Rasgulla este un desert pe baza de branza si sirop dulce si aromat, popular in subcontinentul indian, mai ales in statele Odisha – de unde este si originar – si Bengalul de Vest. Este o reteta veche de cel putin cateva sute de ani si foloseste bile, preparate dintr-un aluat din branza de casa si faina, gatite intr-un sirop aromat.
Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 16 bucati
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
2 litri de lapte 3,5% grasime
5 linguri de suc de lamaie
12 cuburi de gheata
3 linguri de faina
500 g zahar
1/4 lingurita de fire de sofran
2 linguri de apa de trandafiri
2 lingurite de apa de menta (optional)
frunze proaspete de menta, pentru ornat
Instructiuni:
Se da laptele in clocot molcom, intr-o oala. Se face flacara mica de tot, se adauga sucul de lamaie si se amesteca. Atunci cand zerul se separa bine de cheaguri, se ia oala de pe foc.
Se adauga cuburile de gheata si se amesteca bine (acestea vor pastra branza moale si vor stopa continuarea inchegarii).
Se strecoara mixtura printro- sita fina, captusita cu tifon. Se spala bine branza strecurata, pentru a indeparta orice urma de suc de lamaie. Se stoarce apoi excesul de apa.
Se transfera branza intr-un castron; in acest stadiu are aspectul unor firimituri.
Se adauga faina si se framanta mixtura bine de tot circa 8-10 minute, pana capata aspectul unui aluat moale si omogen. Am vazut mai multe variante de reteta fara faina si la fel de multe cu faina, asa ca puteti incerca s-o omiteti.
Se modeleaza din aluat bile de dimensiunea unei nuci, sau cat de mari doriti.
Se adauga apa intr-o oala sub presiune, se adauga zaharul si se da in clocot. Se amesteca pana ce zaharul se dizolva.
Atunci cand siropul fierbe, se adauga bilele de branza, una cate una. Se inchide oala si se gatesc bilele pana ce se aude primul fluierat al aburului. Acesta este semnalul ca mai aveti doar 5 minute de fiert.
Se stinge flacara si se lasa ca aburul sa se elibereze singur. Se deschide oala – bilele trebuie sa-si fi dublat volumul.
Se infuzeaza sofranul in 2-3 linguri de sirop, apoi mixtura se adauga la siropul din oala. Se adauga in sirop apa de trandafiri si cea de menta si se amesteca cu grija.
Se lasa rasgullele sa stea in sirop pana ce totul se raceste, ca sa absoarba cat mai mult din arome.
Se servesc rasgullele la temperatura camerei, sau reci, ornate cu frunze de menta.
Nota:
O alta varianta de servire este cu fistic tocat grosier, presarat peste rasgulle.
Siropul se poate aromatiza si altfel, doar cu cardamom verde, de exemplu. Puteti improviza si cu vanilie, scortisoara, coaja rasa de lamaie sau limeta, sau combinatii ale acestora.
Nu incercati sa folositi branza de vaci din comert. Eu am facut-o si am regretat timpul pierdut. Cea degresata nu mentine integritatea bilelor la fiert, cea grasa contine si ea prea multa apa si nu reuseste sa lege bilele. Cu adaus de ou, forma bilelor se mentine, dar nu cresc prea mult si nici nu sunt pufoase.
Dati-va osteneala sa preparati singuri branza, caci este ingredientul cheie al retetei.
Cu laptele din comert, fie el si 3,5% grasime, nu am reusit sa obtin cel mai bun rezultat. Poate nu l-am scurs de zer cat a trebuit, fiindca aluatul meu a fost relativ umed si am avut dificultati in a modela bilele; mi se lipeau de maini, orice as fi facut, asa ca formele lor sunt oarecum bulbucate si mai neregulate.