Am obtinut recent doua fileuri de “red snapper” (o denumire generica din limba engleza care acopera mai multe specii de peste oceanic), de toata frumusetea, de la magazinul online www.sea-way.ro, care apartine mai vechilor mei prieteni de la Rfamily, unul dintre importantii importatori de peste si fructe de mare de pe piata noastra.
Fileurile au fost lungi, circa 30 cm si groase (circa 4-5 cm), asa cum nu prea se vad fileuri pe piata noastra. Aratau superb.

Am ales o reteta care sa puna in valoare fileurile de peste fragede, cu piele rumenita si crocanta, cu ajutorul unei salate delicioase, usor acrisoare, care ofera contraste interesante de texturi.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
1 kg file de rouget
sare
1/2 lingurita de piper roz, macinat grosier
1 telina medie
1/2 legatura de patrunjel, tocata
100 g masline fara samburi, taiate rondele
100 g jumatati de nuci pecan, prajite si sarate
1 portocala
4 linguri de ulei de masline extra virgin
1 bucata de ardei gras rosu, taiata cubulete

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 170 °C.
Se curata telina si se taie felii subtiri. Se taie apoi feliile julienne (bastonase cu latime de 2 mm).

Se prepeveaza cu un cutit special fasiuite subtiri de coaja de portocala. Se oparesc fasiutele 1 minut, in apa clocotita, apoi se racesc imediat in apa cu gheata. Se scurg bine.
Se curata de coaja portocala, taind-o cu un cutit ascutit, apoi se separa feliile, taind printre membrane. Aceasta operatie se face deasupra unui castron, care va capta sucul scurs.

Se spala fileurile de rouget si se usuca bine prin tamponare cu prosoape de hartie. Se ung cu ulei si se sareaza. Se incinge o tigaie mare la foc iute si se rumenesc rapid fileurile, mai intai pe partea cu piele, apoi pe cealalta, pana capata culoare. Se transfera apoi in cuptor timp de 15 minute, sau pana ce pestele este facut, dar ramane fraged si suculent. Atentie, daca aveti fileuri mai subtiri, reduceti timpul de gatit.

Intre timp se amesteca intr-un castron telina cu masline, nuci pecan, ardei gras, felii de portocala, suc de portocala, sare ulei de masline si patrunjel.
Se monteaza fileurile peste salata, ornate cu firisoare de coaja de portocala si frunze de patrunjel si presarate cu piper roz. Daca doriti se pot stropi cu putin ulei de masline extra virgin. Serviti preparatul alaturi de un vin alb sec, cu aciditate potrivita si post-gust prelung, un Chardonnay, de pilda, racit la 10 °C.

Nota:
In loc de nuci pecan, puteti folosi nuci de-ale noastre, sau migdale, prajite si curatate de coaja.

Precizare:
In limba noastra nu exista un cuvant care sa denumeasca acest peste. Am ales sa folosesc denumirea din limba engleza, in lipsa unei idei mai bune si ca sa evit o eventuala confuzie ce ar fi putut fi provocata de alegerea unei denumiri alternative.