Am ajuns la concluzia că demonstraţiile culinare – ştiţi dvs., chestiile alea unde găteşti în faţa unui public relativ restrâns numeric şi în care depeni toate acele minunate poveşti aflate în spetele mâncării de bună calitate – mi se potrivesc.

Dacă îmi aduc bine aminte, am participat deja la vreo 7-8, ultimele trei dintre ele fiind organizate de managerul de la magazinul „Biscuit” (Bd. Nicolae Bălcescu nr. 26, Bucureşti), o tânără doamnă pasionată de gastronomie şi care dă semne bune că se pricepe la aşa ceva. Adică la organizarea evenimentelor. Numele ei este Adriana Sohodoleanu, iar magazinul „Biscuit” este un mic univers interesant, în care găseşti multe condimente şi amestecuri de condimente, uleiuri aromate, oţeturi, sosuri, chutney-uri, vinuri, ciocolată, marţipan, brânzeturi, dulceţuri şi multe altele, printre care şi cărţi culinare. Preţurile nu sunt mici, dar nici neobrăzate, sunt exact cele cuvenite unor delicatese de bună calitate.

Prima demonstraţie „biscuită” s-a desfăşurat în luna februarie şi a avut ca temă bucătăria indiană. Cea de-a doua a avut loc marţea trecută (26 aprilie 2010) şi a avut ca temă salate din diverse colţuri ale lumii. Modul de desfăşurare a fost simplu: am povestit, am gătit câteva feluri (gătit este puţin exagerat, căci magazinul nu este dotat ca o bucătărie, dar am combinat ingrediente crude cu altele gătite pe loc şi cu unele gătite înainte, acasă), s-a gustat, s-a discutat, s-au pus întrebări, s-au făcut glume. Oaspeţii, de fiecare dată în număr restrâns, s-au simţit foarte bine, s-au distrat, au gustat ceva inedit, au băut un pahar de vin bun şi au aflat câteva lucruri noi despre bucătăreală. Totul contra unui preţ modic care acoperă costul ingredientelor şi munca celor care au organizat şi susţinut evenimentul. De altfel, o scurtă relatare a primei demonstraţii o găsiţi aici.

Miercuri 27 aprilie 2010 am participat, tot la „Biscuit”, la un altfel de eveniment: un team building organizat de departamentul de marketing al unei mari companii din domeniul alimentar. Aici participanţii au fost împărţiţi în echipe, fiecare echipă gătind câte o salată (diferite de cele din ziua anterioară), gustată apoi de toţi colegii lor.
Team building la "Biscuit"
Rolul meu a fost să supraveghez ca nimeni să nu-şi taie degetele, să le povestesc una-alta despre reţete şi ingrediente, să le răspund la întrebări şi să creez o atmosferă de lucru destinsă, căci oamenii veniseră să se simtă bine împreună, şi nu neapărat să înveţe să gătească. Cele 4 salate preparate de echipe, plus una preparată de mine, au fost puse pe masă alături de alte diverse gustări, deserturi şi o selecţie de vinuri.
Team building la "Biscuit"
Unde vreau să ajung cu toată povestea aceasta şi ce vreau eu să „demonstrandum”? Gătitul chiar este distractiv şi educativ. Şi este educativ într-un mod interesant şi… distractiv.
Team building la "Biscuit"
Ideea managerului de la „Biscuit” pare foarte simplă. Poate că în ţările civilizate, unde există un public educat ceva mai numeros decât la noi, astfel de evenimente se petrec curent. Pentru România însă, „Biscuit” ar trebui să fie un exemplu pentru alte magazine de delicatese, pentru importatori, pentru comercianţi şi chiar pentru restaurante.
Team building la "Biscuit"
Am tot boscorodit pe aici prin blog, şi nu de unul singur, criticând supermarketurile dezinteresate, patronatul incompetent, şcoala în degringoladă, dar mai ales despre publicul needucat. Mi-am dat seama însă că o parte a acestui public nu a avut timpul fizic şi nici ocazia să înveţe şi că, de fapt, îşi doreşte asta. Pe lângă reclama adusă magazinului, care este probabil singurul folos oarecum palpabil, căci nu cred că aceste demonstraţii sunt cine ştie ce eficiente din punct de vedere financiar, „Biscuit” mai are meritul că încearcă să schimbe ceva şi că strânge în jur o comunitate interesată de gastronomie.
Team building la "Biscuit"
„Biscuit” are intenţia să mă implice lunar în câte o astfel de demonstraţie, şi aş dori să vă invit şi pe dvs. Deja vreo 2-3 cititori şi-au manifestat dorinţa de a participa, aşa că voi anunţa din timp data, ora şi tema demonstraţiei, ca şi preţul şi modalitatea de a-l achita. Numărul de locuri este restrâns, maxim 10-12 persoane, ca toţi să poată vedea şi auzi cât mai bine şi să poată participa dacă doresc, dând o mână de ajutor la gătit. Demonstraţiile mele vor aborda bucătăreala într-un mod relaxat, adică „învelit” în poveştile din spatele ingredientelor şi reţetelor, cu umor şi zâmbete.
Team building la "Biscuit"
Dacă vreţi să sugeraţi anumite teme, sunteţi bineveniţi şi promit să iau în seamă foarte serios propunerile dvs. şi să le analizez împreună cu cei de la „Biscuit”. Sper să ne întâlnim la viitoarea demonstraţie.