Am ajuns la concluzia ca demonstratiile culinare – stiti dvs., chestiile alea unde gatesti în fata unui public relativ restrans numeric si în care depeni toate acele minunate povesti aflate în spetele mancarii de buna calitate – mi se potrivesc.
Daca îmi aduc bine aminte, am participat deja la vreo 7-8, ultimele trei dintre ele fiind organizate de managerul de la magazinul „Biscuit” (Bd. Nicolae Balcescu nr. 26, Bucuresti), o tanara doamna pasionata de gastronomie si care da semne bune ca se pricepe la asa ceva. Adica la organizarea evenimentelor. Numele ei este Adriana Sohodoleanu, iar magazinul „Biscuit” este un mic univers interesant, în care gasesti multe condimente si amestecuri de condimente, uleiuri aromate, oteturi, sosuri, chutney-uri, vinuri, ciocolata, martipan, branzeturi, dulceturi si multe altele, printre care si carti culinare. Preturile nu sunt mici, dar nici neobrazate, sunt exact cele cuvenite unor delicatese de buna calitate.
Prima demonstratie „biscuita” s-a desfasurat în luna februarie si a avut ca tema bucataria indiana. Cea de-a doua a avut loc martea trecuta (26 aprilie 2010) si a avut ca tema salate din diverse colturi ale lumii. Modul de desfasurare a fost simplu: am povestit, am gatit cateva feluri (gatit este putin exagerat, caci magazinul nu este dotat ca o bucatarie, dar am combinat ingrediente crude cu altele gatite pe loc si cu unele gatite înainte, acasa), s-a gustat, s-a discutat, s-au pus întrebari, s-au facut glume. Oaspetii, de fiecare data în numar restrans, s-au simtit foarte bine, s-au distrat, au gustat ceva inedit, au baut un pahar de vin bun si au aflat cateva lucruri noi despre bucatareala. Totul contra unui pret modic care acopera costul ingredientelor si munca celor care au organizat si sustinut evenimentul. De altfel, o scurta relatare a primei demonstratii o gasiti aici.
Miercuri 27 aprilie 2010 am participat, tot la „Biscuit”, la un altfel de eveniment: un team building organizat de departamentul de marketing al unei mari companii din domeniul alimentar. Aici participantii au fost împartiti în echipe, fiecare echipa gatind cate o salata (diferite de cele din ziua anterioara), gustata apoi de toti colegii lor.
Rolul meu a fost sa supraveghez ca nimeni sa nu-si taie degetele, sa le povestesc una-alta despre retete si ingrediente, sa le raspund la întrebari si sa creez o atmosfera de lucru destinsa, caci oamenii venisera sa se simta bine împreuna, si nu neaparat sa învete sa gateasca. Cele 4 salate preparate de echipe, plus una preparata de mine, au fost puse pe masa alaturi de alte diverse gustari, deserturi si o selectie de vinuri.
Unde vreau sa ajung cu toata povestea aceasta si ce vreau eu sa „demonstrandum”? Gatitul chiar este distractiv si educativ. Şi este educativ într-un mod interesant si… distractiv.
Ideea managerului de la „Biscuit” pare foarte simpla. Poate ca în tarile civilizate, unde exista un public educat ceva mai numeros decat la noi, astfel de evenimente se petrec curent. Pentru Romania însa, „Biscuit” ar trebui sa fie un exemplu pentru alte magazine de delicatese, pentru importatori, pentru comercianti si chiar pentru restaurante.
Am tot boscorodit pe aici prin blog, si nu de unul singur, criticand supermarketurile dezinteresate, patronatul incompetent, scoala în degringolada, dar mai ales despre publicul needucat. Mi-am dat seama însa ca o parte a acestui public nu a avut timpul fizic si nici ocazia sa învete si ca, de fapt, îsi doreste asta. Pe langa reclama adusa magazinului, care este probabil singurul folos oarecum palpabil, caci nu cred ca aceste demonstratii sunt cine stie ce eficiente din punct de vedere financiar, „Biscuit” mai are meritul ca încearca sa schimbe ceva si ca strange în jur o comunitate interesata de gastronomie.
