Quod erat demonstratum

Am ajuns la concluzia că demonstraţiile culinare – ştiţi dvs., chestiile alea unde găteşti în faţa unui public relativ restrâns numeric şi în care depeni toate acele minunate poveşti aflate în spetele mâncării de bună calitate – mi se potrivesc.

Dacă îmi aduc bine aminte, am participat deja la vreo 7-8, ultimele trei dintre ele fiind organizate de managerul de la magazinul „Biscuit” (Bd. Nicolae Bălcescu nr. 26, Bucureşti), o tânără doamnă pasionată de gastronomie şi care dă semne bune că se pricepe la aşa ceva. Adică la organizarea evenimentelor. Numele ei este Adriana Sohodoleanu, iar magazinul „Biscuit” este un mic univers interesant, în care găseşti multe condimente şi amestecuri de condimente, uleiuri aromate, oţeturi, sosuri, chutney-uri, vinuri, ciocolată, marţipan, brânzeturi, dulceţuri şi multe altele, printre care şi cărţi culinare. Preţurile nu sunt mici, dar nici neobrăzate, sunt exact cele cuvenite unor delicatese de bună calitate.

Prima demonstraţie „biscuită” s-a desfăşurat în luna februarie şi a avut ca temă bucătăria indiană. Cea de-a doua a avut loc marţea trecută (26 aprilie 2010) şi a avut ca temă salate din diverse colţuri ale lumii. Modul de desfăşurare a fost simplu: am povestit, am gătit câteva feluri (gătit este puţin exagerat, căci magazinul nu este dotat ca o bucătărie, dar am combinat ingrediente crude cu altele gătite pe loc şi cu unele gătite înainte, acasă), s-a gustat, s-a discutat, s-au pus întrebări, s-au făcut glume. Oaspeţii, de fiecare dată în număr restrâns, s-au simţit foarte bine, s-au distrat, au gustat ceva inedit, au băut un pahar de vin bun şi au aflat câteva lucruri noi despre bucătăreală. Totul contra unui preţ modic care acoperă costul ingredientelor şi munca celor care au organizat şi susţinut evenimentul. De altfel, o scurtă relatare a primei demonstraţii o găsiţi aici.

Citeste si articolul →   Supa de pui cu lapte de cocos

Miercuri 27 aprilie 2010 am participat, tot la „Biscuit”, la un altfel de eveniment: un team building organizat de departamentul de marketing al unei mari companii din domeniul alimentar. Aici participanţii au fost împărţiţi în echipe, fiecare echipă gătind câte o salată (diferite de cele din ziua anterioară), gustată apoi de toţi colegii lor.
Team building la "Biscuit"
Rolul meu a fost să supraveghez ca nimeni să nu-şi taie degetele, să le povestesc una-alta despre reţete şi ingrediente, să le răspund la întrebări şi să creez o atmosferă de lucru destinsă, căci oamenii veniseră să se simtă bine împreună, şi nu neapărat să înveţe să gătească. Cele 4 salate preparate de echipe, plus una preparată de mine, au fost puse pe masă alături de alte diverse gustări, deserturi şi o selecţie de vinuri.
Team building la "Biscuit"
Unde vreau să ajung cu toată povestea aceasta şi ce vreau eu să „demonstrandum”? Gătitul chiar este distractiv şi educativ. Şi este educativ într-un mod interesant şi… distractiv.
Team building la "Biscuit"
Ideea managerului de la „Biscuit” pare foarte simplă. Poate că în ţările civilizate, unde există un public educat ceva mai numeros decât la noi, astfel de evenimente se petrec curent. Pentru România însă, „Biscuit” ar trebui să fie un exemplu pentru alte magazine de delicatese, pentru importatori, pentru comercianţi şi chiar pentru restaurante.
Team building la "Biscuit"
Am tot boscorodit pe aici prin blog, şi nu de unul singur, criticând supermarketurile dezinteresate, patronatul incompetent, şcoala în degringoladă, dar mai ales despre publicul needucat. Mi-am dat seama însă că o parte a acestui public nu a avut timpul fizic şi nici ocazia să înveţe şi că, de fapt, îşi doreşte asta. Pe lângă reclama adusă magazinului, care este probabil singurul folos oarecum palpabil, căci nu cred că aceste demonstraţii sunt cine ştie ce eficiente din punct de vedere financiar, „Biscuit” mai are meritul că încearcă să schimbe ceva şi că strânge în jur o comunitate interesată de gastronomie.
Team building la "Biscuit"
„Biscuit” are intenţia să mă implice lunar în câte o astfel de demonstraţie, şi aş dori să vă invit şi pe dvs. Deja vreo 2-3 cititori şi-au manifestat dorinţa de a participa, aşa că voi anunţa din timp data, ora şi tema demonstraţiei, ca şi preţul şi modalitatea de a-l achita. Numărul de locuri este restrâns, maxim 10-12 persoane, ca toţi să poată vedea şi auzi cât mai bine şi să poată participa dacă doresc, dând o mână de ajutor la gătit. Demonstraţiile mele vor aborda bucătăreala într-un mod relaxat, adică „învelit” în poveştile din spatele ingredientelor şi reţetelor, cu umor şi zâmbete.
Team building la "Biscuit"
Dacă vreţi să sugeraţi anumite teme, sunteţi bineveniţi şi promit să iau în seamă foarte serios propunerile dvs. şi să le analizez împreună cu cei de la „Biscuit”. Sper să ne întâlnim la viitoarea demonstraţie.


