Bucataria italiana imi place datorita simplitatii ei si modului direct in care ti se adreseaza. Cu ceva vreme in urma afirmam despre una dintre retetele sale, insalata caprese, ca este geniala in simplitatea sa. Iata o noua reteta care te rasplateste disproportionat de mult fata de efortul depus pentru a o prepara.
Aceste paste rapide, delicioase si pline de aroma sunt perfecte pentru un pranz usor sau o cina in stil italian. Reteta vine ca o manusa celor ocupati, care doresc sa manance ceva sanatos si bun, dar se gasesc mereu in lipsa de timp.
Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + racire
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
250 g ravioli umpluti cu carne
sare
1 pachet de unt moale
3 catei de usturoi, rasi
coaja rasa de la 1-2 lamai, dupa preferinta
1 legatura de patrunjel proaspat, tocat
1/4 lingurita de fulgi de ardei iute, optional
2-3 linguri de Parmesan, proaspat ras
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat
Instructiuni:
Se prepara mai intai untul-gremolata. Se amesteca untul cu sare, coaja rasa de lamaie, patrunjel tocat si usturoi ras. Se ruleaza mixtura in hartie pergament, ca sa capete forma de cilindru si se pune in frigider timp de 1-2 ore, pana se intareste.
Se fierb pastele in multa apa cu sare (circa 2 lingurite/ 1 litru apa) timp de 5 minute, sau conform instructiunilor de pe ambalaj. Se scurg bine.
Se taie cateva rondele de unt-gremolata, cu un cutit foarte ascutit. In principiu 2 rondele de 1 cm grosime ar trebuin sa fie de ajuns. Se amesteca pastele fierbinti cu rondelele de unt-gremolata si se servesc presarate cu fulgi de ardei iute si cu Parmesan ras, ornate cu frunze proaspete de patrunjel.
Nota:
Daca doriti sa aflati cateva lucruri in plus despre gremolata, accesati acest link.
Daca tot va dati osteneala de a prepara unt-gremolata, faceti o cantitate mai mare, chiar daca nu folositi decat o mica parte la aceasta reteta. Untul-gremolata rezista bine in frigider timp de 1-2 saptamani.
Sfaturi:
Cea mai rapida metoda de a fi gata cu aceste paste este sa puneti deoparte 2-3 linguri de unt gremolata, inainte de a-l rula si de a-l pastra in frigider. Serviti pastele cu acest unt pus deoparte, iar ruloul din frigider pastrati-l pentru alte ocazii.
Hmmm…
Din punctul meu de vedere, reteta incercata si reusita inseamna: “am facut asta, si uite cum am facut-o” versus “am vazut o reteta grozava intr-o revista, arata bine, hai sa ti-o spun si tie”.
O sa caut reteta si o sa fiu atenta la faina (multumesc pentru sfaturi !).
Am facut gremolata la Osso Buco, dar acesta mi se pare si mai interesant.
@Luminita: Buna gremolata asta, aproape la orice.
Si totusi, Radu, ati facut vreodata ravioli “de casa” ? Chiar mi-ar placea o reteta de ravioli incercata si reusita (sunt maaare fan(a) paste cu carne).
@Cristina Ispas: Da, am facut si sunt destul de diferiti de cei din comert. Nu prea inteleg ce inseamna reteta incercata si reusita; sunt retete de paste de casa peste tot si sunt cam aceleasi. Au putine ingrediente, trebuie doar avut grija la alegerea fainii. Merge si o faina 00, dar mai buna este semolina sau o faina 650.
Fotografia este imbietoare; reteta este simpla si buna. De multe ori si lucrurile simple pot fi bune si frumoase.
@Mirela Stanescu: Mai ales lucrurile simple sunt frumoase. 🙂
Foarte bun ultimul sfat. Chiar ma intrebam de ce sa mai inghet untul ca apoi sa-l dezghet la loc … hahaha
Iar daca te plangi ca e prea simpla si usoara reteta pentru cat e de buna ma gandesc ca ai putea s-o ingreunezi incercand sa faci proprii ravioli … hahaha . Nu ai nici o reteta in care ai folosit masina aia de facut paste.
@cristi-j: Am folosit-o de cateva ori. Am facut tagliatelle, papardelle sau linguine, functie de cat de groase mi-au iesit. S-a nimerit insa sa nu fac fotografii niciodata, sa fie simple mese de “rutina” zilnica.