Va prezint astazi una dintre retetele gatite cu ceva timp in urma, cand era mai racoare afara, si profit de ocazie sa ma laud din nou cu gratarul meu Ascona 570MX. De data aceasta vreau sa va povestesc despre modul in care se poate da aroma suplimentara bucatelor folosind placutele de lemn aromat care se pot cumpara de la campinggrill.ro.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 15 minute + infuzare + incingere + odihna
Ingrediente:
2 piepti de rata, curatati de grasimea in exces
300 ml vin rosu
coaja taiata fasii de la 1 portocala
sucul de la 2 portocale
4 stelute de anason
2 rulouri de scortisoara
4 fire de rozmarin
8 boabe de piper
2 foi de dafin
8 boabe de ienibahar
sare
piper negru, proaspat macinat
2 linguri de amestec “ras-el-hanout”
2 linguri de frunze proaspete de rozmarin, tocate
2 fire de rozmatin
4 cartofi maricei, curatati de coaja si taiati rondele de 6 mm grosime
1 lingura de ulei de masline
crengute de rozmarin, pentru ornat
Instructiuni:
Se prepara mai intai o infuzie de vin aromat, in care urmeaza sa se lasa la inmuiat, cu o seara inainte, placutele de cedru. Asadar, se pun intr-o cratita mica, vinul, sucul de portocale, anasonul stelat, fasiile de coaja de portocala, scortisoara, piperul, ienibaharul, rozmarinul si dafinul. Se da mixtura in clocot, se stinge flacara si se lasa sa se raceasca. Se asaza placutele de cedru intr-un vas mare, se toarna peste ele mixtura de vin (se completeaza cu apa daca este nevoie, caci placutele trebuie sa fie acoperite de lichid) si se lasa la marinat peste noapte.
Se incinge gratarul Ascona 570 MX minim10 minute, cu arzatoarele date la maxim, cu capacul coborat. Intre timp se spala pieptii si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie, ca sa fie cat mai uscati. Se cresteaza in crucis pielea lor, cu grija ca taietura sa nu treaca dincolo de ea si sa cresteze in carne; se sareaza, se pipereaza si se presara uniform cu amestecul “ras-el-hanout”. Se freaca bine, ca mirodeniile sa adere la piepti.
Se ung cartofii cu ulei si se presara cu sare, piper si rozmarin tocat.
Se asaza placutele de cedru, scoase din mixtura de vin, pe grilaj. Se coboara capacul si se lasa 3 minute, la temperatura mare. Se asaza apoi pieptii pe placutele de cedru, peste ele se asaza crengute de rozmarin, iar alaturi, pe grilaj, se asaza rondelele de cartofi. Se gatesc pieptii la foc mediu, cu capacul coborat, circa 15 minute, sau pana ce ating in interior 58-60 °C. Se scot cartofii pe un platou, iar pieptii pe un altul.
Daca este nevoie de o rumenire suplimentara a pieptilor, pe partea cu piele, se face aceasta folosind un arzator cu butelie; o sa aveti ocazia sa castigati un astfel de arzator la una dintre editiile viitoare a consursului “Ai comentarii, ai premii!”.
Se odihnesc apoi pieptii de rata 5 minute, acoperiti lejer cu folie de aluminiu, dupa care se feliaza oblic.
Se servesc feliile de carne presarate cu frunze de rozmarin, alaturi de rondele de cartofi, totul stropit cu ulei de masline extra virgin si presarat cu sare cu cristale mari.
Sfat:
Este bine sa va organizati astfel incat sa lasati cartofii sa se gateasca si in timp ce carnea se odihneste. Vor fi fierbinti si vor compensa usoara racire a carnii, care se petrece in timpul odihnei.
Observatii:
Placutele de cedru, bine inmuiate in lcihid au urmatoarele efecte:
– placutele umede se ard partial, dand o aroma de afumat combinata cu cea proprie a varietatii de lemn din care sunt fabricate
– placutele de lemn elimina, sub forma de aburi aromati, lichidul absorbit, ceea ce confera alimentelor aroma suplimentara
– aburul eliminat de placute ajuta la gatirea uniforma a alimentelor, sub capacul gratarului; alimentele nu mai trebuiesc sa fie intoarse.
– daca placutele sunt subtiri, sun 1 cm grosime, se pot folosi, in principiu, doar o data, maxim de doua ori, caci se ard: daca sunt mai groase, 1,5-2 cm, se pot folosi de 3-4 ori. Dupa folosire se spala frecandu-le bine cu apa calduta; nu se folosesc detergenti. Se scurg apoi de apa si se lasa la uscat, sub o greutate, ca sa nu se curbeze (lucru valabil mai mult la placutele subtiri)
Tot eu, pentru ca am vazut cat sunt de cascata. Vazusem 27 comentarii, dar nu vazusem si ca sunt 3 pagini cu ele. Asa ca am gasit raspunsul cautat. Ma bucur ca se poate prepara si in cuptor. Va multumesc, Nicoleta Grofova.