  1. Elena Toma spune:

    E clar ca nu le-am observat! Avea cateva borcanele de chutney pe care as fi vrut sa le testez (eu fac unul de ceapa pentru fripturi de iepure sau vanat), dar in acel moment eram blocata financiar pe proiectul meu. In schimb, invitatia facuta de a vedea si la etaj, modul de comportament al personalului a fost o surpriza extrem de placuta. Asa ca voi reveni la „Biscuit”.

    • Radu Popovici spune:

      @Elena Toma: Merita, mai ales ca este situat foarte central si nu trebuie sa ocolesti jumatate de oras ca sa ajungi la el.

  2. Mirela Stanescu spune:

    Ma bucur ca acest proiect prinde un contur tot mai definit; ma bucura si colaborarea cu ” Biscuit „. In lumea destul de cenusie si incrancenata din jurul nostru este chiar de apreciat faptul ca au loc si astfel de ” happening „-uri, unde mici grupuri relationeaza…Ma bucura sincer materializarea unui proiect frumos. Felicitari si succes in continuare !
    Sper ca, din cand in cand, imi vei ingadui prezenta.
    PS : Am citit zilnic articolele, dar nu m-am manifestat; mea culpa ! Felicitari, in special, pentru documentarele interesante despre bere, sare, condimente ! …si scuze pentru intarziere…

    • Radu Popovici spune:

      @Mirela Stanescu: De ce te scuzi? Ma bucur ca citesti postarile. Imi inchipui ca nu intotdeauna ai chef si timp de comentat. 🙂

  3. miki spune:

    Mă bucur că ai aplicat. La tv , nu spun nimic de termen şi eu abea am văzut anunţul . Îţi doresc mult, mult succes ! Poate iese ceva . Partea tristă, chiar foarte tristă la acest post este dublarea vocilor originale , chiar comic uneori ,dar enervant de cele mai multe ori . Din acest motiv mă uit destul de rar . În afară de „meniul zilei „, Jamie Oliver , Gordon Ramsay ,nu prea am găsit nimic de urmărit. Să auzim numai de bine!

  4. miki spune:

    http://tvpaprika.hu/ro – Radu , ai aici un anunţ care poate te interesează.Eu m-am gîndit imediat la tine şi am dorit să te anunţ . Tvpaprika , acest post caută bucătari .Nu am informaţii , dar îmi doresc să te văd din nou la tv. Cine ştie…..