„Biscuit” are intentia sa ma implice lunar în cate o astfel de demonstratie, si as dori sa va invit si pe dvs. Deja vreo 2-3 cititori si-au manifestat dorinta de a participa, asa ca voi anunta din timp data, ora si tema demonstratiei, ca si pretul si modalitatea de a-l achita. Numarul de locuri este restrans, maxim 10-12 persoane, ca toti sa poata vedea si auzi cat mai bine si sa poata participa daca doresc, dand o mana de ajutor la gatit. Demonstratiile mele vor aborda bucatareala într-un mod relaxat, adica „învelit” în povestile din spatele ingredientelor si retetelor, cu umor si zambete.
Daca vreti sa sugerati anumite teme, sunteti bineveniti si promit sa iau în seama foarte serios propunerile dvs. si sa le analizez împreuna cu cei de la „Biscuit”. Sper sa ne întalnim la viitoarea demonstratie.
E clar ca nu le-am observat! Avea cateva borcanele de chutney pe care as fi vrut sa le testez (eu fac unul de ceapa pentru fripturi de iepure sau vanat), dar in acel moment eram blocata financiar pe proiectul meu. In schimb, invitatia facuta de a vedea si la etaj, modul de comportament al personalului a fost o surpriza extrem de placuta. Asa ca voi reveni la “Biscuit”.
@Elena Toma: Merita, mai ales ca este situat foarte central si nu trebuie sa ocolesti jumatate de oras ca sa ajungi la el.
Ma bucur ca acest proiect prinde un contur tot mai definit; ma bucura si colaborarea cu ” Biscuit “. In lumea destul de cenusie si incrancenata din jurul nostru este chiar de apreciat faptul ca au loc si astfel de ” happening “-uri, unde mici grupuri relationeaza…Ma bucura sincer materializarea unui proiect frumos. Felicitari si succes in continuare !
Sper ca, din cand in cand, imi vei ingadui prezenta.
PS : Am citit zilnic articolele, dar nu m-am manifestat; mea culpa ! Felicitari, in special, pentru documentarele interesante despre bere, sare, condimente ! …si scuze pentru intarziere…
@Mirela Stanescu: De ce te scuzi? Ma bucur ca citesti postarile. Imi inchipui ca nu intotdeauna ai chef si timp de comentat. 🙂
Ma bucur ca ai aplicat. La tv , nu spun nimic de termen si eu abea am vazut anuntul . Îti doresc mult, mult succes ! Poate iese ceva . Partea trista, chiar foarte trista la acest post este dublarea vocilor originale , chiar comic uneori ,dar enervant de cele mai multe ori . Din acest motiv ma uit destul de rar . În afara de “meniul zilei “, Jamie Oliver , Gordon Ramsay ,nu prea am gasit nimic de urmarit. Sa auzim numai de bine!
http://tvpaprika.hu/ro – Radu , ai aici un anunt care poate te intereseaza.Eu m-am gîndit imediat la tine si am dorit sa te anunt . Tvpaprika , acest post cauta bucatari .Nu am informatii , dar îmi doresc sa te vad din nou la tv. Cine stie…..
@miki: Stiam de el, am “aplicat” si eu la el acum vreo 3 saptamani, caci termenul limita era 30 aprilie. Oricum, multumesc ca te-ai gandit la mine.
Am fost la “Biscuit”, dar cu tinta clara de a achizitiona cate ceva pentru un concurs, dar n-a fost sa fie timp suficient ca sa ma delectez pe acolo. Mixuri de condimente putine 4-5. Dar, magazinul total diferit, prietenos desi destul de select; personal politicos, amabil, multa solicitudine fara umilinta, discret, sugestii de cunoscatori. N-am avut timp sa urc la etaj, eram contra-cronometru si nu este o locatie de acest gen. Mi-as fi dorit sa te vad desfasurandu-te in acel spatiu aproape intim. Un weekend placut!
