Carnea de rechin este densa si foarte gustoasa. Salata de orez face ca preparatul sa fie satios, dar sa-si pastreze in acelasi timp caracterul usor si delicat. Este un preparat potrivit pentru un pranz usor, sau chiar pentru cina.


Bucatarie: greceasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
4 medalioane de rechin, circa 250-300 g fiecare
1 cana cu frunze proaspete de valeriana (sau ruccola, ori spanac tanar)
1 lingura de ulei de masline
2 lingurite de ulei de nuca
4 linguri de ulei de masline extra virgin
2 lingurite de mustar iute
1 lingurita de zahar
1 lingura de suc de lamaie
1 cana cu orez cu bob lung, fiert si racit
cativa mieji de nuca, tocati grosier
sare
piper alb, macinat

Instructiuni:
Se spala bine medalioanele de rechin, se scurg si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se despica pe margini in cateva locuri, ca sa nu se curbeze. Se incinge uleiul de masline intr-o cratita si se prajesc medalioanele, in transe, pana ce sunt gatite si se fac aurii pe ambele parti.

Intre timp, se amesteca intr-un castronel mustarul cu suc de lamaie, sare, piper si zahar. Cand zaharul este dizolvat, se adauga uleiul de masline extra virgin treptat, amestecand continuu pana ce se obtine o emulsie aurie. Se adauga uleiul de nuca si se continua amestecarea pana la omogenizare. Se acopera castronelul si se lasa cateva minute, ca aromele sa infuzeze.

Se combina intr-un castron mare orezul cu valeriana si nuca. Se adauga 3/4 din dressing si se amesteca bine. Se asaza cate un medalion de rechin pe o farfurie individuala, iar alaturi se pune un sfert din salata de orez, nuca si valeriana. Se stropesc medalioanele cu restul de dressing si se servesc imediat, calde.

Sfaturi:
In loc de valeriana puteti folosi si frunze proaspete de spanac tanar, rucola, sau laptuca, sau un amestec al acestora.