Am folosit la aceasta reteta o varianta de sos creol, la care am adaugat masline, ardei iute si busuioc. Si bine am facut, caci am obtinut un sos plin de gust, un pic picant, un pic sarat, cu o savoare profunda si complexa, plin de aroma superba a busuiocului.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparat: 10 minute
Timp de gatit: 27 minute

Ingrediente:
250 g ravioli
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingura de ulei de masline extra virgin
1 ceapa, tocata marunt
1 ardei gras mare, tocat marunt
1 tulpina de telina, tocata marunt
2 catei de usturoi mari, tocati marunt
1 lingurita de frunze proaspete de cimbru
1 lingura de frunze proaspete de busuioc, tocate
1 lingurita de boia dulce
1/2 ardei iute rosu, tocat foarte marunt (optional)
1 foaie de dafin
4 linguri de pasta de rosii
20 masline negre, intepate cu o furculita
150 ml fond de legume
2 lingurite de zahar
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat

Instructiuni:
Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie mare si adanca, la foc mediu. Se adauga ceapa, ardeiul gras, ardeiul iute si telina, se sareaza si se gatesc 5 minute, sau pâna ce sunt moi. Ardeiul iute este optional, doar pentru cei mai aventurosi. Se adauga usturoi si se continua 1 minut.

Se adauga cimbru, boia dulce, dafin si pasta de rosii. Se gateste mixtura 2 minute, amestecand permanent.

Se adauga fondul si maslinele, se sareaza si se pipereaza, apoi se da mixtura in clocot, la foc iute. Se face flacara mica, se acopera vasul si se mijoteaza sosul 15-20 de minute. Se ia apoi cratita de pe foc, se adauga busuiocul tocat si se amesteca.

Intre timp de fierb pastele in multa apa cu sare din belsug (circa 2 lingurite de sare/litru de apa) la foc iute, pana ce sunt al dente (de obicei 3-4 minute, dar verificati si instructiunile de pe ambalaj).
Se scurg pastele si se adauga in tigaia cu sos. Se amesteca. Se servesc pastele imediat, ornate cu busuioc proaspat.

Nota:
Bucataria creola este un stil de gatit originar din statul american Louisiana si combina influente franceze, spaniole, portugheze, italiene, africane si american-indiene, adaptate insa la alimentele locale.

Puteti incerca si cu paste simple, scurte sau lungi, ba chiar si cu Nota: Pastele mele aveau umplutura de mozzarella si rosii. Puteti insa folosi ravioli cu orice fel de umplutura. De asemenea, reteta merge bine cu orice fel de paste italienesti umplute: agnolotti, pansotti, tortelli, tortellini, tortelloni, cappelletti. Puteti incerca si cu paste simple, scurte sau lungi, ba chiar si cu manti turcesti.