Aceasta reteta are si varianta video.

Vara incepe sa dea semne de oboseala, asa ca m-am gandit sa va dau sansa sa profitati de o salata racoroasa, preparata din iaurt, menta si castraveti. Variante ale acestei retete se gasesc raspandite din India pana in Grecia, trecand prin Iran, Turcia, Liban si Siria. Varianta indiana isi datoreaza culoarea micii cantitati de curcuma.

Inrudita cu aceasta retea, este reteta turceasca de supa rece de castraveti cu iaurt, numita Cacik.

Bucatarie: indiana
Cantitate: 2-4 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 10 minute plus racire
Timp de gatit: 0

Ingrediente:
200 g iaurt gros de oaie si bivolita
2 castraveti medii
1 lingura de ulei aromat (ulei de mustar, ulei de floarea-soarelui aromat cu sofran sau cu ardei iute, ulei de masline), optional
2 catei de usturoi, rasi
1 lingurita de seminte de chimion, macinate
1 lingurita de boabe de coriandru, macinate
1 lingurita de curcuma, macinata
1 legatura de menta proaspata, tocata
sare
piper negru, proaspat macinat

Instructiuni:
Se decojesc castravetii si se taie in jumatate, pe lungime. Se scobesc semintele, apoi se feliaza miezul. Se obtin felii in forma de semiluna.
Se scurge iaurtul de apa si se amesteca, intr-un castron, cu restul ingredientelor. Se acopera castronul si se pune in frigider, minim 1 ora, ca aromele sa se dezvolte.