    • Radu Popovici spune:

      @miki: Stiam de el, am „aplicat” si eu la el acum vreo 3 saptamani, caci termenul limita era 30 aprilie. Oricum, multumesc ca te-ai gandit la mine.

  5. Elena Toma spune:

    Am fost la „Biscuit”, dar cu tinta clara de a achizitiona cate ceva pentru un concurs, dar n-a fost sa fie timp suficient ca sa ma delectez pe acolo. Mixuri de condimente putine 4-5. Dar, magazinul total diferit, prietenos desi destul de select; personal politicos, amabil, multa solicitudine fara umilinta, discret, sugestii de cunoscatori. N-am avut timp sa urc la etaj, eram contra-cronometru si nu este o locatie de acest gen. Mi-as fi dorit sa te vad desfasurandu-te in acel spatiu aproape intim. Un weekend placut!

    • Radu Popovici spune:

      @Elena Toma: Mixuri de condimente sunt peste 15-20, poate nu ai apucat sa le observi, caci sunt tot felul de borcanele mici si pungute; rapid, din memorie: 2 feluri de ras-el-hanout, 2 amestecuri pentru tajine, massaleh, 7 piperuri, 9 piperuri, african heat, 5 arome, herbes de Provence, baharat etc. Ai dreptate cu magazinul, este intim si simpatic. Eu abia astept sa ne cunoastem, asa ca sper sa poti veni la urmatorul eveniment.

  6. Adrian Stefan spune:

    Va felicit si daca aveti si in vorba aceeasi lejeritate ca in scris sunt sigur ca va captivati auditoriul. Pacat ca stau atat de departe de Bucuresti, as fi venit sa va vad cu mare placere.

  7. andra spune:

    N-am mai comentat de mult, dar te-am urmarit aproape zilnic. Ideea mi se pare si mie foarte buna. Ne poti spune si cam care este nivelul costurilor pentru fiecare participant?

    • Radu Popovici spune:

      @andra: Ma cam deranjeaza acel „aproape„. De ce nu chiar zilnic? 🙂 Despre pret nu stiu cifrele exacte, dar pot sa spun ca se incadreaza undeva pe la 70-80 lei.

  8. simina spune:

    Mi se pare o idee minunata sa petreci cateva 2-3 ore ascultand lucruri interesante si gustand ceva deosebit. Faptul ca sunt doar 10-12 persoane de fata face ca toata lumea sa se simta mai bine implicata si mai bagata in seama. 🙂 Eu as fi interesata.

  9. memphis spune:

    Revin, caci vroiam sa propun si o posibila tema pentru demonstratiile tale. Daca magazinul comercializeaza amestecuri de condimente si uleiuri aromate, ar fi interesant sa prezinti amestecurile (uleiurile) respective, eventual sa le si prepari in fata auditoriului, dupa care sa le dai sa guste un preparat care foloseste acel amestec, adica ceva ce poti gati acasa si reincalzi la fata locului, sau chiar ceva ce se poate incropi pe loc, cum sunt salatele (in cazul uleiurilor).

  10. memphis spune:

    Toti cei din poze par fericiti, asa ca este sigur ca s-au simtit bine. Dupa cum imbini tu gastronomia cu istorie, calatorii, etnologie, nutritie, cred ca iese un amalgam foarte interesant. Pacat ca in Romania este situatia pe care o cunoastem cu totii, altfel ai putea sa castigi bine cu astfel de demonstratii. Voi fi in Romania intre 8 si 15 iunie. Poate nimeresc o demonstratie de a ta la Biscuit. Mi-ar placea sa fiu in public.

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Stabilirea datei nu depinde numai de mine si nici nu cred ca va fi o data fixa in fiecare luna. Mai degraba ceva ca a treia miercuri a lunii, sau a doua marti etc. Ideea ta de demonstratie mi se pare buna si o retin. De fapt, la prima dintre ele, vorbesc de cele de la Biscuit, cam asa a si fost. Am prezentat garam masala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.