Aceasta reteta are si varianta video.

Iata o solutie interesanta de preparare a unei maioneze de post si pot sa va asigur ca este extrem de asemanatoare nu doar la culoare si consistenta, ci si la gust. Merge perfect cu legumele delicioase, gatite la cuptor si aromatizate cu cimbru.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: mica
Cantitate: 2-3 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
2 morcovi, taiati bucati
3 cartofi, curatati si taiati bucati
150 g radacina de telina, taiata bucati
1 lingura de suc de lamaie
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingura de boia dulce
1 lingurita de boia iute
2 lingurite de cimbru proaspat
cateva ramurele de cimbru proaspat
2 linguri de faina, sau amidon
ulei de orez
125 ml apa
1 lingurita de pasta de mustar
ulei de orez, cat este nevoie
1 catel mare de usturoi, pisat
2 castraveciori murati, tocati marunt
2-3 linguri de suc de lamaie
1 ceapa rosie, taiata fasiute
2 linguri de patrunjel proaspat, tocat

Instructiuni:
Se amesteca ceapa cu sare, piper, 2 linguri de ulei, 1 lingurita de cimbru si 1 lingura de suc de lamaie. Se lasa sa stea pana ce se prepara restul ingredientelor.

Se fierb molcom cartofii, morcovii si telina 4-5 minute, in apa cu sare. Se scurg bine. Se lasa sa se raceasca 5 minute. Se incinge cuptorul la 200 °C.

Se asaza cartofii si morcovii pe o tava, se presara cu sare, piper, boia dulce si iute. Se stropesc cu 1-2 linguri de ulei si se amesteca bine, cu mainile. Se adauga ramurelele de cimbru si se transfera tava in cuptor. Se coc radacinoasele 5-10 minute, pana ce sunt facute si rumenite.

Intre timp se amesteca cele 2 linguri faina cu un pic de apa rece, pana se desface bine, intr-o craticioara pusa pe flacara mica. Se adauga treptat restul de apa, batand continuu cu un tel. Se da in clocot molcom si se gateste 1 minut, batand ocazional, pana ce mixtura se ingroasa.
Se lasa la racit si, cand este rece, se bate adaugand ulei, la inceput picatura cu picatura, apoi mai mult. Se sareaza, se adauga mustar si suc de lamaie, apoi se amesteca bine cu usturoi ras si castraveciori tocati marunt.

Se scot legumele si se presara cu patrunjel proaspat. Se amesteca bine. Se servesc alaturi de salata de ceapa si de maioneza de post.