Aceasta reteta are si varianta video.
Vara incepe sa dea semne de oboseala, asa ca m-am gandit sa va dau sansa sa profitati de o salata racoroasa, preparata din iaurt, menta si castraveti. Variante ale acestei retete se gasesc raspandite din India pana in Grecia, trecand prin Iran, Turcia, Liban si Siria. Varianta indiana isi datoreaza culoarea micii cantitati de curcuma.
Inrudita cu aceasta retea, este reteta turceasca de supa rece de castraveti cu iaurt, numita Cacik.
Bucatarie: indiana
Cantitate: 2-4 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 10 minute plus racire
Timp de gatit: 0
Ingrediente:
200 g iaurt gros de oaie si bivolita
2 castraveti medii
1 lingura de ulei aromat (ulei de mustar, ulei de floarea-soarelui aromat cu sofran sau cu ardei iute, ulei de masline), optional
2 catei de usturoi, rasi
1 lingurita de seminte de chimion, macinate
1 lingurita de boabe de coriandru, macinate
1 lingurita de curcuma, macinata
1 legatura de menta proaspata, tocata
sare
piper negru, proaspat macinat
Instructiuni:
Se decojesc castravetii si se taie in jumatate, pe lungime. Se scobesc semintele, apoi se feliaza miezul. Se obtin felii in forma de semiluna.
Se scurge iaurtul de apa si se amesteca, intr-un castron, cu restul ingredientelor. Se acopera castronul si se pune in frigider, minim 1 ora, ca aromele sa se dezvolte.
Amatorii de de mancare indiana nu pot concepe un curry foarte iute fara a-i pune alaturi raita cu castraveti. Aceasta salata racoritoare reprezinta o garnitura perfecta pentru multe dintre condimentatele mancaruri indiene.
@Virgiliu: Ai dreptate, dar… depinde. Eu sunt amator de mancare indiana si, oricat ar fi de iute un curry, nu mananc raita langa el. Imi plac mai mult ambele separat. 🙂
A iesit grozav. Am pus in plus fata de reteta ta si niste suc de lime, in schimb n-am pus curcuma. A iesit foarte bine.
@Raluca: Curcuma este spectaculoasa coloristic, aroma nu prea are, iar gust mai de loc. Este insa un exceptional conservant, cu actiune antibacteriala dezinfectanta si antifungica.
Am fost in India si cred ca am mancat cel putin 30 de raite. Pe caldurile alea altceva nu prea intra la pranz. De altfel ei cam asta mananca zi de zi: orez si raita.
In general aveau o raita simpla, doar iaurt si mirodenii sau asta cu legume (rosii, castravete, cred ca si ceapa verde), sau doar cu castravete.
O sa fac acum duminica o masa indiana si am luat retetele de aici de pe blog. Mi s-au parut cele mai corecte comparativ cu ce am mai citit pe net. O sa fac Pui Tandoori, Orez si Raita. As fi facut si un lassi, dar nu am blender 🙂
@Raluca: Si eu am facut multe variante de raita (de fapt, acest tip de salata pe baza de iaurt cu legume, ierburi aromate si mirodenii exista in Balcani, toata Mediterana si Asia Centrala, din Bulgaria pana in Pakistan), mi se pare una dintre salatele care, pentru gustul meu, merg mancate oricand, nu doar atunci cand este cald. Mi se par, pur si simplu, geniale.
Poti face lassi si fara blender, daca pisezi mirodeniile bine. Mie imi plac variantele ne-dulci. 🙂
Raita este potrivita pentru zilele toride ce vor urma !!!
@mihaelar63: Asa este. Dar nu numai atat, chiar este foarte gustoasa oricand, mai ales alaturi sau dupa ceva picant si iute.
Conform blogului acelei tanti care nu va concura la vreun concurs de miss, o varianta a acestei retete este sa folosim in locul celor doi castraveti un amestec format dintr-un castravete, o rosie curatata de seminte si o jumatate de ardei rosu curatat si el de seminte si taiate cubulete.
@mihai2206: Bucataria este creativa, se pot face mai multe variante pentru oricare reteta. Totusi, Raita traditionala, cea de baza, nu se face decat cu castraveti. Normal ca poti adauga si alte legume, n-are cum sa fie rea la gust.