R'Bati
Ramanem pentru inca o zi in universul bucatariei marocane si, dupa ce am vorbit despre sosul Chermoula, va prezint acum o reteta simpla, sanatoasa, aromata si foarte buna la gust.
In Maroc, pestele este adesea gatit intr-un sos pe baza de rosii, ardei grasi si ulei de masline, ca si in cazul retetei de R’Bati. Varianta prezentata de mine, care adauga la sos ciupercute si creveti, este una “de lux”, servita doar la ocazii speciale.

Bucatarie: marocana
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute plus marinare
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
1 kg file de peste cu carne alba, portionat
1 ardei gras verde, taiat fasiute subtiri
1 ardei gras rosu, taiat fasiute subtiri
1 rosie decojita, curatata de seminte si taiata felii
2 linguri de ulei de porumb
2 linguri de ulei de masline
75 g ciupercute
100 g creveti, decorticati
1 lingura de pasta de rosii
1 lamaie murata, taiata cubulete
sos Chermoula
50 g masline brune, pentru decor
coaja de lamaie, pentru decor

Instructiuni:
Se pun fileurile de peste intr-un platou si se ung cu chermoula, apasand bine cu spatele lingurii, ca sosul sa intre in carne. Se acopera platoul si se lasa pestele la marinat 24 de ore.

Se incing cele doua feluri de ulei intr-o cratita mare si se adauga ardeii grasi, rosiile si ciupercutele si se gatesc la foc iute, amestecand constant. Dupa 3 minute, se adauga pasta de rosii, amestecata cu putina apa, crevetii si lamaia murata.

Se adauga pestele marinat peste legumele din cratita. Se mai adauga putina apa si se gateste pestele 15 minute. Se serveste aranjat pe un pat de legume, garnisit cu masline rosii, coaja de lamaie si patrunjel.

Sfaturi:
Daca nu aveti la indemana lamai murate, folositi in locul lor, la pasul 2, o lamaie obisnuita taiata in sferturi, pe care o indepartati inainte de a servi pestele.