Radacinoase cu maioneza de post

Aceasta reteta are si varianta video.
Iata o solutie interesanta de preparare a unei maioneze de post si pot sa va asigur ca este extrem de asemanatoare nu doar la culoare si consistenta, ci si la gust. Merge perfect cu legumele delicioase, gatite la cuptor si aromatizate cu cimbru.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: mica
Cantitate: 2-3 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
2 morcovi, taiati bucati
3 cartofi, curatati si taiati bucati
150 g radacina de telina, taiata bucati
1 lingura de suc de lamaie
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingura de boia dulce
1 lingurita de boia iute
2 lingurite de cimbru proaspat
cateva ramurele de cimbru proaspat
2 linguri de faina, sau amidon
ulei de orez
125 ml apa
1 lingurita de pasta de mustar
ulei de orez, cat este nevoie
1 catel mare de usturoi, pisat
2 castraveciori murati, tocati marunt
2-3 linguri de suc de lamaie
1 ceapa rosie, taiata fasiute
2 linguri de patrunjel proaspat, tocat
Instructiuni:
Se amesteca ceapa cu sare, piper, 2 linguri de ulei, 1 lingurita de cimbru si 1 lingura de suc de lamaie. Se lasa sa stea pana ce se prepara restul ingredientelor.
Se fierb molcom cartofii, morcovii si telina 4-5 minute, in apa cu sare. Se scurg bine. Se lasa sa se raceasca 5 minute. Se incinge cuptorul la 200 °C.
Se asaza cartofii si morcovii pe o tava, se presara cu sare, piper, boia dulce si iute. Se stropesc cu 1-2 linguri de ulei si se amesteca bine, cu mainile. Se adauga ramurelele de cimbru si se transfera tava in cuptor. Se coc radacinoasele 5-10 minute, pana ce sunt facute si rumenite.
Intre timp se amesteca cele 2 linguri faina cu un pic de apa rece, pana se desface bine, intr-o craticioara pusa pe flacara mica. Se adauga treptat restul de apa, batand continuu cu un tel. Se da in clocot molcom si se gateste 1 minut, batand ocazional, pana ce mixtura se ingroasa.
Se lasa la racit si, cand este rece, se bate adaugand ulei, la inceput picatura cu picatura, apoi mai mult. Se sareaza, se adauga mustar si suc de lamaie, apoi se amesteca bine cu usturoi ras si castraveciori tocati marunt.
Se scot legumele si se presara cu patrunjel proaspat. Se amesteca bine. Se servesc alaturi de salata de ceapa si de maioneza de post.


6 comentarii pe “Radacinoase cu maioneza de post

  1. Claudia spune:

    Cu siguranta legumele sunt gustoase, eu pregatesc cartofi la cuptor aromati cu aceleasi mirodenii (uneori mai pun si praf de usturoi, iar cimbrul este preferatul meu).
    Ceapa o asezonam cu otet dar este mai putin acida cu lamaie, iar maioneza cu castraveti murati este un deliciu (cu acest amestec fac oua umplute 😉 ).
    Impreuna nu am mancat aceste bucate, dar trebuie incercat!
    Am vazut atatea variante de maioneza de post, am facut 2 dintre ele si au dat gres :(. Fiind atat de laudata o voi incerca si pe aceasta. Sotul meu consuma rar maioneza avand o sensibilitate cu ficatul, asa ii pot oferi o alternativa light.

    • Radu Popovici spune:

      @Claudia: Varianta aceasta de maioneza functioneaza bine. Nu stiu cat de bine se pastreaza daca o faci in cantitate mai mare, dar as garanta pentru 2-3 zile, daca o pastrezi intr-un recipient inchis ermetic.

  2. Flyingroo spune:

    Mmm, coleasa batuta cu ulei si mirodenii si iese maioneza de post – cred ca asta e una dintre cele mai faine idei cu care ai venit pana acum! Banuiesc ca iese mai fina cu amidon decat cu faina.
    Imi place sa pregatesc in acest mod ceapa care merge in toate salatele, e mai putin „aspra” in acest mod.
    As zice, ca sa nu mai fie asa „grea” in carbohidrati, ca se pot adauga si vegetale mai putin „fainoase” ca pastarnac, napi, cartof dulce, florete de conopida si chiar ciupercute.
    O sa o incerc cat de curand, ma intriga mai ales maioneza!

    • Radu Popovici spune:

      @Flyingroo: Am facut vreo cateva experiente pana am ajuns la metoda din reteta. Este cea mai simpla si a dat cel mai bun rezultat. Cu amidon iese la fel de bine, nu este vreo diferenta de consistenta sau textura.
      Nu are asa multi carbohidrati, doar cartofii si faina sunt surse mai „grele… am ales vegetalele ca sa aiba cam acelasi timp de gatit”si culori cat de cat atragatoare.

    • Radu Popovici spune:

      @andra: Iese foarte bine, nici macar nu-ti poti da seama ca nu contine oua. Abia astept sa-mi spui ce parere ti-a facut. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.