@Elena Toma: Mixuri de condimente sunt peste 15-20, poate nu ai apucat sa le observi, caci sunt tot felul de borcanele mici si pungute; rapid, din memorie: 2 feluri de ras-el-hanout, 2 amestecuri pentru tajine, massaleh, 7 piperuri, 9 piperuri, african heat, 5 arome, herbes de Provence, baharat etc. Ai dreptate cu magazinul, este intim si simpatic. Eu abia astept sa ne cunoastem, asa ca sper sa poti veni la urmatorul eveniment.
ma bucur, Radu, ca ai ocazia sa faci ce-ti place si ca te simti in largul tau!
iti doresc cat mai multe astfel de senzatii/evenimente!
@Cristi: Asa sa fie! 🙂
Va felicit si daca aveti si in vorba aceeasi lejeritate ca in scris sunt sigur ca va captivati auditoriul. Pacat ca stau atat de departe de Bucuresti, as fi venit sa va vad cu mare placere.
@Adrian Stefan: Si mie mi-ar fi placut sa ne cunoastem. Cine stie, poate ajung eu candva la dvs. in oras. 🙂
adevarul e ca ti se potrivesc. eu te-am vazut live intr-una singura dar m-ai convins din primul minut 🙂
@Adi Hadean: Multumesc, Adi! 🙂
Interesanta ideea, Radu! Sper sa ajung si eu la una din demonstratii 🙂
@Sabina: Te astept cu mare placere! 🙂
N-am mai comentat de mult, dar te-am urmarit aproape zilnic. Ideea mi se pare si mie foarte buna. Ne poti spune si cam care este nivelul costurilor pentru fiecare participant?
@andra: Ma cam deranjeaza acel “aproape“. De ce nu chiar zilnic? 🙂 Despre pret nu stiu cifrele exacte, dar pot sa spun ca se incadreaza undeva pe la 70-80 lei.
Mi se pare o idee minunata sa petreci cateva 2-3 ore ascultand lucruri interesante si gustand ceva deosebit. Faptul ca sunt doar 10-12 persoane de fata face ca toata lumea sa se simta mai bine implicata si mai bagata in seama. 🙂 Eu as fi interesata.
@simina: O sa anunt totul din timp, ca sa te poti inscrie.
Revin, caci vroiam sa propun si o posibila tema pentru demonstratiile tale. Daca magazinul comercializeaza amestecuri de condimente si uleiuri aromate, ar fi interesant sa prezinti amestecurile (uleiurile) respective, eventual sa le si prepari in fata auditoriului, dupa care sa le dai sa guste un preparat care foloseste acel amestec, adica ceva ce poti gati acasa si reincalzi la fata locului, sau chiar ceva ce se poate incropi pe loc, cum sunt salatele (in cazul uleiurilor).
Toti cei din poze par fericiti, asa ca este sigur ca s-au simtit bine. Dupa cum imbini tu gastronomia cu istorie, calatorii, etnologie, nutritie, cred ca iese un amalgam foarte interesant. Pacat ca in Romania este situatia pe care o cunoastem cu totii, altfel ai putea sa castigi bine cu astfel de demonstratii. Voi fi in Romania intre 8 si 15 iunie. Poate nimeresc o demonstratie de a ta la Biscuit. Mi-ar placea sa fiu in public.
@memphis: Stabilirea datei nu depinde numai de mine si nici nu cred ca va fi o data fixa in fiecare luna. Mai degraba ceva ca a treia miercuri a lunii, sau a doua marti etc. Ideea ta de demonstratie mi se pare buna si o retin. De fapt, la prima dintre ele, vorbesc de cele de la Biscuit, cam asa a si fost. Am prezentat garam masala.