Iata o noua reteta extrem de simpla, dar care da rezultate spectaculoase. Am introdus-o, impreuna cu Costel Clipescu, in meniul restaurantului „Casa cu Tei” din Craiova, si se bucura de mare succes.


Bucatarie: greceasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 4 ore

Ingrediente:
4 rasoale de miel, circa 1,5 kg in total
sare
piper negru, proaspat macinat
6-8 catei de usturoi, pisati
2 linguri de boia dulce
2-3 linguri de ulei de masline
2 linguri de vin alb
2 linguri de suc de lamaie
2 linguri de frunzulite proaspete de rozmarin, tocate marunt
ulei de masline extra virgin
felii de lamaie, pentru servit

Instructiuni:
Se combina intr-un castronel uleiul cu vin, usturoi, sare, piper, boia, usturoi si rozmarin. Se freaca rasoalele cu marinada obtinuta, se asaza intr-un castron mare, se acopera cu folie de plastic si se lasa la marinat, in frigider, cel mai bine peste noapte (minim 3 ore).

Se incinge cuptorul la 180 °C. Se transfera rasoalele intr-un vas termorezistent, cu pereti inalti (puteti folosi si o forma de cozonac, de dimensiune potrivita), se adauga langa ele 2 fire de rozmarin, se acopera vasul cu folie metalica si se coc 3-4 ore, sau pana cand rasoalele sunt foarte fragede.
Daca este nevoie, in ultimele 5-10 minute ale timpului de gatit, indepartati folia metalica astfel ca rasoalele sa se rumeneasca dupa preferinta dvs.

Se servesc rasoalele stropite cu ulei de masline, alaturi de cartofi prajiti, piure sau cartofi cu rozmarin, o felie de lamaie rumenita pe gratar (sau o salata verde cu lamaie) si un pahar cu Merlot sau Cabernet Sauvignon.

Nota:
Daca nu se mananca toate rasoalele si doriti sa le reincalziti, puneti-le intr-un vas de sticla sau portelan, impreuna cu putina grasime lasata la gatit (eventual si cu putin ulei de masline), 1-2 catei de usturoi feliati subtire si o crenguta de rozmarin. Acoperiti vasul cu folie de plastic si incalziti rasoalele la microunde, circa 4 minute, sau pana ce sunt fierbinti.