ceapa si feliile de ardei iute. Se amesteca.

Se incinge uleiul intr-o cratita, sau wok. Se rupe aluatul bucati cu mainile; bucatile nu trebuie sa fie omogene ca forma sau dimensiuni, dar nu depasiti dimensiunea unei nuci. Se prajesc bulgarasii de ceapa si aluat cateva minute, intorcandu-i ca sa se rumeneasca uniform.
Pyaz ke pakore
Se servesc cu un chutney ori alt sos picant si, eventual, cu paine indiana.

Citeste si articolul →   Pilaf cu sofran si ciuperci

Nota:
Reteta contine cateva mirodenii greu de gasit la noi: ajwain, chimion negru, asafoetida, frunze uscate de schinduf (atentie, nu confundati cu schinduc), curcuma. Aceste mirodenii se gasesc uneori in Bucuresti magazine specializate, ca Bacania Veche, Ki-Life, Magazinul de mirodenii… poate si in alte locuri pe care nu le stiu eu. Nu se gasesc insa intotdeauna. Exista insa solutii pentru inlocuirea lor.
Inlocuiti ajwain-ul si chimionul negru cu chimion simplu. Daca nu aveti nici chimion, folositi chimen.
Inlocuiti frunzele uscate de schinduf cu seminte de schinduf, macinate fin.
Daca nu aveti asafoetida, omiteti-o pur si simplu. La fel si curcuma.
Desigur, toate aceste inlocuiri vor afecta aroma si gustul retetei, chiar si culoarea preparatului, in sensul ca il vor face nu mai putin gustos, ci doar diferit; pakorele vor fi insa tot delicioase.

6 comentarii pe “Pyaz ke pakore

  1. Calina spune:

    Radu, am facut si eu aceasta reteta. Nu am avut mirodeniile date de tine asa ca am aplicat substituirile indicate la sfirsitul retetei. Pakorele au iesit bestiale! In mod sigur vor intra de acum in patrimoniul familiei si vor figura la toate mesele mai importante. Sunt minunate, crocante la exterior si fragede in interior si atit de pline de gust si aroma. Nu-mi vine sa cred cit de gustosi sunt ardeii iuti gatiti astfel. Imi era teama ca vor fi prea picanti dar au fost exceptionali.

    Am incercat si besan paare si au fost buni, nimic de zis, dar nu se compara cu pakorele. Multumesc mult pentru reteta!

    • Radu Popovici spune:

      @Calina: Paare sunt OK, dar pakora este si dupa parerea mea delicioasa. Imi plac si mie foarte mult si incerc sa ma abtin sa am pofta de ele zinic. 🙂
      Ma bucur ca ti-au iesit chiar si cu substituirile astea si ca ti-au placut atat de mult.

  2. cristi-j spune:

    Pe langa ca sunt si asa intr-un numar urias, pe langa ca exista cel putin vreo 10 limbi principale folosite in India, pare ca fiecare mancare indiana are cel putin cateva transcrieri in alfabetul latin.
    Ke pakore / ka pakora / pakora / pokora / pakoda / pakodi / bajji / bhajji / bhajia, si inca altele, sunt variantele sub care pot fi intalnite. Eu le stiu de pakora si cred ca e cea mai raspandita scriere.

    Pakora e termenul general sub care se aduna gustarile facute in cea mai mare parte din vegetale (intregi, bucati sau taiate marunt) dar nu numai, individual sau mai multe impreuna, acoperite sau amestecate cu un aluat umed si prajite in baie de ulei.
    Unele astfel de crochete sunt crocante, altele sunt crocante la exterior si moi la interior iar altele sunt moi.

    Din cate imi dau eu seama reteta data de tine e din sudul Indiei dar parca mai poti sa stii, toate s-au amestecat.

    Cele cu ceapa, pyaz pakora, si facute cu ceapa tocata amestecata cu aluat, mirodenii si ierburi, sunt cunoscute in vestul Indiei drept kanda bhajia. In sudul Indiei unde pakora ca termen general e inlocuit cu bhajji, doar pentru aceasta varianta pe care ai dat-o tu (ceapa tocata, faina de naut, mirodenii si ierburi) se foloseste pakora. In unele locuri bhajji sunt diferite de pakora, cantitatea de aluat fiind mai mare.

    De obicei, pe langa chutney (uneori ketchup), sunt servite cu ceai.

    Nota de la sfarsit se refera si la mine de data asta, sunt mirodenii pe care nu le-am folosit si mi s-a parut ca n-are rost sa le iau si sa stea degeaba in dulap dar cred ca e momentul sa fac aprovizionarea. Frunze de schinduf nu cred ca am vazut pana acum pe aici.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Iti pot lua eu din Bucuresti, cand mai vad. Oricum trebuie sa fac o aprovizionare, fiindca le-am terminat. Cand gatesti pentru 20 de persoane se golesc rapid toate borcanelele, pungutele etc.

      • cristi-j spune:

        Mai intai trebuie sa ma gandesc ce vreau iar apoi sunt 2 magazine deschise mai de curand si inca 2 pe care le stiu unde sunt sanse sa gasesc tot felul de chestii.
        Cand faci o astfel de aprovizionare te duci cu lista pregatita de acasa sau in magazin iei tot ce te atrage ?

        • Radu Popovici spune:

          @cristi-j: Am o lista cu chestii despre care stiu ca voi avea nevoie in viitorul foarte apropiat. Desigur, la fata locului ma mai atrag si alte ingrediente. Sau nu gasesc unele ingrediente de pe lista si trebuie sa-mi regandesc necesitatile. Oricum, iau cu mine intotdeauna mai multi bani decat cred ca am nevoie; nu se stie ce vad pe acolo. 🙂

Dă-i un răspuns lui Radu Popovici Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.