@nicopopa: Ma bucur ca ati inceput sa comentati si va urez spor la gatit. 🙂
Imi plac articolele dvs, va citesc insa nu comentez in general pe site-uri. De ce? Nu stiu, dar in ultima vreme parca am inceput sa imi mai fac curaj :). Imi place aceasta reteta, la noi se mananca rata si m-ar interesa sa o prepar in acest mod, dar intrebarea este daca se poate adapta cumva la cuptorul nostru traditional, sau poate facuta pe gril, adica pun placuta in grill si asa pregatesc. Nu stiu, nu cred ca merge. Sper, eu dar sper degeaba. Cu toate acestea astept raspunsul dvs cu interes. Toate cele bune, Nico
Bine, bine, fie!
@Corina: Pentru must punem deoparte o pastrama de oaie, o marinam si o grataruim; asa, ca sa fie pace intre noi. 🙂
Ha,ha,ha, ala e accesibil oricand, mustul, ca leurda,doar scurta vreme!
@Corina: Asa este, dar mustul este o glumitza, nu o bautura demna de pieptul de rata afumat. Stricam pieptul pe must? Eu nu fac asta.
@Corina: Must? Nu… mult mai bine un vin ne-proaspat. 🙂
Mai spre toamna probabil, e nevoie de ceva mai mult timp langa afumatoare, poate la un must proaspat.
Gratarul ala e o mare minunatie. E de fapt un fel de cuptor multifunctional. Iar pieptul pare aromat si suculent, pacat ca nu am inca placa de cedru, dar am facut cateva dintr-un mar care s-a rupt si incerc cu ele. Cum starnesti tu oamenii sa experimenteze!
@toni, cei care fac afumaturi de casa-pasionatii de afumare, au o intreaga stiinta in folosirea unui anumit tip de lemn in functie de carnea folosita si condimentele de la bait. Se pare ca influenteaza si culoarea preparatului. Probabil majoritatea nu avem inca formati senzorii care sa simta toate detaliile astea, sunt noutati in bucataria de la noi.
@Corina: Am si eu de gand sa experimentez posibilitatile de a folosi gratarul ca afumatoare. Am avut alte lucruri in minte si inca nu a venit randul acestei operatiuni.
Doamne, arata senzational! Am gatit o data ceva somon pe placa de cedru si nu mi s-a parut ca aduce vreo aroma deosebita. Acuma ce-i drept nici nu tinusem placa in vin, o sa incerc si asa.
Imi lasa gura apa dupa cartofii aceia crocanti. Ti-au iesit chiar pe gustul meu.
Am o intrebare: nu pot sa face pieptii pe cedru si in cuptor?
@toni: Ehei, n-ai mai comentat de ceva vreme. Bine ai revenit! Poti gati reteta si in cuptor. Pui placa pe grilaj, deasupra tavii cuptorului. In ultimele 3-4 minute, poti da drumul grillului de deasupra ca sa rumenesti mai bine pielea.
Foarte fain si util gratarul. Pacat ca nu as avea unde sa il folosesc. 🙂
Pe cedru cred ca se poate gati si peste, nu? 🙂
Preparatul de astazi arata foarte bine, cartofii crocanti imi fac cu ochiul mai mult decat rata, ceea ce e si normal.
Mi-ar placea sa vad mai multe astfel de retete, cu gratar, cu placute…
@Roxana: Pe cedru se poate gati si peste, bineinteles. Dar exista si placute din lemn de cires, hickory, arin si altele. Din pacate sunt cam scumpe si nu prea se pot refolosi.
Noroc ca nu am avut timp sa deschid site-ul tau inainte de pauza de pranz. Fotografia este “agonie si extaz”. Cu ceva ani in urma am gatit rata cu portocale (piept, pulpe si aripi, restul mergand in oala pentru ciorba). Reteta ta este imbogatita cu arome de la mirodenii, pe care nu le stiam si nu le foloseam inainte, si de placa de lemn. Sa folosesti sanatos cat mai mult timp gratarul. Voi avea in vedere aceasta reteta cat de curand va trece nenorocirea asta de caldura, chiar daca nu am alta alegere decat aragazul.
P.S. “Tapas cu muschiulet de porc” a fost foarte gustos si a constituit o masa de sine statatoare.
Multumim pentru retete.
@Mirela Stanescu: Multumesc, asa am de gand, sa folosesc gratarul cat mai des. Sunt incantat de el.
Abia astept si eu sa treaca acest val canicular, pana si aerul conditionat a obosit…
Ma bucur ca ti-a placut reteta de muschiulet cu ceapa caramelizata; cam laborioasa, dar foarte gustoasa.
O minunate de mancare! Ce carne suculenta si ce bine arata si cartofii !
@timea: Este destul de usor sa reusesti un piept de rata suculent, daca stii cateva lucruri si daca esti atent. Eu m-am ajutat de un termometru pentru carne, luat tot de la campinggrill.ro.
Vad ca si tit iti plac cartofii mai “parliti”. Au fost super! 🙂
ori toata lumea stie (ceea ce m-ar mira) ori nu e nimeni interesat sa faca reteta … asa ca o sa intreb eu :
de unde faci rost de placute de cedru ?
cati cititori sunt posesori de ascona 570 ? ce pot face cei care nu-l au (inafara de a-l cumpara … hehehe) ?
lumea (in general) mananca grasimea si pielea sau nu ?
dupa blogul cu cele mai multe retete de orez si creveti ai de gand sa mergi pe acelasi drum si cu rata ? si chinezii au destule retete cu rata, poti merge si pe partea aia.
ce s-a intamplat, ai uitat cartofii pe gratar, este ? hehehe
@cristi-j: – Placute de cedru sau de cires iti faci singur sau le cumperi de la campinggrill.ro. Sau din alte parti.
– Habar nu am cati cititori au gratar Ascona, ideea este ca unii si-ar putea cumpara. Eu am primit gratuit un astfel de gratar ca sa-l foloses si ca sa vorbesc despre ceea ce fac cu el. Ii recomand cu caldura, caci este un gratar excelent; isi merita banii. Cu un astfel de gratar, dupa ce te obisnuiesti putin cu el, poti tine un restaurant cu 20 de locuri.
– Cei care nu au gratar Ascona pot folosi orice alt gratar si un capac indeajuns de mare ca sa acopere alimentele. Reteta se poate gati chiar pe aragazul din bucatariile de la bloc, pe un gratar de fonta acoperit cu un capac tip cupola, asa cum au unele wok-uri.
– In general, pielea se mananca. Este crocanta si asezonata, asa ca are gust foarte bun. Probabil nu toti o mananca, unora poate nu le place grasimea, altii poate urmeaza o dieta fara grasimi.
– Nu am de gand sa detin blogul cu cele mai multe retete cu rata, desi mai am in cap cateva, si cu piept, si cu pulpe si cu rata intreaga, mai mult europene decat asiatice
– Cartofii sunt “parliti” mai tare doar la suprafata; aceasta este crocanta, pe alocuri cam arsa, dar sub ea cartofii sunt fragezi si foarte gustosi. Nu i-am uitat, asa imi plac mie, mai colorati si cu crusta crocanta, asa ca am riscat sa-i tin ceva mai mult. Daca tot experimentez…
Foarte interesante placutele astea! Rata cred ca a fost foarte aromata!
@TeoBucatar: Aroma a fost foarte complexa. Trebuie ca placutele sa fie bine inmuiate, minim 8 ore, ca sa obtii aroma.
Radu, despre gratar, sa-l folosesti cu drag si sa prepari multe bunatati, e cool sa ma exprim mai tinereste!
@maria elena: Multumesc. Ma straduiesc sa-l folosesc cat mai des si intr-un mod cat mai diversificat, caci are un excelent potential si este foarte versatil.
O minunatie de mancare! Doamne cat de bine arata. Apreciez faptul ca ai o sumedenie de condimente, pe care le combini in fel si chip pt a da savoare tuturor preparatelor tale. Despre placutele de cedru , ca sa zic, precis contribuie la obtinerea unor bucate delicioase. Recunosc ca e inedit pt mine modul tau de a prepara aceste delicii din piept de rata. Pieptul de rata, imi aminteste de viata din copilarie, intrun fel ca la tara, eu locuind la curte, pe cand mama indopa rate, iar carnea lor era moale si suculenta, sa nu mai zic de ficatul de rata, care se topea in gura si avea un gust nemaipomenit.
O adevarata nebunie de arome. Papilele mele au luat-o razna in timp ce citeam reteta. Acest gratar este o adevarata bijuterie …
@Georgiana: Gratarul este foarte meserias; singura limita este imaginatia proprietarului. 🙂
arata divin… insa marea mea problema este unde gasesc carne de rata in Bucuresti?
@Gabriela: Nu ai nicio problema. Gasesti piepti de rata in hipermarketuri: Metro, Selgros, Cora, Carrefour. Exista, langa Piata Traian, pe laterala acesteia, un magazin care vinde piepti, pulpe si rate intregi.